Ο Μ. Αλέξανδρος «κατακτά» και την Κίνα – Εντυπωσιάζει η έκθεση του ελληνικού πολιτισμού στο Εθνικό Μουσείο του Πεκίνου

«Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός έχει μοναδική γοητεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κίνας.

Με τίτλο «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», η έκθεση στο Εθνικό Μουσείο του Πεκίνου, δηλαδή στην πρωτεύουσα της Κίνας, «κλέβει» τις εντυπώσεις.

Συγκεκριμένα, τα εγκαίνιά της έγιναν τον περασμένο μήνα στο μουσείο Capital, παρουσία Κινέζων επισήμων και ξένων πρέσβεων, συγκεντρώνοντας το έντονο ενδιαφέρον του κοινού και των κινεζικών ΜΜΕ.

Κατά τα εγκαίνια, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κίνα, Δρ Ευγένιος Καλπύρης, ανέφερε: «Είμαι βέβαιος ότι η έκθεση θα προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο Ελληνικός Πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά και ένας πολιτισμός με μακραίωνη παρουσία και τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία. Ανήκει στην ιδιαίτερα ολιγομελή κατάταξη πολιτισμών που μπορούν να κληθούν Παγκόσμιοι».

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω έκθεση που περιλαμβάνουν 270 μοναδικά εκθέματα από τις συλλογές 14 ελληνικών μουσείων, θα φιλοξενηθούν στο Πεκίνο έως τον Μάιο του 2025, προσφέροντας στους επισκέπτες μια συναρπαστική ματιά στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Η έκθεση που άρχισε την περιοδεία της στην Κίνα το 2023, έχει ήδη παρουσιαστεί στα μουσεία των πόλεων Τσανγκσά και Ναντζίνγκ, ενώ προγραμματίζεται να επισκεφθεί και τη Σανγκάη.

Σι: «Ελλάδα και Κίνα έθεσαν τα θεμέλια του ανθρώπινου πολιτισμού»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ανέφερε πως «οι αρχαίοι πολιτισμοί της Κίνας και της Ελλάδας άκμασαν σε αντίθετες πλευρές της ευρασιατικής ηπείρου πριν από περισσότερες από δύο χιλιετίες, θέτοντας τα θεμέλια για την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού».

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Όταν αναφέρουμε την αρχαία Ελλάδα, σκεφτόμαστε παγκοσμίου φήμης πρόσωπα όπως ο Σόλων, ο Φειδίας, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Αλέξανδρος, ο Ευκλείδης, ο Αρχιμήδης κ.ο.κ. Ως μια από τις πηγές του δυτικού πολιτισμού, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός έχει μοναδική γοητεία και έχει αφήσει πολλές πολύτιμες πολιτιστικές κληρονομιές στην ανθρώπινη κοινωνία. Ένας πολιτισμός με λαμπρά επιτεύγματα πρέπει να υποστηρίζεται από μια κοινωνία με μακρά ιστορία, πλούσια πολιτιστική συσσώρευση, συχνές ανταλλαγές και αλληλεπιδράσεις και ζωντάνια. Αυτό ίσχυε για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».

Οι ενότητες της έκθεσης Πολιτισμός του Αιγαίου

Γύρω στο 3000 π.Χ., στα νησιά των Κυκλάδων εμφανίστηκε ο αρχαιότερος ελληνικός πολιτισμός, γνωστός ως Κυκλαδικός Πολιτισμός. Περιείχε μερικά μοναδικά πολιτιστικά στοιχεία, όπως μικρά ειδώλια με ξεχωριστή κατασκευή, τα οποία αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

Μετά την άνοδο του Κυκλαδικού Πολιτισμού, εμφανίστηκε στο νησί της Κρήτης ο Μινωικός Πολιτισμός, ένας από τους πρώιμους πολιτισμούς της Εποχής του Χαλκού στην περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται περίπου από το 3000 π.Χ. έως το 1100 π.Χ. Ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός αντιπροσωπεύει τον πολιτισμό της Εποχής του Χαλκού που άκμασε στην ηπειρωτική Ελλάδα και πήρε το όνομά του από την πόλη των Μυκηνών, η οποία ήταν το ισχυρότερο βασίλειο εκείνη την περίοδο που αναφέρεται στα ομηρικά έπη.

Η άνοδος των πόλεων-κρατών

Μετά την κατάρρευση του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, η ελληνική ιστορία εισήλθε σε μια σχετικά βαρετή περίοδο, κατά την οποία η γραφή εξαφανίστηκε και οι αρχαιολογικοί χώροι έγιναν σπάνιοι, οδηγώντας σε αυτό που είναι γνωστό ως «Σκοτεινοί Αιώνες».

Αυτή η περίοδος αναφέρεται συχνά ως «Ομηρική Εποχή», καθώς πιστεύεται ότι αντικατοπτρίζει το κοινωνικό πλαίσιο που περιγράφεται στα έπη που αποδίδονται στον Όμηρο. Την «Ομηρική Εποχή» ακολούθησε η Αρχαϊκή Περίοδος (περ. 8ος αι.-6ος αι. π.Χ.), στην οποία διαμορφώθηκαν και να αναπτύχθηκαν οι ελληνικές πόλεις-κράτη.

Κλασική περίοδος

Η Κλασική Περίοδος της Ελλάδας εκτείνεται από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., ξεκινώντας από τους Ελληνοπερσικούς Πολέμους, έως τη δεκαετία του 320 π.Χ. Ο 4ος αιώνας π.Χ. δεν ήταν διαφορετικός. Μετά τη Μάχη της Μαντινείας το 362 π.Χ. μεταξύ Θήβας και Σπάρτης, ο ιστορικός Ξενοφών θρηνούσε: «Τα αποτελέσματα του πολέμου ήταν τα αντίθετα από ό,τι περίμεναν οι άνθρωποι... Η Ελλάδα έμεινε πιο άτακτη και χαοτική από πριν από τον πόλεμο».

Οι Αθηναίοι καθιέρωσαν και βελτίωσαν σταδιακά το αρχαίο δημοκρατικό τους σύστημα, με ανεκτίμητη συμβολή στην πολιτική θεωρία και την πρακτική της κοινωνικής οργάνωσης. Εκτός από τα αρχιτεκτονικά θαύματα όπως ο Παρθενώνας και τα λογοτεχνικά επιτεύγματα, η Κλασική Περίοδος παρήγαγε επίσης αξιόλογες ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Ηρόδοτος, γνωστός ως «ο πατέρας της ιστορίας», ο γιατρός Ιπποκράτης και οι φιλόσοφοι Σωκράτης και Πλάτωνας. Ο καθένας έκανε σημαντικές συνεισφορές στους αντίστοιχους τομείς του και άφησε διαρκή αντίκτυπο στην ανθρώπινη ιστορία.

Μακεδόνες και Ελληνιστικός Κόσμος

Το Βασίλειο της Μακεδονίας βρισκόταν στην απομακρυσμένη βορειοανατολική περιοχή της Ελλάδας. Μετά την άνοδό του στο θρόνο, ο βασιλιάς Φίλιππος Β' αφιερώθηκε στη διακυβέρνηση του βασιλείου του, με αποτέλεσμα την ταχεία άνοδο της μακεδονικής εξουσίας. Το 337 π.Χ., ο Φίλιππος Β' συγκάλεσε σύσκεψη των ελληνικών πόλεων-κρατών στην Κόρινθο, καθιερώνοντας την αρχή του τερματισμού των εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ των Ελλήνων και της ένωσης κατά της Περσίας. Αυτό ήταν ένα ορόσημο στην ελληνική ιστορία.

Το 336 π.Χ., ο Φίλιππος Β' δολοφονήθηκε και ο γιος του Αλέξανδρος ανέβηκε στον θρόνο. Μέσω μιας σειράς στρατιωτικών εκστρατειών, μέχρι τον θάνατό του το 323 π.Χ., ο Αλέξανδρος είχε χτίσει μια πρωτοφανή αυτοκρατορία που εκτείνονταν σε τρεις ηπείρους—Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Η δημιουργία της αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου σηματοδότησε την αρχή της Ελληνιστικής Εποχής. Αν και η αυτοκρατορία δεν κράτησε πολύ, η ίδρυσή της επιτάχυνε την πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιστορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα