Ο νέος διχασμός για το εμβόλιο, το lockdown και τα επιδόματα

Ο διχασμός είναι εδώ και μέρες ξεκάθαρος. Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Γονείς που θα αποφασίσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και γονείς που το σκέφτονται. Η στρατηγική για το εμβόλιο φέρνει αναταράξεις στην κοινωνία.

Μεγάλωνει την πίεση για τους εμβολιασμούς η κυβέρνηση σε όσους εμφανίζονται διστακτικοί και περνάει σε πιο επιθετική στρατηγική, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα και ορισμένα ακόμη θέματα έφεραν εκνευρισμό σε πολλά κυβερνητικά στελέχη. Μετά το ξεστοκάρισμα με το AstraZeneca, μετά τα 150αρια για να τσιμπήσουν οι νέοι,

πλέον βάζει στο επίκεντρο τα παιδιά και τους εφήβους.

Ο διχασμός είναι εδώ και μέρες ξεκάθαρος. Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Γονείς που θα αποφασίσουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και γονείς που το σκέφτονται.

Σήμερα η κυβέρνηση έκανε ξεκάθαρο οτι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλο lockdown για να προστατευθούν οι πολίτες που δεν θέλουν να κάνουν εμβόλιο, απο τη στιγμή που έχουν πρόσβαση στα εμβόλια.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός παρα των πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος σε ανάρτησή του στο facebook, «οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».

Μάλιστα, ειδικά το σημείο για την οικονομική στήριξη, είναι κάτι το οποίο ξεκίνησε από χθες, με το γνωστό «λεφτά δεν υπάρχουν» του Άδωνι Γεωργιάδη.

Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του και απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες εστίασης για τους μεικτούς και αμιγείς χώρους, ρώτησε: «Θέλετε χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και τώρα πια που δεν υπάρχουν και λεφτά να χρεοκοπήσετε ή όχι; Αντί να φωνάζετε σε εμας, να βάλετε τους καλλιτέχνες να κάνουν δηλώσεις να πάνε να εμβολιαστούν οι άνθρωποι, να μην έχουμε πανδημία τον χειμώνα».

Στο στόχαστρο είναι νέοι και τα παιδιά - Οι ηλικιωμένοι;

Αυτό που μάθαμε στα δύο lockdown είναι ότι κλειστήκαμε μέσα για να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους. Για να προλάβουν να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και μετά να ανοίξει η οικονομία. Τώρα η στρατηγική αλλάζει.

Για τους εμβολιασμούς η πίεση αυξάνεται και αυξάνεται απέναντι σε νέους και παιδιά.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ που καταθέτει στο δημόσιο διάλογο αναλυτικά στοιχεία για το ποσοστό των εμβολιασμένων ανά ηλικιακή ομάδα, παραθέτει όμως ένα ακόμη επιχείρημα στην πρόσκλησή του προς τους ανεμβολίαστους: ότι «μόλις το 0,3% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του».

Αναλυτικά, «έξι μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών», σημειώνει ο κ. Σκέρτσος, «αξίζει τον κόπο να δούμε που έχουμε φτάσει έως σήμερα και τι πρέπει να γίνει το επόμενο δίμηνο:

4.839.234 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με μια δόση και από αυτούς 3.788.906 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος Ιουνίου το 56,3% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένοι έναντι του κορονοϊού και το 44% είναι πλήρως προστατευμένοι.

3 στους 4 πολίτες άνω των 60 ετών (75%), δηλαδή οι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό συμπολίτες μας, έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν πολύ σύντομα. Ένα υψηλό ποσοστό ανοσίας συνεπώς έχει ήδη χτισθεί γύρω από τους πιο ευάλωτους. Αντίστοιχα καλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 45 ετών, όπου 7 στους 10 είτε έχουν κάνει το εμβόλιο τους ή θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες μέρες.

Στις νεότερες ηλικίες τα ποσοστά συμμετοχής είναι χαμηλότερα, καθώς απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, αλλά ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 30-45 ετών, το 44% των πολιτών έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, ενώ στις ηλικίες 18-29 ετών το 26,5% έχει κάνει μια δόση ή έχει κλείσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό. Μπορούμε να πάμε καλύτερα; Σίγουρα ναι και τις τελευταίες τρεις μέρες τα δεκάδες χιλιάδες νέα ραντεβού στην πλατφόρμα εμβολιασμών δείχνουν ότι τα κίνητρα υπέρ του εμβολιασμού φέρνουν αποτέλεσμα», υπογραμμίζει ο κ. Σκέρτσος.

«Υπάρχει η σκέψη να εισηγηθούμε τον εμβολιασμό των παιδιών 15 με 17. Μέχρι στιγμής είχαμε τους εφήβους άνω των 18. Θα το εισηγηθούμε, είμαστε στις τελικές συζητήσεις για τη διαμόρφωση της εισήγησης».

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα το πρωί η καθηγήτρια παιδικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν όσο αυξάνει η ηλικία, ειδικά μετά τα 12 έτη αυξάνει και η πιθανότητα μετάδοσης σχετίζεται και με το πόσο συμπτωματικά είναι» ανέφερε στον ΣΚΑΪ.

Η κ. Παπαευαγγέλου υπενθύμισε πως ο ΕΜΑ έδωσε «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 με 16 και πως το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από πέρυσι για την ηλικία άνω των 16.

Αναφορικά με το αν θα είναι υποχρεωτικό ή όχι σημείωσε: «Προφανώς δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός».

«Τα παιδιά αυτά θα νοσήσουν νωρίτερα, έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα, και εμείς οι παιδίατροι ξέρουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε την ευαίσθητη ηλικία των Πανελληνίων» εξήγησε επίσης και υπογράμμισε ότι όταν δοθεί και δοθεί η έγκριση «ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, υπάρχει έγκριση του ΕΜΑ».

Για τη μεταδοτικότητα του ιού, ανέφερε ότι υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα στα μικρά παιδιά κάτω του έτους τα οποία είναι λίγο πιο ευάλωτα. «Φαίνεται», είπε, «ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας. Δεν είναι ξεκάθαρο ότι έχουν βαρύτερη νόσο».

Τα νέα μέτρα σε ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης Τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει η καθημερινότητα για εμβολιασμένους και για ανεμβολίαστους αναλύει η κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα έντυπο με ερωτήσεις και απαντήσεις για τον διαχωρισμό όσων έκαναν εμβόλιο…
Keywords
Τυχαία Θέματα