Οι ανατροπές σε επίδομα αδείας, Δώρο Χριστουγέννων και Δώρο Πάσχα

Μεγάλες ανατροπές έρχονται για τους εργαζόμενους που περιμένουν Δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας και Δώρο Χριστουγέννων. Οι μειώσεις και τι αλλάζει.

Μειωμένο θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων

και το επίδομα αδείας στον ιδιωτικό τομέα για όσους εργαζόμενους μπουν στο «Συν-Εργασία» ως και 50%.

Ο εργατολόγος Ν. Καρούζος μιλώντας στο Open ανέφερε ότι το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας θα είναι μειωμένο για τους εργαζόμενους που μπαίνουν στο μηχανισμό « Συν-εργασία», ενώ ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές για όλο το δώρο των Χριστουγέννων και για όλο το επίδομα αδείας, στην πράξη αν πάει αναλογικά η συμμετοχή του κράτους και του εργοδότη θα προκύψει μεγάλη μείωση του δώρου Χριστουγέννων και στο επίδομα αδείας στο τρίμηνο που θα ισχύει η «Συνεργασία».

«Θα προκύπτει μείωση του δώρου Χριστουγέννων κατά τον χρόνο που μειώνεται και ο πραγματικός χρόνος εργασίας του εργαζόμενου» εξήγησε τονίζοντας ότι θα «πρέπει να αποσαφηνιστεί με την ΚΥΑ ότι θα είναι πλήρες το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους από τη στιγμή που αποφάσισαν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές οι εργοδότες.»

Πιο αναλυτικά, αναλογία του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων θα καταβληθεί στον εργαζόμενο που επιδοτείται ο μισθός του από το κράτος κατά 60% με βάση τον μηχανισμό στήριξης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Ειδικότερα θα καταβληθεί το επίδομα αδείας και το δώρο Χριστουγέννων αναλογία με βάση τον μισθό που παίρνει από το κράτος και με βάση τον μισθό που παίρνει από τον εργοδότη.

Για παράδειγμα αν ο αρχικός καθαρός μισθός είναι 1000 ευρώ ο εργοδότης καταβάλλει τα 500 και το κράτος τα 300. Ο εργαζόμενος παίρνει συνολικά 800 ευρώ και χάνει 200. Απώλειες θα έχει και από το δώρο Χριστουγέννων καθώς θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αποδοχές. Το επίδομα αδείας θα το πάρει ολόκληρο αν δεν εντάχθηκε σε αναστολή ή άλλα εναλλακτικά σχήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εφόσον έχει συμπληρώσει ένα έτος εργασίας.

Ως όριο ασφαλείας τίθεται το κατώτατος μισθός των 650 ευρώ. Δηλαδή σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές, μετά την ανωτέρω προσαρμογή, υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το χρόνο καταβολής, τη διαδικασία προσδιορισμού που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και τον τρόπο πληρωμής του επιδόματος Πάσχα 2020 ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε προ ημερών.

Όπως αναφέρεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, η πληρωμή γίνεται εφάπαξ από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου-εργοδότη (ΙΒΑΝ) το οποίο έχει δηλωθεί στο ειδικό Έντυπο του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες, καταχωρούν σε διακριτή Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) το επίδομα εορτών Πάσχα. Τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον εργοδότη καταχωρίζονται στον κωδικό τύπου αποδοχών 03 και στην ίδια Α.Π.Δ. σε κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών, οι λεπτομέρειες του οποίου θα καθοριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, καταχωρίζονται τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες δύνανται να καταβάλουν στους εργαζομένους τους το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 που ορίζει η υπ’ αριθμ. 19040/7.12.1981 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 742), σε χρόνο μεταγενέστερο από τη δήλη ημέρα καταβολής του (15.4.2020), ωστόσο όχι πέραν της 30ης IOYNIOY 2020.

Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των απασχολουμένων στις ανωτέρω επιχειρήσεις - εργοδότες τίθεται σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζεται η υπ`αρ. 19040/7.12.1981 κοινή υπουργική απόφαση. Το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 υπολογίζεται βάσει του καταβαλλόμενου μισθού ή ημερομισθίου την προηγουμένη της ημερομηνίας αναστολής της εργασιακής σχέσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα