Οι διαδηλώσεις «απομονώνουν» τη ΝΔ και προβληματίζουν το ΚΙΝΑΛ

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις ξεκινά σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή, με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα 25 να έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους ασκώντας δριμεία κριτική. Ποια στάση θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ.

Μπορεί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης να άφησε να εννοηθεί πως το κλίμα συναίνεσης δεν είναι απαραίτητο για την ψήφιση του νομοσχεδίου

για τις διαδηλώσεις, ωστόσο όλα δείχνουν πως ο συσχετισμός κοινοβουλευτικών δυνάμεων που διαμορφώνεται θα οδηγήσει στην εκ νέου απομόνωση της ΝΔ, που αναμένεται εκτός απροόπτου να το ψηφίσει μαζί με την Ελληνική Λύση.

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο ξεκινά σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή, με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα 25 να έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους ασκώντας δριμεία κριτική, ενώ το ΚΙΝΑΛ αναζητά εσωτερικές ισορροπίες, καθώς από τη μία πολλά στελέχη του, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Καμίνης που είχε καταθέσει παρόμοια πρόταση στο παρελθόν συμφωνούν, αλλά θέλει να αποφύγει την ταύτιση με τη ΝΔ σε ένα σχέδιο νόμου που αναιρεί ουσιαστικά όλη την πρόσφατη αντικυβερνητική ρητορική του για την αποσάρθρωση της αγοράς εργασίας.

Χουντικά διατάγματα

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση για ενσωμάτωση διαταγμάτων της περιόδου 1971 – 72, ισχυριζόμενος πως «έχουμε σε ισχύ χουντικά διατάγματα που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε μεταπολιτευτικά να τα προσαρμόσει στο Σύνταγμα του 1975» και κάνοντας λόγο για «μια προσπάθεια δημοκρατική, γενναία και πολύ προοδευτική».

Σφοδρή κριτική ΣΥΡΙΖΑ

Το επίμαχο νομοσχέδιο έχει σημάνει συναγερμό στην Κουμουνδούρου, με τον αρμόδιο τομεάρχη κ. Ραγκούση να σημειώνει πως η κυβέρνηση «εισηγείται έναν νόμο που είναι προδήλως αδύνατον να εφαρμοστεί και ο οποίος καθημερινά θα γελοιοποιεί τους εμπνευστές του. Δηλαδή τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη».

Διόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος συσχέτισε ευθέως το νομοσχέδιο που φέρνει τώρα η κυβέρνηση με τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της αδράνειας της κυβέρνησης στη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων κατά την πανδημία, αλλά και με την πρόθεση λήψης σκληρών μέτρων λιτότητας από το Σεπτέμβρη.

«Σε όλα αυτά απαντάτε με ένα νομοσχέδιο που περιορίζει τις διαδηλώσεις, αυτή είναι η απάντηση του αυταρχισμού. Ξέρετε τι έρχεται, ξέρετε τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν. Λέτε ότι πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος σε κάθε διαδήλωση, αλήθεια στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου ποιος θα είναι υπεύθυνος ο Πρύτανης; Είναι βέβαιο ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο. Έτσι θα πάμε; Αυτή είναι η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας; «Αμορτισέρ» οι εργαζόμενοι και στο τέλος αν δε σας αρέσει έχουμε και καταστολή να σταματήσουμε τις διαδηλώσεις; Όσους περιορισμούς και να βάλετε δεν θα σταματήσετε την νέα γενιά που διεκδικεί για το περιβάλλον, τα δικαιώματα, τις ανισότητες και το μέλλον. Δεν είναι βίαια τα νερά ενός ποταμιού αλλά οι όχθες που το περιορίζουν». Σημείωσε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Οικονομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δυσχερή θέση το ΚΙΝΑΛ

Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής έχει πλέον έναν νέο πονοκέφαλο για τη στάση που θα κρατήσει στο επίμαχο νομοσχέδιο. Και αυτό, διότι από τη μία θα εκπροσωπηθεί κοινοβουλευτικά από τον Γιώργο Καμίνη, ο οποίος όπως είπε και ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι επί της ουσίας ο εμπνευστής του πριν κάποια χρόνια, αλλά από την άλλη θέλει να αποφύγει την ταύτισή του με τη ΝΔ σε ένα αντικοινωνικό σχέδιο νόμου.
Σήμερα το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να καθορίσει τη στάση του, με στελέχη του να αναφέρουν πως «δύσκολα» θα δώσει θετική ψήφο και πιθανότατα να αναζητήσει μία σολομώντεια λύση, καταθέτοντας δική του πρόταση για τις διαδηλώσεις ώστε να αποφύγει την υπερψήφιση.

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά το ΚΚΕ που κάνει λόγο για ακύρωσή του στην πράξη. Σημειώνει ότι το νομοθέτημα «προχωράει, όχι μόνο στην απαγόρευση και τον περιορισμό των διαδηλώσεων, αλλά και γενικά των συγκεντρώσεων. Και μάλιστα αναγνωρίζει τη δυνατότητα πραγματοποίησης αυθόρμητων δημόσιων συναθροίσεων μόνο για γεγονότα “κοινωνικής σημασίας”, προϋπόθεση που μπορεί να ερμηνευθεί κατά το δοκούν κι αυθαίρετα. Αναθέτει στην αστυνομία υπερεξουσίες και διευρύνει τον κατασταλτικό ρόλο του λιμενικού σώματος, καθώς νομιμοποιείται η χρησιμοποίησή του ενάντια στις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις. Ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση – διαδήλωση».

Το Μέρα 25

Την απόσυρση του νομοσχεδίου έχει εδώ και μέρες ζητήσει και το Μέρα 25 σημειώνοντας ότι αποτελεί αναβίωση χουντικών διαταγμάτων. Όπως τονίζει πρόκειται για «αντισυνταγματική προσπάθεια περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι οφείλει να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων».

Keywords
Τυχαία Θέματα