Οι φόβοι για την επόμενη μέρα, η ανυπομονησία και η ζωή με μάσκες

Η επόμενη μέρα, η ώρα που οι κάτοικοι στην Ελλάδα θα είναι ελεύθεροι να βγουν από τα σπίτια τους, πλησιάζει. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα και από τις πρώτες μέρες του Μαΐου η έξοδος από το σπίτι θα είναι ελεύθερη. 

Η αντίστροφη μέτρηση για την άρση των μέτρων ξεκίνησε καθώς σε λίγες ώρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την άρση των μέτρων στην Ελλάδα.

Η 4η

Μαΐου είναι η πλέον κρίσιμη ημερομηνία, αλλά είναι εμφανές ότι ήδη εκφράζονται αρκετές διαφωνίες και φόβοι.

Φόβοι για τα σχολεία, την επιστροφή στους χώρους εργασίας, το συνωστισμό.

Σε μια κοινωνία όπου 9 στους 10 δεν έχουν κάνει χειραψία εδώ και δύο μήνες η μερική επιστροφή σε μια νέα πραγματικότητα είναι προφανώς δύσκολη. Με ποια ψυχολογία θα βρεθεί κάποιος σε ένα γεμάτο συρμό του μετρό ή ένα λεωφορείο; Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος να είναι γεματά τα ΜΜΜ στο 50%;

Μέσα σε αυτό το κλίμα προστέθηκε ξαφνικά και η υποχρεωτική χρήση μάσκας. Κάτι στο οποίο δεν εκπαιδεύτηκε ο κόσμος, ενώ όλοι αναρωτιούνται γιατί πριν ένα μήνα δεν ήταν υποχρεωτικές και τώρα είναι.

Ο επόμενος μεγάλος φόβος τα σχολεία. Το συγκεκριμένο ζήτημα εξακολουθεί να δημιουργεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό σε επιστήμονες αλλά και γονείς.

Οι έως τώρα πληροφορίες λένε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία. Πρώτα για την τρίτη Λυκείου και στη συνέχεια να ανοίξουν όλα τα σχολεία μέσα στον Μάιο.

Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με τις αυριανές δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως η οποία θα συμμετάσχει στην καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου με τον κ. Τσιόδρα και τον κ. Χαρδαλιά.

Τα ερωτήματα για το πόσοι μαθητές θα είναι στις τάξεις και ποια θα είναι τα μέτρα που θα εφαρμόζονται, παραμένουν αναπάντητα.

Βασικό επίσης κατά πόσο μπορούν να τηρηθούν αυτά τα μέτρα.

Την ίδια ώρα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επισημαίνει πως η άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να γίνει με χειρουργικές κινήσεις καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του δεύτερου επιδημικού κύματος και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ, η άρση των μέτρων μία μόλις εβδομάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάγκη παράτασης των περιοριστικών μέτρων για τρεις εβδομάδες και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημίας μέσα στον Αύγουστο.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από το υπολογιστικό μοντέλο για την πορεία των μέτρων για τον κοροναϊό που ανέπτυξαν το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τρία ιταλικά πανεπιστήμια.

Ειδικότερα ο επικεφαλής καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξηγεί ότι σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο, η ασφαλής ημερομηνία για να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων είναι η 11η Μαΐου και η οριστική έξοδος από το lockdown θα μπορούσε να τεθεί από τις 11 Ιουλίου και μετά.

Απαντήσεις στα σενάρια που διακινούνται, ότι με την επανέναρξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στην Ελλάδα θα επιχειρηθεί μια «ανοσία της αγέλης» για να αποκτήσει αντισώματα ο πληθυσμός στον κορονοϊό, έδωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA», o καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής ΕΟΔΥ, τόνισε ότι υπάρχει σχέδιο για τον έλεγχο της επιδημίας αλλά «δεν υπάρχει σχέδιο για επί τούτου ανοσοποίηση του πληθυσμού».

Εξήγησε, δε, πως όταν εφαρμόζεται η λεγόμενη ανοσία της αγέλης, πρέπει να υπάρχει ένα στατιστικό μοντέλο από πίσω καθώς «μια τέτοια ανοσοποίηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις παρενέργειες».

Όσον αφορά την επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων, ο ίδιος προέκρινε ως ιδανικότερο να ξανά ανοίξουν Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο καθώς «δεν ξέρω αν είμαστε έτοιμοι τώρα για κάτι τέτοιο».

Πέτσας: Όσοι μιλάνε για σχολεία το Σεπτέμβριο θα έχουν την ίδια φοβία και τότε

Θα ξεκινήσουμε σιγά σιγά με άνοιγμα καταστημάτων του λιανεμπορίου ή κομμωτηρίων ή τέτοιου είδους επιχειρήσεων, που από τη φύση τους δεν έχουν μεγάλο συνωστισμό. Μετά θα προχωρήσουμε σε πιο μεγάλα καταστήματα και σε σχολεία, αργότερα σε ξενοδοχεία και προς το τέλος της περιόδου στα εποχικά τουριστικά καταλύματα, για τα οποία όμως, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, γιατί συνδέεται και με τις μεταφορές» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.

Επίσης επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει ότι, για να επιστρέψουμε με ασφάλεια σε αυτή τη νέα κανονικότητα, θα πηγαίνουμε σταδιακά, φάση με φάση, αξιολογώντας καθημερινά τα δεδομένα και θα καλέσει όλους να συνεχίσουν τις νέες συνήθειες που αποκτήσαμε μέσα στην κρίση του κορονοϊού.

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων ο κ. Πέτσας είπε «ο σκοπός όλων των μέτρων που πήραμε μέχρι σήμερα δεν ήταν για να μείνουμε εσαεί κλεισμένοι στα σπίτια μας. Ήταν για να βγούμε από τα σπίτια μας». Όσοι επικαλούνται την άποψη ότι θα πρέπει να ανοίξουν μία και καλή τα σχολεία τον Σεπτέμβριο θεωρώ ότι τότε «θα έχουν την ίδια φοβία που έχουν και σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι να πάμε σταδιακά ώστε να ελέγχουμε ότι κάθε βαθμίδα ανοίγει με ασφάλεια» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τη λειτουργία των εκκλησιών είπε ότι αρχικά θα υπάρχει η δυνατότητα για ατομική λατρεία, ατομική προσευχή. «Το επόμενο χρονικό διάστημα -σε ένα πλαίσιο, το οποίο συζητούμε με την Εκκλησία της Ελλάδας και το οποίο θα έχει κανόνες και μέτρα προστασίας- θα υπάρξει και η δυνατότητα παρουσίας του ποιμνίου στις εκκλησίες. Αυτό θα γίνει σε μία δεύτερη φάση» υπογράμμισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα