Οι προτεραιότητες Τσίπρα, οι αποδέκτες των μηνυμάτων και οι φόβοι για την «ύφεση Μητσοτάκη»

Η άρση των περιοριστικών μέτρων, τα μέτωπα στην οικονομία, ο φόβος του Αλέξη Τσίπρα για το μαξιλάρι και οι αποδέκτες των μηνυμάτων του.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων πήρε μαζί της και τη συναίνεση, με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεδιπλώνει τον αντιπολιτευτικό του καμβά με έμφαση κυρίως στο πεδίο της οικονομίας και ουσιαστικά να παραθέτει τους λόγους που τον οδηγούν στο συμπέρασμα πως «οι πρόωρες εκλογές

ίσως να είναι αναπόφευκτες».

Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν πως ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε εξαιρετικά φειδωλός έως αμήχανος στα ζητήματα της οικονομίας, αρνούμενος να πάρει θέση για τα μείζονα ζητήματα της επόμενης μέρας. Ως ενδεικτικό της αμηχανίας αυτής εξέλαβαν και το γεγονός ότι «λόγω της ένδειας επειχειρημάτων για τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα κατέληξε να ασκεί αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση για το 2015».

Ορμώμενος από το μείζον ερώτημα για την επόμενη μέρα, τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις, ερώτημα που κερδίζει διαρκώς έδαφος όσο υποχωρεί το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «δεν ακούσαμε κάτι που θα μας κάνει πιο αισιόδοξους, μας είπατε απλά ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη, δεν είστε οικονομικός σχολιαστής, είστε πρωθυπουργός», εγκαλώντας τον για αδράνεια στη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να ανακόψουν την ύφεση.

Ο φόβος Τσίπρα για το μαξιλάρι

Οι φόβοι στην Κουμουνδούρου είναι ότι η ακολουθούμενη πολιτική διαχείριση της κυβέρνησης και η ένδεια εμπροσθοβαρών μέτρων τόνωσης της ζήτησης μπορούν να οδηγήσουν το φθινόπωρο σε χαοτική ύφεση, έκρηξη ανεργίας, λουκέτα και χωρίς πλέον μαξιλάρι γιατί θα ξοδευτεί, όπως τόνισε και ο κ. Τσίπρας, σε ανελαστικές δαπάνες και στήριξη μεγάλων μόνο επιχειρηματικών ομίλων και όχι σε μέτρα στήριξης τώρα με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα για τους εργαζόμενους και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ύφεση με υπογραφή Μητσοτάκη

Εμφανής στόχος του κ. Τσίπρα είναι να φροντίσει να βάλει ευθέως στο κάδρο της επερχόμενης ύφεσης τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και να απονευρώσει την προσπάθειά του να αποδώσει την ύφεση σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά επιχειρεί να «παγιδεύσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα δικά του μέτρα και στην απόδοση τους κατά τη διάρκεια της κρίσης χωρίς να του αφήνει περιθώρια επίκλησης εκ των ύστερων των ειδικών και έκτακτων συνθηκών λόγω κορωνοϊού, υπενθυμίζοντας ότι «δύο τρίμηνα του 2019, πολύ πριν την πανδημία, παρέλαβε ανάπτυξη 2,9% και διαρκώς μειωνόταν».

Για αυτό το λόγο και τόνισε πως «η βαθιά ύφεση δεν είναι νομοτέλεια αλλά αποτέλεσμα της αδράνειάς σας, θα έχει την υπογραφή των επιλογών σας κ. Μητσοτάκη». «Η ύφεση θα είναι τεράστια ακριβώς επειδή δεν υιοθετείτε ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές που θα κρατήσει ζωντανή την πραγματική οικονομία, σε λειτουργία τη μηχανή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει πιο εύκολα».

Οι «αποδέκτες» των μηνυμάτων Τσίπρα

Στο επίκεντρο της ομιλίας - και κυρίως της δευτερολογίας που κινήθηκε σε υψηλότερους τόνους - του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκαν στοχευμένα κοινωνικές ομάδες που αποτέλεσαν και τους βασικούς αποδέκτες των μηνυμάτων του:

1. Εργαζόμενοι - ιδιωτικοί υπάλληλοι: Αφιέρωσε σημαντικό τμήμα της ομιλίας του, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση - σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες - επιδοτεί την αναστολή εργασίας αντί για την εργασία και τους μισθούς, οδηγώντας ήδη σε νέες στρατιές χιλιάδων ανέργων. Υπογράμμισε δις πως η κυβέρνηση προωθεί την αντζέντα του ΣΕΒ με πλήρη αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, στη λογική μισής δουλειάς - μισού μισθού, με αφορμή την έκρηξη της εκ περιτροπής εργασίας που νομοθέτησε ο κ. Βρούτσης. Το ισοζύγιο απολύσεων και εκ περιτροπής εργασίας μάλιστα αναμένεται να εκτοξευθεί, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, όταν θα λήξει το καθεστώς μη απολύσεων των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί σε μέτρα στήριξης.

2. Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες: Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να διεισδύσει περαιτέρω σε μία κοινωνική ομάδα που του στοίχισε στις περασμένες εκλογές αλλά σήμερα μένει «ξεκρέμαστη», όπως σημείωσε, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει καμία μέριμνα για τους μικρομεσαίους, τουναντίον, ετοιμάζεται να «εξαερώσει τη μεσαία τάξη».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως τα μέτρα στήριξης είναι εξαιρετικά ανεπαρκή, ενώ πολλά από αυτά «είναι μόνο εξαγγελίες», φέρνοντας το παράδειγμα του παγώματος δανείων από τις τράπεζες που ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας στις 17 Μαρτίου αλλά οι τράπεζες τα απαιτούν κανονικά. Παράλληλα, επικέντρωσε και στον κλάδο της εστίασης, όπου όπως είπε δίνεται εντολή να ανοίξουν καταστήματα με περιοριστικά μέτρα τα οποία καθιστούν τη λειτουργία τους αδύνατη, μόνο και μόνο για να βγουν από τα μέτρα στήριξης.

Αναφέρθηκε στο ζήτημα της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν δραστική μείωση εισοδημάτων το 2020 και προφανώς θα δυσκολευτούν να πληρώσουν και τον φόρο που αντιστοιχεί στο ‘19. «Πώς θα καταφέρει να δώσει προκαταβολή με βάση το εισόδημα αυτό; Οι επιχειρήσεις έχουν πάγια ανελαστικά έξοδα, τι θα κάνετε γι’ αυτό;», ρώτησε τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι στην ΕΕ έχουν δοθεί 138 δισ. για την ενίσχυση και τον δανεισμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ρώτησε αν τα χρήματα από το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα δοθούν στην πραγματική οικονομία μέσα από εγγυήσεις ή «οι τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν τις κάνουλες κλειστές, όπως κάνουν τόσα χρόνια».

3. Ελεύθεροι επαγγελματίες - επιστήμονες: Εκμεταλλευόμενος το φιάσκο των voucher εγκάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση για τον διασυρμό των επιστημόνων με την δήθεν τηλεκπαίδευση, βάζοντας τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη στο κάδρο των ευθυνών, δεδομένου ότι όπως είπε «τον κρατάει στη θέση του υπό το φόβο μη μιλήσει για το σχέδιο σε περίπτωση που τον αποπέμψει».

Keywords
Τυχαία Θέματα