Οι τρεις στόχοι της ΕΕ για τη μετά Brexit εποχή

Mπαρνιέ: Η ΕE θέτει τρεις στόχους για μια συμφωνία για τη μετά Brexit εποχή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει τρεις στόχους για να καταλήξει έως το τέλος της προσεχούς χρονιάς σε συμφωνία για τη μελλοντική της σχέση με τη Βρετανία μετά την αποχώρηση του Λονδίνου από την Ένωση, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.

Η συμφωνία και η επικύρωση μιας σχέση για τη μετά Brexit εποχή έως το τέλος του 2020 όπως το ζητεί ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «θα είναι μια τεράστια πρόκληση, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ακόμη κι αν δεν μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε όλα»,

δηλώνει σε άρθρο του στον ιστότοπο Project Syndicate.

Οι δύο πλευρές θα έχουν χρονικό περιθώριο μόλις 11 μηνών για να συμφωνήσουν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου. Ο Τζόνσον αρνείται να ζητήσει παράταση πέραν του 2020.

Ο Μπαρνιέ έχει τρεις στόχους, που τους χαρακτηρίζει «πρωτοχρονιάτικες αποφάσεις» για τις προσεχείς συνομιλίες.

Όσον αφορά τα διεθνή θέματα, «η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με θετικό τρόπο με τη Βρετανία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στους παγκόσμιους οργανισμούς όπως στα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την G20», δήλωσε.

Το θέμα της ασφάλειας θα είναι πιο δύσκολο, καθώς «ο ίδιος βαθμός συνεργασίας για την ανταλλαγή των δεδομένων δεν είναι απλά δυνατός με μια τρίτη χώρα που βρίσκεται εκτός του χώρου Σένγκεν», προειδοποίησε. «Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, των κυβερνοεπιθέσεων και άλλης απόπειρας υπονόμευσης των δημοκρατιών μας θα απαιτήσει κοινή προσπάθεια».

Τέλος, «κάθε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πρέπει να προβλέπει ισότιμους όρους στον τομέα των κανόνων, των κρατικών ενισχύσεων και των φορολογικών θεμάτων», τόνισε.

«Αν επιτύχουμε αυτούς τους τρεις στόχους, θα έχουμε αξιοποιήσει την προσεχή χρονιά», υπογράμμισε.

Το τελευταίο σημείο θα είναι δύσκολο. Την Παρασκευή ο Τζόνσον δήλωσε ότι μια «φιλόδοξη» εμπορική συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί «χωρίς ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΕ, αλλά μάλλον με έναν έλεγχο των δικών μας νόμων και των στενών και φιλικών σχέσεων».

Η δήλωση αυτή ανησυχεί τις Βρυξέλλες καθώς σημαίνει ότι ο Τζόνσον μπορεί να προσπαθήσει να κάνει τη Βρετανία μια νέα Σιγκαπούρη, προσπαθώντας να πωλεί στην ΕΕ εμπορεύματα σε χαμηλότερη τιμή μειώνοντας το επίπεδο των προδιαγραφών που προστατεύουν τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και το περιβάλλον.

Ο Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι μόνο μια απλή εμπορική συμφωνία θα μπορεί να επιτευχθεί έως το τέλος του 2020 και ότι θα πρέπει «πολύ πιθανόν να διευρυνθεί τα προσεχή έτη» σε άλλους τομείς, σύμφωνα με το άρθρο αυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα