Οικονομία στο κόκκινο, κοινωνία σε Γολγοθά

Αγωνία για το τι θα γίνει σήμερα με την καταβολή του δώρου του Πάσχα από τις επιχειρήσεις που υποχρεούται να το παράσχουν. Ζούγκλα η αγορά εργασίας, μεγαλώνει κάθε μέρα η ανεργία. Οι εφιαλτικές προβλέψεις του ΔΝΤ, η ανησυχία για τον δανεισμό, η έξοδος στις αγορές και ο φόβος για νέα κρίση χρέους

Το σταυρό του μαρτυρίου σηκώνει

η κοινωνία, με την Ανάσταση μάλιστα να μην φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ η οικονομία χτυπάει κόκκινο, με το μέλλον να είναι ακόμα άγνωστο, μετά τις επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού.

Το ενδιαφέρον σήμερα Τετάρτη στρέφεται στο εάν θα δοθεί κανονικά στους εργαζόμενους το δώρο του Πάσχα από τις επιχειρήσεις που υποχρεούται να το παράσχουν και που δεν περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις για την αναβολή της καταβολής του επιδόματος για το καλοκαίρι, ταυτόχρονα με το επίδομα αδείας, λόγω της κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι τον καιρό των μνημονίων αρκετοί κακοί εργοδότες με διάφορα τεχνάσματα και κυρίως με τον εκβιασμό της απόλυσης, απέφευγαν να καταβάλουν το δώρο, φτάνοντας στο σημείο να το δίνουν μεν, αλλά να υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να το γυρίζουν πίσω(!), προκειμένου να μην απολυθούν.

Συνδικάτα, μάλιστα, δεν πείθονται ότι πίσω από τη μετάθεση της καταβολής του δώρου του Πάσχα από την κυβέρνηση για το καλοκαίρι κρύβονται αγνές προθέσεις, όπως πχ να πέσουν τα χρήματα στην αγορά όταν ανοίξουν όλα τα καταστήματα στις αγορές, αλλά διαβλέπουν μεθόδευση κατάργησης ενός δικαιώματος που παρότι επιχειρήθηκε να περικοπεί των μνημονίων να περικοπεί, δεν κατέστη δυνατόν.

Η αγορά εργασίας, πάντως, μετατρέπεται εκ νέου όλο και περισσότερο σε ζούγκλα, με την αναστολή συμβάσεων να τείνει να γίνονται ο κανόνας, ενώ πληθαίνουν οι περιπτώσεις της μετατροπής συμβάσεων αορίστου χρόνου σε εκ περιτροπής εργασία, με μείωση κατά 50% του μισθού που χορηγείται. Μόνο το διάστημα του Μαρτίου 7.990 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας και απομένει να δοθούν τα στοιχεία της «Εργάνης» για να δούμε τι ς ακριβείς διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ, πάντως, είναι εφιαλτικές για την αγορά εργασίας στη χώρα, καθώς η ύφεση-σοκ 10% που εκτιμάται για την ελληνική οικονομία (υπάρχουν και ακόμα δυσμενέστερα σενάρια στις προβλέψεις, αναλόγως και της διάρκειας της πανδημίας) αναμένεται να εκτινάξει την ανεργία στο 22,3% από 17,3% το 2019!

Για να δούμε το μέγεθος του προβλήματος, μιλάμε για πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, ενώ θα χρειαστεί να αναμένουμε έως το 2022 για να επιστρέψουμε στα σημερινά επίπεδα, καθώς το 2021 η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 19%!! Μιλάμε, επίσης, για την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, καθώς η Ισπανία που κάποτε είχε το αρνητικό ρεκόρ ακολουθεί με 20,8% το 2020 και 17,5% το 2021!

Η ύφεση που αναμένεται για την ελληνική οικονομία, πάντως, δημιουργεί έντονες ανησυχίες για μια πιθανή μελλοντική νέα κρίση χρέους για τη χώρα, όπως και για άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, αλλά και για τις μελλοντικές δυνατότητες δανεισμού, όχι κυρίως για το δημόσιο, όσο για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Μια γεύση από τις προοπτικές και τις δυνατότητες δανεισμού στο μέλλον, θα λάβουμε, άλλωστε, σήμερα ή αύριο, με τις συνθήκες δανεισμού στην έξοδο που επιχειρείται στις αγορές για την έκδοση επταετούς ομολόγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα