Ώρα μηδέν στη Γαλλία: Ψηφίζεται η πρόταση μομφής για την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ

Ο «εκλεκτός» του Μακρόν ανατρέπεται από Λαϊκό Μέτωπο και Ακροδεξιά. Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης. 

Σήμερα Τετάρτη (4/12) θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση στη βουλή της Γαλλίας επί των προτάσεων μομφής που κατέθεσαν η Αριστερά (LFI) του Ζαν Λυκ Μελανσόν και η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» (RN) της Μαρίν Λεπέν εναντίον της κυβέρνησης μειοψηφίας του Μισέλ Μπαρνιέ.

Μετά το πέρας τη συζήτηση θα ακολουθήσει η ψηφοφορία

και ο «εκλεκτός» του Εμανουέλ Μακρόν - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – θα καταστεί έκπτωτος.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας πτώσης

Ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου – Ιουλίου, τις οποίες ο ίδιος προκήρυξε ύστερα από το προσωπικό του ναυάγιο στις ευρωκάλπες, διόρισε τον συντηρητικό Μισέλ Μπαρνιέ ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με τη συνεργασία Μακρονιστών και Ρεπουμπλικάνων, του παραδοσιακού κόμματος της γαλλικής δεξιάς, του οποίου ωστόσο τα ποσοστά έχουν συρρικνωθεί.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, παραβλέποντας το εκλογικό αποτέλεσμα, αρνήθηκε να εγκρίνει έναν πρωθυπουργό από το Λαϊκό Μέτωπο, τη συμμαχία Σοσιαλιστών, Αριστεράς, Οικολόγων και Κομμουνιστών, που κέρδισε τις εκλογές και μάλιστα βοήθησε το κόμμα του Μακρόν να βρεθεί στη δεύτερη θέση. Η απόφαση εξόργισε τα κόμματα της Συμμαχίας που κατήγγειλαν «δημοκρατική εκτροπή», «πραξικόπημα» και «κλοπή του εκλογικού αποτελέσματος».

Οι αντιδράσεις γιγαντώθηκαν όταν ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές ισχυριζόμενος πως στόχος του ήταν να ανακοπεί η πορεία της ακροδεξιάς προς την εξουσία, αποφάσισε να βάλει έμμεσα τη Μαρίν Λεπέν στην κυβέρνηση, δίνοντάς της ρόλο kingmaker. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ στηριζόταν στην ανοχή της Εθνικής Συσπείρωσης, η οποία όποτε το επιθυμούσε μπορούσε πλέον να τραβήξει την πρίζα.

Η ώρα αυτή έφτασε όταν ο Μπαρνιέ κατέθεσε τον προϋπολογισμό λιτότητας. Η Γαλλία βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (πάνω από 6%) και βάσει των κανονισμών της ΕΕ θα πρέπει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό του στα επιτρεπτά όρια του 3%. Αυτό μεταφράζεται σε μέτρα ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ. Η δημοφιλία της κυβέρνησης και του Μακρόν βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα και η Λεπέν, παίζοντας το δικό της επικοινωνιακό παιχνίδι, έστειλε τελεσίγραφο στον Μπαρνιέ: Είτε αλλάζει τον προϋπολογισμό, είτε αποσύρει την ανοχή της.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός αδυνατώντας να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Λεπέν αποφάσισε να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα της έγκρισης νομοσχεδίων με Προεδρικά Διατάγματα. Ταυτόχρονα όμως δίνεται και η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής. LFI και RN προχώρησαν άμεσα στην κατάθεση των σχετικών προτάσεων και μάλιστα η Λεπέν ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει την πρόταση μομφής της Αριστεράς. Αυτό σημαίνει πως συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός των βουλευτών για την ανατροπή του Μπαρνιέ.

Η πτώση μιας κυβέρνησης με αυτόν τον τρόπο θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους Γάλλους των τελευταίων γενεών, καθώς η τελευταία φορά που είχε συμβεί ήταν το 1962, όταν ανετράπη η κυβέρνηση του Ζορζ Πομπιντού. Επιπλέον η κυβέρνηση του «εκλεκτού» του Μακρόν θα γραφτεί στην ιστορία ως η πιο βραχύβια της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Το φιάσκο του... «σπουδαίου διαπραγματευτή»

Ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε τη φήμη του «σπουδαίου διαπραγματευτή», καθώς ήταν ο άνθρωπος που ως Ευρωπαίος Επίτροπος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Ωστόσο ως πρωθυπουργός της Γαλλίας δεν κατάφερε να βρει τη «χρυσή τομή», καταλήγοντας σε μια κρίση οι συνέπειες της οποίας θα μπορούσαν να επεκταθούν σε όλη την Ευρώπη.

Στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ως πρωθυπουργός, κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως αρνήθηκε να διαπραγματευτεί και να συνεργαστεί. «Όταν έφτασα στο πρωθυπουργικό γραφείο τον Σεπτέμβριο, φυσικά κάλεσα τους πολιτικούς που συμφώνησαν να στηρίξουν την κυβέρνηση, αλλά αμέσως μετά κάλεσα δύο ή τρεις ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος», ανέφερε ο Μπαρνιέ και συνέχισε: «Μου είπαν, προτού ανοίξω το στόμα μου, δεν θέλουμε να σε δούμε και σε κάθε περίπτωση θα ψηφίσουμε πρόταση μομφής σε βάρος σου».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η κριτική του έναντι του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, η οποία όπως σημείωσε δεν θέλησε να διαπραγματευθεί μαζί του και η τακτική της ήταν να ζητάει διαρκώς περισσότερα.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα έχει η κυβερνητική αστάθεια στη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι λόγω της μη ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, «σχεδόν 18 εκατομμύρια Γάλλοι θα δουν τον φόρο εισοδήματός τους να αυξάνεται και άλλοι θα πληρώσουν φόρους για πρώτη φορά επειδή δεν καταφέραμε να συμπεριλάβουμε στον προϋπολογισμό του κράτους την αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμακίων που είχαμε σχεδιάσει». Προειδοποίησε επίσης για τις οικονομικές συνέπειες της πολιτικής αστάθειας, λέγοντας: «Βλέπω τις αγορές, βλέπω τα spreads (σ.σ. τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων με τη Γερμανία), και διαπιστώνω ότι είμαστε πάνω από την Ελλάδα. Τον αντίκτυπο αυτής της αστάθειας, θα τον δείτε αμέσως στα επιτόκια».

Τέλος, ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν φάνηκε θετικός στην ιδέα να τον προτείνει εκ νέου ο πρόεδρος Μακρόν για πρωθυπουργό, όπως έχει δικαίωμα, λέγοντας τα εξής: «Θέλω να υπηρετήσω αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν πέσω αύριο, μεθαύριο, θα με βρουν και πάλι στο πρωθυπουργικό μέγαρο σαν να μην έγινε τίποτα».

Το σχέδιο της Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν, αποφασίζοντας να βγάλει από την πρίζα την κυβέρνηση Μπαρνιέ, φαίνεται πως έχει έναν απώτερο στόχο: Να ρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι προσδοκίες της έχουν βάση. Η αποδοχή του Γάλλου Προέδρου είναι πολύ χαμηλά, η πλειονότητα επιθυμεί την παραίτησή του και εννιά στους δέκα πολίτες συμφωνούν πως η χώρα βρίσκεται σε παρακμή.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, εγκλωβισμένος στις δικές του αποφάσεις, θα πρέπει πλέον να αναζητήσει έναν νέο πρωθυπουργό μειοψηφίας και να περάσει τα μέτρα λιτότητα με Προεδρικά Διατάγματα. Από την Πέμπτη ξεκινάει ένας νέος κύκλος απεργιακών κινητοποιήσεων. Όλο το βάρος πέφτει στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν διαθέτει πλέον ούτε την επιλογή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, καθώς οι προηγούμενες έγιναν τον περασμένο Ιούλιο και με βάση το γαλλικό Σύνταγμα θα πρέπει να περάσει μία διετία για να επαναληφθούν. Η συζήτηση για την παραίτηση του Γάλλου Προέδρου βρίσκεται ήδη στο προσκήνιο και αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτός ακριβώς ήταν εξαρχής και ο στόχος της Λεπέν: Να προκαλέσει περαιτέρω χάος στην γαλλική πολιτική επιταχύνοντας τις εξελίξεις, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Γαλλίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει επίσημα την παραίτηση του Μακρόν. «Το σύνταγμά μας είναι σαφές. Σε περίπτωση σοβαρής πολιτικής κρίσης, ο πρόεδρος της δημοκρατίας έχει τρεις επιλογές. Ανασχηματισμός [της κυβέρνησης], διάλυση [της κυβέρνησης] ή παραίτηση του ίδιου», δήλωσε. Με τις δύο πρώτες επιλογές να έχουν γίνει ήδη, είναι σαφές για τη Λεπέν ποιο θα πρέπει να είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Η Αριστερά έχει ζητήσει την παραίτηση του Μακρόν από τη στιγμή που τον κατήγγειλε για «κλοπή του εκλογικού αποτελέσματος». Η Λεπέν θα το πράξει όταν κρίνει πως είναι η κατάλληλη στιγμή για την ίδια, όπως έπραξε και με την κυβέρνηση Μπαρνιέ. Το παράδοξο είναι πως ήταν ο Εμανουέλ Μακρόν που της έδωσε αυτή τη δυνατότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ώρα, Γαλλία, Ψηφίζεται, Μπαρνιέ,ora, gallia, psifizetai, barnie