Πανελλήνιες 2020: Τι διαφορετικό κάνουν οι άριστοι;
Οι μύθοι για τα προσόντα που κάνουν έναν μαθητή άριστο στις Πανελλήνιες. Γράφει η Μαθηματικός και Διευθύντρια του ΡΟΜΒΟΥ Ειρήνη Τσαρπαλή.
Είμαστε μία ανάσα πριν τις Πανελλήνιες και οι μαθητές που θα φοιτήσουν από του χρόνου στο Λύκειο θα δίνουν εξετάσεις μέσω Τράπεζας Θεμάτων.
«Ο Μάκης όμως πως έγραψε άριστα;».
Η εκπαιδευτική μου εμπειρία μου έχει δείξει ότι υπάρχουν κάποιοι μύθοι σχετικά με τα προσόντα που κάνουν ένα μαθητή άριστο, οπότε αρχικά θα πρέπει να τους καταρρίψουμε:
Μύθος 1ος
Για να είναι κάποιος άριστος πρέπει να είναι πάρα πολύ έξυπνος. (είναι δηλαδή θέμα IQ)
Πάνω από το 80% των μαθητών θεωρούν ότι οι άριστοι βαθμοί συνδέονται με την εξυπνάδα.
Στην πραγματικότητα η καλή μαθητική επίδοση δεν προκύπτει από το IQ του καθενός. Σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Αυστραλία καταγράφηκαν 13 παράγοντες που παίζουν πιο καθοριστικό ρόλο από το δείκτη ευφυΐας. Συγκεκριμένα η συνεχόμενη εξάσκηση των μαθητών σε συνθήκες προσομοίωσης του διαγωνίσματος αποδείχθηκε πολλαπλά πιο αποτελεσματική. Οπότε οι μαθητές που σκέφτονται ότι απλά μπορεί να μην είναι αρκετά έξυπνοι προκειμένου να πετύχουν, καλό θα είναι να το αποβάλουν και να αρχίζουν να εξασκούνται συχνότερα σε γραπτές εξετάσεις.
Μύθος 2ος
Άριστοι είναι οι μαθητές που δουλεύουν πιο σκληρά
Ένας άριστος μαθητής δεν είναι αυτός που απλά δουλεύει σκληρά. Προσοχή δίνω έμφαση στο απλά για να μην παρεξηγηθώ. Η σκληρή δουλειά είναι φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση αλλά από μόνη της δεν είναι πάντα η πιο αποτελεσματική. Υπάρχουν πολλοί μαθητές που δουλεύουν πραγματικά πολύ αλλά δεν έχουν άριστα αποτελέσματα και άλλοι που με λιγότερη προσπάθεια έχουν καλύτερη απόδοση. Φυσικά και εκείνοι δουλεύουν σκληρά αλλά το μυστικό είναι ότι ταυτόχρονα δουλεύουν και παραγωγικά.
Στατιστικά υπάρχουν ελάχιστοι μαθητές που έχουν άριστες επιδόσεις χωρίς να εργάζονται ιδιαίτερα σκληρά. Οι ιστορίες τους με κάποιο μαγικό τρόπο ξεπηδούν σε κάθε τέτοια συζήτηση σαν αστικοί μύθοι και όλοι έχουν μια ξαδέρφη, φίλη ή τον αδερφό ενός γνωστού τους από το χωριό, που έβγαλε 19.000 μόρια χωρίς ιδιαίτερο κόπο ή βοήθεια. Ναι, υπάρχουν και αυτοί αλλά είναι απειροελάχιστοι και αν είσασταν ένας από αυτούς θα το είχατε καταλάβει πιστέψτε με! Για τους περισσότερους από εμάς η επιτυχία είναι προϊόν κοπιαστικής εργασίας.
Μύθος 3ος
Άριστοι είναι οι μαθητές που «το έχουν γενικά με το διάβασμα»
Οποιοσδήποτε μπορεί να εξασκήσει τον εαυτό του στο να γίνει καλός με το διάβασμα, αρκεί να αναβαθμίσει ουσιαστικά τον τρόπο που διαβάζει έως σήμερα.
Κάθε αρχή σχολικής περιόδου στις συζητήσεις με τους μαθητές μου οι περισσότεροι μου λένε «Φέτος το έχω πάρει απόφαση, θα δουλέψω σκληρά. Θα είμαι συνεπής με τις εργασίες μου, θα τις παραδίδω όλες στο χρόνο τους και θα κάνω ουσιαστική επανάληψη πριν από κάθε διαγώνισμα». Μετά φυσικά ξεκινάει η χρονιά και κάνουν ακριβώς τα ίδια με την προηγούμενη και εδώ άπτεται η ατάκα του μπασκετμπολίστα Μαικλ Τζόρνταν ο οποίος είπε ότι « Άν ρίξεις 10.000 βολές αλλά η τεχνική σου είναι λάθος, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να γίνεις πολύ καλός στο να είσαι άστοχος».
Οι περισσότεροι όταν θέλουν να «στρωθούν» στο διάβασμα απλά παίρνουν τις τεχνικές διαβάσματος που χρησιμοποιούσαν τα περασμένα χρόνια και τις εφαρμόζουν με μεγαλύτερη διάρκεια και συχνότητα. Στο πρώτο διαγώνισμα θα διαπιστώσουν ότι η απόδοση τους δεν βελτιώθηκε και έτσι ξεκινά ο κύκλος της αποβίβασης από το στόχο.
Για να δούμε λοιπόν τι είναι αυτό που κάνουν οι άριστοι μαθητές για να πετύχουν τα αποτελέσματα τους:
• Εξασκούνται συχνότερα σε διαγωνίσματα προσομοίωσης εξετάσεων. Είναι ο καταλληλότερος τρόπος να έχεις μια αντικειμενική άποψη της δυνατότητας σου στην απόδοση των γνώσεων σου. Μπαίνοντας σε μια σχολική αίθουσα θα μπορούσαμε με ακρίβεια να προβλέψουμε την κατάταξη της βαθμολογίας των μαθητών στις εξετάσεις βασιζόμενοι απλά στο πόσα προσομοιωτικά διαγωνίσματα έχουν κάνει μέσα στη χρονιά.
• Έχουν ξεκάθαρο στόχο. Εάν υποθέσουμε ότι οποιοσδήποτε από εμάς έπρεπε να αφοσιωθεί σε μια διαδικασία καθημερινά για τη διάρκεια ενός ολόκληρου χρόνου, σίγουρα θα το κάναμε μόνο με την προϋπόθεση ότι κυνηγάμε κάτι που θέλουμε πολύ.
• Έχουν αυτοπειθαρχία. Ίσως το πιο δύσκολο, δεδομένης και της ηλικίας, είναι ένα παιδί που οδηγείται σε εξετάσεις να μπορέσει να επιβληθεί στον εαυτό του. Οι νέοι σήμερα έχουν πολλές σειρήνες των οποίων το τραγούδι πρέπει να αγνοήσουν και σαφώς το να μιλάς με τους φίλους σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να «λιώνεις» σε συνεχόμενες προβολές επεισοδίων της αγαπημένης σου σειράς είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από το να διαβάζεις.
• Είναι επίμονοι. Κατά τη διάρκεια ενός σχολικού έτους στο οποίο συχνά εξετάζεσαι σε μικρά κομμάτια της ύλης ή σε διαγωνίσματα προσομοίωσης είναι δεδομένο ότι θα έχεις αποτυχίες. Κάθε φορά που πέφτεις όμως πρέπει να βρίσκεις το θάρρος να ξανασηκώνεσαι και να προσπαθείς ξανά. Για την ακρίβεια σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο μαθητές με επιμονή έχουν διπλάσια πιθανότητα επιτυχίας από αυτούς που είναι έξυπνοι.
• Δεν βάζουν στόχο ΑΠΛΑ να δουλέψουν σκληρά, αλλά να δουλέψουν σκληρά κάνοντας τις σωστές διαδικασίες. Όπως κατά τη διάρκεια της επανάληψης πριν από ένα κύριο διαγώνισμα οι περισσότεροι στατιστικά μαθητές διαβάζουν ξανά και ξανά τις σημειώσεις τους ή ξαναγράφουν τις σημειώσεις τους σε συνοπτική μορφή. Ουσιαστικά 3 στους 4 μαθητές βασίζουν την απόδοση τους στην αποστήθιση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο μεγαλύτερος φόβος ενός μαθητή πριν τις εξετάσεις είναι ότι θα ξεχάσει κάτι.
Οπότε επικεντρώνουν όλη τους την επανάληψη στην εξάσκηση της μνήμης τους. Στην πραγματικότητα όμως το διαγώνισμα δεν εξετάζει τις μνημονικές ικανότητες του καθενός αλλά τον τρόπο που συνδυάζει τις γνώσεις του για να συνθέσει μια ολοκληρωμένη απάντηση.
Φυσικά όλα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται με σωστή καθοδήγηση. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι όπως μας φαίνεται παράλογη η σκέψη ενός αθλητή να πάει στους αγώνες χωρίς προπόνηση έτσι και ένας μαθητής θα πρέπει να έχει την κατάλληλη προετοιμασία για να οδηγηθεί στις εξετάσεις. Οι γονείς και οι καθηγητές μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία ενός μαθητή.
Το iEidiseis.gr σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΡΟΜΒΟΣ σας ενημερώνει έγκαιρα για όλα τα θέματα και τις απαντήσεις των Πανελληνίων 2020.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αρτηριακή πίεση: Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε καθημερινά για να τη μειώσετε κατά 2 μονάδες (έρευνα)
- Εντείνεται η αγωνία για την 10χρονη Μαρκέλλα- αναζητούν δύο γυναίκες
- Κυριάκος Μητσοτάκης:Όπως δεν τον έχεις ξαναδεί!H βόλτα με την καλλονή κόρη του
- Ο τύπος αίματος ενδέχεται να επηρεάζει τον κίνδυνο για μόλυνση από κορονοϊό
- Οι ΗΠΑ στέλνουν ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν
- Ήταν διευθυντής Καρδιοχειρουργικής και έγινε αγροτικός γιατρός στην Κάσο
- Πέθανε περιμένοντας το λεωφορείο που δεν ερχόταν λόγω κοροναϊού
- Μεγάλη κινητοποίηση στα social media για τον εντοπισμό της μικρής Μαρκέλλας - Πρώτο trend στο Twitter
- Επιθέσεις με οξύ: Πότε ξεκίνησαν, σε ποιες χώρες εμφανίζονται περισσότερο, ποιο το προφίλ των θυτών
- Μαρία Μπεκατώρου: Αυτό είναι το νέο της επαγγελματικό εγχείρημα στον χώρο της ομορφιάς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEidiseis
- Τουρισμός: Πότε και για ποιες χώρες ανοίγουν τα σύνορα - Τι ισχύει για αεροδρόμια και λιμάνια
- Η Γιουβέντους πέρασε στον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας
- Τραμπ: Αν χάσω στις εκλογές θα κάνω «άλλα πράγματα»
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας
- Γεννηματά: Το ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία
- Πανελλήνιες 2020: Τι διαφορετικό κάνουν οι άριστοι;
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Ιουνίου

- Τελευταία Νέα iEidiseis
- Πανελλήνιες 2020: Τι διαφορετικό κάνουν οι άριστοι;
- Τουρισμός: Πότε και για ποιες χώρες ανοίγουν τα σύνορα - Τι ισχύει για αεροδρόμια και λιμάνια
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Ιουνίου
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας
- Η Γιουβέντους πέρασε στον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας
- Γεννηματά: Το ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία
- Τραμπ: Αν χάσω στις εκλογές θα κάνω «άλλα πράγματα»
- Φωτιά στο Άγιον Όρος: Μαίνεται η πυρκαγιά σε δασική έκταση
- Κορονοϊός: Πάνω από 422.000 νεκροί παγκοσμίως
- Τουρκία: Πάνω από 1.000 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ψήφισε πρότυπα ο κ. Γεραπετρίτης;
- Άγριες Μέλισσες: Ο σύζυγος της Βιολέτας ήρθε στο Διαφάνι και φέρνει τα πάνω κάτω
- Οι 40άρηδες της Κεντροαριστεράς
- Ελληνίδες μαμάδες στην… Αγγλία: “Greek mums in Great Britain” (pics)
- Πρώτος αγώνας μετά την καραντίνα για την Ελληνική τοξοβολία
- Ανοίγει τα σύνορά της κι η Γαλλία - Από 15 Ιουνίου υποδέχεται τους ταξιδιώτες της
- Φωτιά σε περίπτερο στη λεωφόρο Θησέως στην Καλλιθέα - Κάηκε ολοσχερώς
- Καλλιθέα φωτιά: Πυρκαγιά ξέσπασε σε περίπτερο σε κεντρικό δρόμο της Καλλιθέας
- Σοκ στις καθυστερήσεις για την Βαλένθια! - Δείτε τα γκολ και τις καλύτερες φάσεις από τον αγώνα με τη Λεβάντε