Πανελλήνιες 2025: Οι Σχολές με μεγάλη ζήτηση – Μεγάλες ευκαιρίες για τους υποψήφιους από τα ΕΠΑΛ

Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό με τις περιζήτητες Σχολές ενόψει Πανελληνίων 2025.

Οι Πανελλήνιες 2025 πλησιάζουν και ένα θέμα που απασχολεί πάντα τους υποψηφίους είναι οι βάσεις, δηλαδή τα ελάχιστα μόρια, που απαιτούνται για την εισαγωγή ενός υποψηφίου σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα. Όταν αναφερόμαστε στις βάσεις, συνήθως εννοούμε αυτές που αφορούν τα Γενικά Λύκεια, καθώς τα Επαγγελματικά διεκδικούν συγκεκριμένο

ποσοστό θέσεων και συνεπώς διαμορφώνονται διαφορετικές βάσεις για τους υποψηφίους τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ διεκδικούν το 10% των θέσεων των περισσότερων Τμημάτων, το 20% στις σχολές Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε. και το 5% σε συγκεκριμένα Τμήματα όπως η Ιατρική, η Οδοντιατρική, τα Τμήματα των Πολυτεχνείων και άλλα. Ακόμη, τα περισσότερα Τμήματα του Επιστημονικού Πεδίου των Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπως η Νομική και η Ψυχολογία δεν είναι διαθέσιμα. Το ίδιο ισχύει και για τις Σχολές Αξιωματικών των Στρατιωτικών Σχολών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Όπως αναφέρει ο κ. Χρήστος Καρακωστίδης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας LABORA, παρά το περιορισμένο ποσοστό θέσεων, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες οι βάσεις στα ΕΠΑΛ είναι πολύ πιο χαμηλές, λόγω κυρίως της περιορισμένης ζήτησης. Με οδηγό τις περσινές βάσεις, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ μπορούν να βρουν πάρα πολύ μεγάλες ευκαιρίες, ιδιαίτερα στον τομέα Διοίκησης και Οικονομίας, όπου συναντάμε τμήματα, που συγκεντρώνουν πολύ μεγάλη ζήτηση στα Γενικά Λύκεια με πολύ χαμηλότερες βάσεις.

Ο Τουρισμός αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και πολλοί υποψήφιοι στοχεύουν Τμήματα, που εξειδικεύονται σε αυτόν και τους δίνουν γνώσεις σχετικά με τη Διοίκηση στον χώρο του Τουρισμού και των αντίστοιχων επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, το 2024 το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά απαιτούσε μόλις 14.090 μόρια, ενώ το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού στην Πάτρα 13.540.

Τα Ναυτιλιακά αποτελούν τα τελευταία χρόνια βασικό αντικείμενο ζήτησης των υποψηφίων. Η Ναυτιλία αποτελεί παραδοσιακή δύναμη στη χώρα μας και προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσης, η πλειονότητα των μεταφορών παγκοσμίως πραγματοποιείται μέσω της θάλασσας, ωθώντας πολλούς υποψηφίους να θέλουν να εξειδικευτούν σε αυτό το αντικείμενο. Μέσω του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας, αλλά και του Τομέα Ναυτιλίας το τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά απαιτούσε 16.800 μόρια (μαζί με τα μόρια από την εξέταση στο ειδικό μάθημα) για την εισαγωγή ενός υποψηφίου, ενώ το αντίστοιχο Τμήμα στη Χίο 11.780 μόρια.

Επίσης, βρισκόμαστε στην εποχή της Επικοινωνίας και των Social Media και οι επαγγελματίες, που ειδικεύονται σε αυτά τα αντικείμενα μπορούν να ακολουθήσουν πολλές παραδοσιακές αλλά και πιο σύγχρονες επαγγελματικές διαδρομές, τόσο ως Σύμβουλοι Επικοινωνίας ή Δημοσιογράφοι, όσο και ως υπεύθυνοι για τη Στρατηγική στα Social Media και το digital marketing, ακολουθώντας και τις αντίστοιχες μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις.

Το Τμήμα Επικοινωνίας & Μ.Μ.Ε. στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο απαιτούσε μόλις 11.190 μόρια, το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου 10.140 και το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 12.736 μόρια. Και τα τρία τμήματα είναι προσβάσιμα μέσω του Τομέα Διοίκησης & Οικονομίας, ενώ το Τμήμα του Παντείου Πανεπιστημίου παρέχεται και μέσω του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών. Είναι φανερό πως είτε κάποιος υποψήφιος επιλέξει Γενικό ή Επαγγελματικό Λύκειο μπορεί να βρει ευκαιρίες και να ακολουθήσει αυτό που του αρέσει και του ταιριάζει περισσότερο, με στόχο τη μελλοντική επαγγελματική του ευημερία!

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πανελλήνιες 2025, Σχολές, – Μεγάλες, ΕΠΑΛ,panellinies 2025, scholes, – megales, epal