Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Σερβίας - Σε ρόλο «Ιφιγένειας» για τον Βούτσιτς

Ο Μίλος Βούτσεβιτς παραιτήθηκε μετά από μαζικές διαδηλώσεις που έχουν στο στόχαστρο τον Βούτσιτς

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, μετά από εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στη διαφθορά. Το αντικυβερνητικό κίνημα ξέσπασε μετά την κατάρρευση στεγάστρου τον περασμένο Νοέμβριο στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Νόβι Σαντ που στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους.

Όπως ανέφερε ο Μίλος Βούτσεβιτς η απόφασή του αποσκοπεί στη μείωση της

έντασης στη χώρα. «Απευθύνω έκκληση για ηρεμία, να κατευναστούν τα πνεύματα και να επιστρέψουμε στον διάλογο».

Πολλοί χαρακτηρίζουν τον Βούτσεβιτς ως «Ιφιγένεια» για την προστασία του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καθώς το κίνημα, μπορεί να ξεκίνησε παό την κατάρρευση του στεγάστρου, αλλά στην πραγματικότητα έχει στο στόχαστρο τον ίδιο τον Πρόεδρο της Σερβίας, με τους διαδηλωτές να εκφράζουν ευρύτερη δυσαρέσκεια για την διακυβέρνησή του και να τον κατηγορούν για περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών στη χώρα.

Σημειώνεται πως μαζί με τον πρωθυπουργό, την παραίτησή του υπέβαλε και ο δήμαρχος του Νόβι Σαντ, Μίλαν Τζούριτς. Η παραίτηση Βούτσεβιτς είναι πιθανό να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Το κοινοβούλιο έχει προθεσμία 30 ημερών για να επιλέξει νέα κυβέρνηση, διαφορετικά ο Βούτσιτς θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές.

Ο Βούτσεβιτς ανέφερε στη σύντομη συνέντευξη Τύπου πως ο ίδιος και ο δήμαρχος του Νόβι Σαντ, Μίλαν Ντούριτς, παραιτούνται αναλαμβάνοντας την ευθύνη για ό,τι συνέβη.

«Ο δήμαρχος Μίλαν Ντούριτς και εγώ θεωρούμε τους εαυτούς μας αντικειμενικά υπεύθυνους για όσα συνέβησαν στο Νόβι Σαντ και γι' αυτό αναλαμβάνουμε πρόθυμα το πολιτικό τίμημα», τόνισε, προσθέτοντας πως ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε αποδεχθεί τις παραιτήσεις τους.

Οι «Αγανακτισμένοι» της Σερβίας στοχεύουν στον Βούτσιτς

Η φονική κατάρρευση του στεγάστρου στο σιδηροδρομικό σταθμό αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για το ξέσπασμα ενός μαζικού κινήματος που άμεσα εξελίχθηκε σε κίνημα κατά του Βούτσιτς. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Βούτσεβιτς ανακοινώνοντας την παραίτησή του έκανε έκκληση για τερματισμό της έντασης και επιστροφή στο διάλογο.

Από την αρχή, στον πυρήνα του κινήματος βρίσκονται οι φοιτητές, ωστόσο όσο περνάει ο καιρός με τη νεολαία της Σερβίας συμπορεύονται όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες. Τη Δευτέρα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία στο Βελιγράδι, ενώ στις κινητοποιήσεις μπαίνουν πλέον και οι αγρότες.

{https://www.youtube.com/watch?v=45Ls7zmdxgc}

Το βράδυ της Δευτέρας, μια ημέρα πριν την παραίτησή του, ο Βούτσεβιτς, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Άνα Μπρνάμπιτς και ο ίδιος ο Βούτσιτς κάλεσαν εκ νέου τους φοιτητές σε διάλογο σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης.

Ωστόσο η ένταση κλιμακώνεται ημέρα με την ημέρα, ενώ έχουν σημειωθεί και επιθέσεις κατά διαδηλωτών από άτομα που φέρονται να είναι υποστηρικτές και μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Σε δύο περιπτώσεις οδηγοί έπεσαν με το αυτοκίνητά τους πάνω σε διαδηλωτές με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο νεαρές γυναίκες.

Ο Βούτσεβιτς δήλωσε πως «όποτε φαίνεται να υπάρχει μια ελπίδα για κοινωνικό διάλογο, για συζήτηση, εμφανίζεται ένα αόρατο χέρι και δημιουργεί ένα νέο περιστατικό και οι εντάσεις αυξάνονται ξανά».

Υπενθυμίζεται πως για την κατάρρευση του στεγάστρου, οι εισαγγελικές αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος 13 ατόμων, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Υποδομών, Γκόραν Βέσιτς αλλά και αρκετοί κρατικοί αξιωματούχοι. Ωστόσο ο Βέσιτς αφέθηκε ελεύθερος πυροδοτώντας νέες καταγγελίες για απόπειρα συγκάλυψης και μη ανεξάρτητη έρευνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραιτήθηκε, Σερβίας -, Ιφιγένειας, Βούτσιτς,paraitithike, servias -, ifigeneias, voutsits