Πάσχα 2022 στις Κυκλάδες: Τα πιο ξεχωριστά έθιμα

Τα πασχαλινά έθιμα στις Κυκλάδες που διαφέρουν τόσο από αυτά που ξέραμε.Το Πάσχα δεν είναι μόνο μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του χριστιανισμού, αλλά έχει και τεράστια πολιτιστική σημασία για την Ελλάδα, με κάθε γωνιά της χώρας να έχει τα δικά… EUROKINISSI

Εξαιτίας ατυχημάτων, τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των παρευρισκομένων αλλά και των κτιρίων, έτσι ώστε να διασωθεί το έθιμο.

Πάρος – Τα πάθη του Ιησού

Στη

Μάρπησσα της Πάρου η περιφορά του Επιταφίου πλαισιώνεται από τις «Αναπαραστάσεις» των Παθών του Χριστού.

Εκείνη τη μέρα, μικροί και μεγάλοι ντυμένοι Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστούν με μοναδικό τρόπο σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, το Μυστικό Δείπνο, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση.

Δείτε το βίντεο:

{https://youtu.be/njtDf1b0vz4}

Σύρος – Το ορθόδοξο Πάσχα συναντά το καθολικό

Καθολικοί και Ορθόδοξοι γιορτάζουν μαζί το Πάσχα στη Σύρο, με την περιφορά του Επιταφίου μάλιστα να πραγματοποιείται την ίδια ημέρα και για τις δύο θρησκευτικές κοινότητες του νησιού.

Κατά την περιφορά των ορθόδοξων Επιταφίων, οι πιστοί ακολουθούν τη λιτανεία κρατώντας κοντάρια, πάνω στα οποία βρίσκονται κρεμασμένοι χιτώνες, σφουγγάρια και ζάρια, αποτίνοντας με αυτό τον τρόπο, φόρο τιμής στα πάθη του Ιησού. Οι Καθολικοί πραγματοποιούν την περιφορά του αγάλματος του Χριστού μετά την Αναστάσιμη Λειτουργία.

Δείτε το βίντεο:

{https://youtu.be/5W7UmFOe_ow}

Αμοργός, Μύκονος, Ίος – Λαζαράκια

Κουλουράκια σε ανθρωπόμορφα σχήματα πλάθονται σε αρκετά νησιά των Κυκλάδων, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για τα επονομαζόμενα «λαζαράκια» ή «κουκλάκια».

Δείτε την φωτογραφία:

Wikimedia Commons

Σημειώνουμε ότι στην Αμοργό, τη Μεγάλη Παρασκευή οι γυναίκες παραδοσιακά ραίνουν την πομπή της περιφοράς Επιταφίου με αρώματα.

Κύθνος, Ίος – Κούνιες

Στην Κύθνο και στην Ίο στήνεται μια κούνια στην πλατεία του χωριού ανήμερα της Λαμπρής, στην οποία νέοι και νέες κουνιούνται, φορώντας παραδοσιακές στολές. Σύμφωνα με την παράδοση, εκείνος ή εκείνη που θα κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο.

Δείτε το βίντεο:

{https://youtu.be/Rhl2MJcTvTU}

Στην Κύθνο επίσης υπάρχει και το έθιμο του «συχώριου»: Κάθε χρόνο, το Μεγάλο Σάββατο, όσοι έχουν πεθαμένους συγγενείς φέρνουν στην εκκλησία ψητά, κρασί και ψωμί, τα οποία έχει «διαβάσει» ο παπάς και τα προσφέρουν στους υπόλοιπους.

Μήλος, Μύκονος, Σέριφος, Σίφνος – Κάψιμο Ιούδα

Την Κυριακή του Πάσχα, οι Μήλος, Μύκονος, Σέριφος και Σίφνος διατηρούν ακόμα και σήμερα το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, το οποίο έχει τις ρίζες του στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους.

Το κάψιμο του Ιούδα:

ΑΠΕΜΠΕ | ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Η Μήλος, ωστόσο, είναι γνωστή για ένα ακόμα έθιμο, το οποίο λαμβάνει χώρα τη Μεγάλη Παρασκευή, στο χωριό Πλάκες, όπου και γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Χριστού.

Στο λιμάνι της Σίφνου ξεχωρίζει η περιφορά του Επιταφίου: Αφού ολοκληρωθεί η πομπή του στην ξηρά, μπαίνει σε ένα καΐκι και με τη συνοδεία άλλων πλεούμενων συνεχίζει την περιφορά δια θαλάσσης.

Δείτε την φωτογραφία:

EUROKINISSI
Keywords
Τυχαία Θέματα