Πέτσας: Είναι στοχευμένα τα δειγματολογικά τεστ - Θέμα ημερών η λίστα των ΜΜΕ

Ο Στέλιος Πέτσας τόνισε σχετικά με τον τουρισμό, πως η Ελλάδα «άνοιξε τις πύλες της στον κόσμο» και αναφέρθηκε στη λίστα με την χρηματοδότηση των ΜΜΕ.

Ο Στέλιος Πέτσας καλωσόρισε σήμερα τους δημοσιογράφους στην πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών -από την αρχή της πανδημίας- που γίνεται με φυσική παρουσία τους και αναφέρθηκε στα νέα μέτρα

για τον τουρισμό.

Έτσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η χώρα παρακολουθεί στενά και θα συνεχίσει να το κάνει την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, ώστε τα βήματα και το άνοιγμα του τουρισμού να επιταχύνονται ή αν επιβάλλεται από τις συνθήκες να επιβραδύνονται.

Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως «δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και της ανθρώπινης ζωής».

Παράλληλα, είπε ότι «η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει τις πύλες της στον κόσμο. Μετά από διαβουλεύσεις πολλών ημερών στην ΕΕ διαμορφώθηκε μία λίστα χωρών από τις οποίες θα υποδεχόμαστε επισκέπτες».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «με αυτά τα δεδομένα ελήφθησαν και οι αποφάσεις που αφορούν στις διεθνείς πτήσεις, καθώς και για τα χερσαία και θαλάσσια σημεία εισόδου στη χώρα. Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μόνιμους κατοίκους της ΕΕ. Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα και για όσους ταξιδεύουν για ουσιώδεις μετακινήσεις, δηλαδή για λόγους εργασίας, υγείας και επανένωσης οικογενειών. Οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενών είναι πάντα καλοδεχούμενοι απ' όπου κι αν προέρχονται. Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους της Αλγερίας, της Αυστραλίας, της Γεωργίας, της Ιαπωνίας, του Καναδά, του Μαρόκου, του Μαυροβουνίου, της Νέας Ζηλανδίας, της Νοτίου Κορέας, της Ρουάντας, της Σερβίας, της Ουρουγουάης, της Ταϋλάνδης, της Τυνησίας».

Πρόσθεσε, δε, πως «για τους κατοίκους της Κίνας το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων εξετάζεται με βάση την αμοιβαιότητα».

«H Ελλάδα άνοιξε τις πύλες της στις τουριστικές ροές κάτω από συγκεκριμένους κανόνες και με όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, των κατοίκων των τουριστικών προορισμών και των επισκεπτών μας. Στο πλαίσιο αυτό όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό της Ελλάδας από τη Δευτέρα 6 Ιουλίου είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα «passenger locator form» η οποία είναι διαθέσιμη στο app visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr. Μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουλίου υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο που παρέχει την αναγκαία ευελιξία. Έτσι οι επισκέπτες μπορούν να συμπληρώνουν το plf ακόμα και στο check in ή ακόμα και μετά την άφιξή τους στη χώρα μας. Για την προστασία της υγείας όλων Έλληνες μηχανικοί και γιατροί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων με βάση το οποίο επισκέπτες θα υπόκεινται σε στοχευμένο δειγματοληπτικό έλεγχο κατά την είσοδό του. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της ΓΓΠΠ. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο χθες σε 16 αεροδρόμια της χώρας έγιναν 5889 τεστ τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται σήμερα», τόνισε στη διάρκεια του briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακόμη, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι «σημειώνεται πως επειδή ακριβώς τα δειγματοληπτικά τεστ γίνονται με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, είναι στοχευμένα. Επομένως είναι αναμενόμενο να καταγράφονται θετικά κρούσματα από αυτούς τους ελέγχους. Σκοπός είναι η έγκαιρη καταγραφή, απομόνωση και ιχνηλάτηση των τυχόν θετικών κρουσμάτων ώστε να περιχαρακώνονται και να αποφεύγεται η διασπορά στην κοινότητα. Παρακολουθούμε στενά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σε συνεργασία με τους ειδικούς την εξέλιξη των επιδημιολογικών κύκλων στην Ευρώπη και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου έτσι ώστε τα βήματα και το άνοιγμα του τουρισμού μας να επιταχύνονται ή αν επιβάλλεται από τις συνθήκες να επιβραδύνονται. Δεν κάνουμε καμία έκπτωση στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και της ανθρωπινης ζωής. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα σε συνεργασία με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρεί την πολιτική της στα ζητήματα αυτά με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων».

Λίστα ΜΜΕ και Λιβύη

Ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε πως είναι «θέμα ημερών» η δημοσίευση της λίστας με τα ποσά που έλαβαν ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Επίσης, με αφορμή την επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη ο κ. Πέτσας απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου τόνισε: «Εμείς έχουμε ταχθεί υπέρ μίας πολιτικής λύσης στο ζήτημα της Λιβύης και γι’ αυτό εργαζόμαστε. Δεν αναγνωρίζουμε το παράνομο – άκυρο μνημόνιο το οποίο έχει συνάψει η κυβέρνηση της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη και το έχουμε αναδείξει παντού αυτό. Επίσης, επαναλαμβάνεται αυτή η ακυρότητα του μνημονίου από όλους τους διεθνείς παράγοντες. Θα επιμείνουμε σε αυτή τη φάση σε αυτό. Από εκεί και πέρα μετά την πολιτική λύση θα πρέπει να γίνουν όλες οι διεργασίες για να έχουμε μία ευτυχή κατάληξη στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που είναι μία διακηρυγμένη πολιτική μας. Αρχής γενομένης φυσικά με το πρώτο βήμα που έγινε με την Ιταλία».

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για δωρεές στο ΕΣΥ

«Όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μια από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει είναι να χτίσουμε πάνω στην κρίση του κορωνοϊού ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κρατώντας ως παρακαταθήκη τα μεγάλα του συγκριτικά πλεονεκτήματα και διορθώνοντας τις όποιες αδυναμίες», είπε στη συνέχεια ο Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια ξεκίνησε και συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς.

- Τον Ιούλιο του 2019, η χώρα μετρούσε μόλις 557 κλίνες εντατικής θεραπείας και αυτές, χωρίς δυνατότητα να νοσηλεύσουν νοσούντες από κορωνοϊό.

- Μέσα στην κρίση πετύχαμε να φτάσουμε τις 1.017 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

- Με τις νέες δωρεές θα φτάσουμε τις 1.200 ΜΕΘ μέχρι το τέλος του 2020. Σημειώνεται ότι η τελευταία δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - για την οποία έγινε χθες ειδική εκδήλωση με βασικό ομιλητή τον Πρωθυπουργό - αφορά στη δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 υπερσύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Έτσι, μέσα σε 1μιση χρόνο διακυβέρνησης, κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες, θα καταφέρουμε να φτάσουμε στα 11 με 12 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100 χιλιάδες κατοίκους. Δηλαδή, θα φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, από ουραγός που ήμασταν πέρυσι τέτοιο καιρό.

- Σημειώνεται ακόμη ότι οι προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών έχουν φτάσει τις σχεδόν 5.000. Και όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός χθες «θα κρατήσουμε αυτή την προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν για να μείνουν, όχι για να φύγουν».

Πρέπει να βρούμε - όπως συνέχισε ο Πρωθυπουργός - σημεία σύζευξης και τομής μεταξύ του Κράτους, το οποίο απεδείχθη ότι είναι αναντικατάστατο, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών. Να έρθουμε μαζί να ενώσουμε δυνάμεις και από κοινού να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Προκειμένου να ενθαρρύνει τις δωρεές- για τις οποίες επαναλαμβάνουμε την ευγνωμοσύνη μας- η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα ταιριάζει τις επιθυμίες των δωρητών με τις ανάγκες του Συστήματος Υγείας. Αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια έτσι ώστε ο κάθε δωρητής να γνωρίζει πού πηγαίνουν τα λεφτά του».

Keywords
Τυχαία Θέματα