Ποια καταστήματα ανοίγουν στις 4 Μαΐου

Μεγάλη σύγχυση έχει προκληθεί σε καταναλωτές, αλλά και σε εμπόρους για τα καταστήματα που ανοίγουν τελικά τη Δευτέρα 4 Μαΐου και για τα καταστήματα που ανοίγουν στις 11 Μαΐου.

Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από την αγορά, καθώς ορισμένοι ΚΑΔ ανοίγουν αυτή τη Δευτέρα και άλλοι πάνε για την επόμενη.

Το σχέδιο που ανακοινώθηκε για τις 4 Μαΐου αναφέρει:

47.41 Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα 

47.42

Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα

47.61 Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα

47.62 Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα

47.64 Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα

47.76 Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα 

71.20 Τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις (ΚΤΕΟ) 

96.02 Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής 

96.09.19.08 Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων

Το υπόλοιπο λιανεμπόριο πάει για να ανοίξει στις 11 Μαΐου. Πρόκειται για επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (οι λοιπές κατηγορίες), εκτός εμπορικών κέντρων (malls).

Τα εμπορικά κέντρα ανοίγουν 1η Ιουνίου.

Στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων μετά τη σταδιακή άρση μέτρων που λήφθηκαν για τον κορονοϊό, στην τήρηση των αποστάσεων στα καταστήματα, και στο πρόστιμο για τη μάσκα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε ότι «δεν αλλάζει το όριο του 1 πελάτη ανά 15 τ.μ. στα σούπερ μάρκετ, όμως στα μικρά εμπορικά καταστήματα το όριο, σε κατάστημα έως 20 τ.μ., είναι η ταυτόχρονη παρουσία έως 4 ατόμων, προσωπικού και υπαλλήλων, αυξανόμενου κατά 1 προσώπου ανά επιπλέον 10 τ.μ.».

«Προβλέπονται αυστηρά μέτρα για εργαζόμενους και πελάτες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα και στους κλειστούς χώρους, από όλους και επιπλέον με γάντια και άλλα είδη προστασίας από το προσωπικό, αλλά και απολύμανσης των χώρων και των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται πχ. στα κομμωτήρια, όπου οι πελάτες θα πηγαίνουν μόνο με ραντεβού, προς αποφυγή συνωστισμού», συμπλήρωσε ο κ. Παπαθανάσης .

Όπως σημείωσε, «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την μάσκα, όπως μάθαμε να ζούμε με το κράνος στις μηχανές και την ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Το κράτος δεν ήρθε για να έχει κάποιο άλλο όφελος», συμπληρώνοντας ότι «θα δοθούν οδηγίες και για το πώς μπορεί να φτιάξει κάποιος μάσκα μόνος του, στο σπίτι του».

Ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες λεπτομερείς οδηγίες για τους όρους που πρέπει να τηρούνται ανά περίπτωση και ανά κατάστημα, πχ. στην εστίαση, αναφέροντας πάντως ότι σε οριζόντια μέτρα υπάρχουν πάντοτε και ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα