Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι η γρίπη «γυρνάει» σε πνευμονία
Πνευμονία: Μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα μπορεί να μας υποψιάσουν εγκαίρως - Δείτε ποια είναι αυτά
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με τα συμπτώματα των λοιμώξεων του αναπνευστικού, διότι δεν αργεί να εκδηλωθεί μια πνευμονία.
Όταν κάποιος έχει γρίπη ο μεγάλος φόβος είναι οι επιπλοκές της και κυρίως μην «γυρίσει» σε πνευμονία. Ευτυχώς υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα που μπορεί να μας υποψιάσουν εγκαίρως.
Ποια είναι αυτά τα συμπτώματα; Εξαρτάται από την λοίμωξη του αναπνευστικού που έχουμε. Και αυτό διότι η γρίπη έχει μερικές ουσιώδεις διαφορές
Το κοινό κρυολόγημα, που πολύς κόσμος αποκαλεί (λανθασμένα) ίωση, ΔΕΝ προκαλεί υψηλό πυρετό.
Τα συμπτώματά του, τα οποία μάλιστα αναπτύσσονται βαθμιαία, είναι:
ΣυνάχιΞερόβηχας στην αρχή, που προοδευτικά γίνεται παραγωγικός βήχας (δηλαδή με φλέγματα)ΠονόλαιμοςΕρυθρότητα στον λαιμόΜέτριοι πόνοι στα οστά και τους μυςΚακουχίαΔέκατα (δηλαδή θερμοκρασία μέχρι το πολύ 38 βαθμούς Κελσίου)Η γρίπηΟρισμένα άλλα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά της γρίπης.
Σε αυτά ανήκουν:
Ο υψηλός πυρετός (39 βαθμοί Κελσίου και πάνω)Ο πονοκέφαλοςΟι πολύ έντονοι πόνοι στα κόκαλα και τους μυςΗ έντονη κούρασηΟ μη παραγωγικός βήχας (δηλαδή ο βήχας χωρίς φλέγματα ή αλλιώς ο ξηρός βήχας)Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται σε γρίπη όταν εμφανίζονται ξαφνικά και υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε μπει στην εποχή της γρίπης. Η εποχή της γρίπης για τη χώρα μας είναι παραδοσιακά από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τις αρχές Μαρτίου.
Πρακτικά αυτά σημαίνουν πως «οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού που εμφανίζονται έως τα μέσα Δεκεμβρίου στη χώρα μας συνήθως είναι κοινά κρυολογήματα», λέει ο Δημοσθένης Μπούρος, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Α’ Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».
Πότε να πάτε στον γιατρόΠώς μπορεί, όμως, να ξέρει ένας ασθενής με γρίπη ή κρυολόγημα εάν χρειάζεται αμέσως τη συμβουλή ενός γιατρού;
Αν σας συμβεί κάτι από τα εξής:
Παρουσιάζετε ξαφνικά υψηλό πυρετό (39 και πάνω), που συνοδεύεται από πόνο στα πλευρά με κάθε εισπνοή (πλευριτικός πόνος) και δύσπνοια που επιδεινώνονται. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν έχετε βήχα ή όχι.Ειδικά στους πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή καρδιοπάθεια, οι οποίοι ήδη βασανίζονται από δύσπνοια, ο απότομος πυρετός με επιδείνωση της δύσπνοιας είναι πολύ ύποπτος.Έχετε συμπτώματα κρυολογήματος και ξαφνικά, 4-7 μέρες αργότερα, όταν νομίζετε ότι είστε καλύτερα ή ότι έχετε σταθεροποιηθεί, εμφανίζετε απότομα υψηλό πυρετό (με ή χωρίς δύσπνοια).Παρουσιάζετε ξαφνικά πολύ υψηλό πυρετό και δύσπνοια, σε εποχή που κυκλοφορούν οι ιοί της γρίπης.Έχετε πυρετό που αυξάνεται απότομα ή υποχωρεί, για να επανεμφανιστεί έπειτα από λίγες μέρες.Στον γιατρό πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως και όταν έχετε ένα ή περισσότερα άλλα ύποπτα συμπτώματα όπως:
Πάρα πολύ υψηλό πυρετό (40 βαθμούς Κελσίου)Βήχα με πρασινωπά ή κίτρινα φλέγματαΡίγη που κάνουν το σώμα σας να τρέμει ολόκληροΔύσπνοια που εκδηλώνεται ακόμα κι όταν κάνετε λίγα βήματαΑίσθημα ακραίας κόπωσηςΑνορεξίαΟξύ (σαν μαχαιριά) πόνο στο στήθος, ειδικά όταν βήχετε ή παίρνετε βαθιά ανάσαΥπερβολική εφίδρωσηΤαχύπνοια και ταχυκαρδία (δηλαδή γρήγορη αναπνοή και καρδικό παλμό)Μελάνιασμα στα χείλη και στα νύχια των χεριώνΝοητική σύγχυση (στους ηλικιωμένους)Η γρίπη στα παιδιάΤα μικρά παιδιά (ηλικίες μέχρι 10 ετών) με κοινό κρυολόγημα (κοινή ίωση) μπορεί να παρουσιάσουν υψηλό πυρετό για λίγες ημέρες.
Αν όμως έχουν βακτηριακή πνευμονία, θα εκδηλώσουν και άλλα ύποπτα συμπτώματα, λέει η παιδίατρος Άννα Παρδάλη, επιμελήτρια στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου ΙΑΣΩ Παίδων.
Στα συμπτώματα αυτά συμπεριλαμβάνονται:
Δύσκολη και γρήγορη αναπνοή (πάνω από 45 ανάσες το λεπτό)Πυρετός (πάνω από 39 βαθμούς)Βήχας κοφτός και σύντομος (όχι έντονος). Πολλοί γονείς τον αποκαλούν «κοντόβηχα της πνευμονίας», κατά την κυρία Παρδάλη.Πόνος στο θώρακα και στα πλευρά ή/και πόνος στην κοιλιά. Ο πόνος είναι επίμονος και έντονος. Επειδή όμως το σώμα των παιδιών είναι μικρό, εκείνα συχνά όταν πονάνε στο στήθος δείχνουν όλη την κοιλίτσα τους.ΚακουχίαΣυριγμός (σφύριγμα της αναπνοής)Μπλε χροιά στο δέρμα, στα χείλη ή στις άκρες των δακτύλωνΤα μωρά με βακτηριακή πνευμονία εκτός των προαναφερθέντων συμπτωμάτων μπορεί επίσης να είναι ανήσυχα ή να αρνούνται να φάνε.Τέλος, άμεση συμβουλή από ένα γιατρό πρέπει να ζητούν και όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά για οιονδήποτε λόγο ΔΕΝ έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο.
Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό με το πρώτο σύμπτωμα που θα εκδηλώσουν από το αναπνευστικό και όχι να περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί.
Πνευμονία από βακτήρια ή ιούςΌπως εξηγεί ο κ. Μπούρος, ανάλογα με την περίπτωση και τα συμπτώματα θα προταθεί στους ασθενείς η απαιτούμενη αγωγή. Και αυτό, διότι η γρίπη μπορεί να «γυρίσει» σε πνευμονία σε δύο περιπτώσεις:
Αν υπάρξει επιπλοκή από βακτήρια (κυρίως από τον πνευμονιόκοκκο και τον σταφυλόκοκκο).Αν η ίδια η γρίπη προκαλέσει από την αρχή ιογενή πνευμονία.Σημειώνεται ότι «ίωση» είναι κάθε λοίμωξη που προκαλείται από ιό. Επομένως η γρίπη είναι και αυτή ένα είδος βαρύτερης ίωσης.
Ωστόσο συνήθως αποκαλούμε «ιώσεις» τα κοινά κρυολογήματα.
Πηγή: iatropedia
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Περπάτησες σήμερα όσο έβρεχε; Πρέπει να το διαβάσεις
- Θεσσαλονίκη: 61χρονος αυτοκτόνησε με καραμπίνα - «Δεν αντέχω άλλο» έγραψε σε sms
- Το πτώμα σε προχωρημένη σήψη και η υπόθεση συνωμοσίας για τη δολοφονία παπά από τη σύζυγό του
- Κατερίνα Γκαγκάκη: Δεκτή η παραίτησή της από τον Μπακογιάννη
- Αυστηρή προειδοποίηση και δεύτερη ευκαιρία από τον ΣΚΑΪ στον Λιάγκα
- Αίγυπτος : Αεροσκάφος με 196 επιβάτες τυλίχθηκε στις φλόγες στην προσγείωση
- ΤΩΡΑ - «Κόλαση» στην Αθήνα από την κακοκαιρία: Ποιους δρόμους να αποφύγετε
- Η κίνηση Χάρι και Μέγκαν που δείχνει ρήξη με το Παλάτι
- Επαναπατρισμός του σκύφου του Σπύρου Λούη στην Ελλάδα, από το πανεπιστήμιο του Münster
- Βενετία : «Πνίγεται» το 85% της πόλης, πληροφορίες για 2 νεκρούς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις iEidiseis
- Μενίδι: Πώς δρούσε το καρτέλ σε όλη την Αθήνα
- Κατερίνα Γκαγκάκη: Δεκτή η παραίτησή της από τον K. Μπακογιάννη
- Ζάχαρη: Ξέρετε πόσα κουταλάκια τρώτε την ημέρα;
- Κατερίνα Διδασκάλου: Αποκάλυψε πώς πήρε τον ρόλο στις «Άγριες Μέλισσες»
- Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι η γρίπη «γυρνάει» σε πνευμονία
- Η εκλογή του ΠτΔ διχάζει τη Νέα Δημοκρατία
- Με αέρα... τάσεων το Συνέδριο της ΝΔ
- «Έφυγε» ο μικρός Παναγιώτης-Γερβάσιος ⎯ Πένθος σε όλη την οικογένεια του Άρη
- Αντιδράσεις στην Αθήνα μετά τις αποκαλύψεις για την «Επιχείρηση Αστραπή»
- Τελευταία Νέα iEidiseis
- Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι η γρίπη «γυρνάει» σε πνευμονία
- Ζάχαρη: Ξέρετε πόσα κουταλάκια τρώτε την ημέρα;
- «Έφυγε» ο μικρός Παναγιώτης-Γερβάσιος ⎯ Πένθος σε όλη την οικογένεια του Άρη
- Κατερίνα Διδασκάλου: Αποκάλυψε πώς πήρε τον ρόλο στις «Άγριες Μέλισσες»
- Κατερίνα Γκαγκάκη: Δεκτή η παραίτησή της από τον K. Μπακογιάννη
- Μενίδι: Πώς δρούσε το καρτέλ σε όλη την Αθήνα
- Η εκλογή του ΠτΔ διχάζει τη Νέα Δημοκρατία
- Με αέρα... τάσεων το Συνέδριο της ΝΔ
- Αντιδράσεις στην Αθήνα μετά τις αποκαλύψεις για την «Επιχείρηση Αστραπή»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μπ. Νετανιάχου σε Ισλαμικό Τζιχάντ: «Σταματήστε τις επιθέσεις, διαφορετικά θα δεχθείτε και άλλα πλήγματα»
- ΕΛ.ΑΣ: Υψηλή προτεραιότητα η αντιμετώπιση εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων
- Super League: Σπόντα του Μποροβήλου για το VAR
- Καιρός- Βικτωρία: Που θα κινηθεί το μετεωρολογικό φαινόμενο τις επόμενες ώρες- Δείτε live δορυφόρο- Βροχές και την Πέμπτη
- Σε απειλητικά επίπεδα η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα
- Bild: «Η Μπάγερν θέλει πίσω τον Γκουαρντιόλα»
- Κλοπή στις επικουρικές από 80 έως 300 ευρώ το 2016!
- Πόσα δισ. έχουν οι Ελληνες στο Εξωτερικό
- Μίχαλος: Σε 8 λεπτά η ίδρυση επιχείρησης στο ΕΒΕΑ