Ποιες χώρες χαλαρώνουν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, τι κάνει η Ελλάδα

Τη στιγμή που η Ευρώπη συνεχίζει να θρηνεί δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και ο ΠΟΥ προειδοποιεί να μην χαλαρώσουν τα μέτρα, τρεις χώρες Δανία, Τσεχία και Αυστρία αρχίζουν από την επόμενη εβδομάδα να χαλαρώνουν περιορισμούς και να ανοίγουν κάποια καταστήματα.

Μάλιστα, ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει σήμερα, Τετάρτη, τον «οδικό χάρτη» για συντεταγμένη άρση των μέτρων, όμως η παρουσίαση αναβλήθηκε.

Εκτός από την εξέλιξη της πανδημίας οι κυβερνήσεις αναμένουν να περάσου και οι γιορτές του Πάσχα

(για καθολικούς και ορθόδοξους), καθώς πρόκειται για ημέρες μεγάλων εξόδων από τα αστικά κέντρα και ταξιδιών, συνεπώς η συμμόρφωση των πολιτών θα κρίνει και αρκετά τις αποφάσεις των κυβερνήσεων.

Ήδη, άλλωστε, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες να μην εκδράμουν

Ποιοι σχεδιάζουν χαλάρωση των μέτρων

Πρώτη η Αυστρία ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων και τώρα ακολουθούν η Δανία και η Τσεχία.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, ανακοίνωσε ότι, σε πρώτη φάση, θα ξεκινήσει εκ νέου η λειτουργία παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και των πρώτων τάξεων των δημοτικών σχολείων στις 15 Απριλίου.

 Οι Δανοί, πάντως, θα συνεχίσουν να ζουν για έναν περίπου ακόμη μήνα υπό το καθεστώς των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, τα οποία, σύμφωνα με την πρωθυπουργό, θα παραταθούν έως τις 10 Μαΐου. Μέχρι αυτή την ημερομηνία θα παραμείνουν σίγουρα κλειστά τα εστιατόρια.

Στην Τσεχία, θα επιτρέπεται εκ νέου η ενασχόληση με αθλήματα όπως το τένις και το γκολφ, ενώ αναμένεται να λειτουργήσουν μικρά καταστήματα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι κανόνες υγιεινής στα καταστήματα λιανικής πώλησης που παραμενουν ανοιχτά αυστηροποιούνται.

Μετά το Πάσχα των Καθολικών (αυτή την Κυριακή) και πιο συγκεκριμένα στις 14 του μηνός, στην Αυστρία, θα ανοίξουν και πάλι μικρά καταστήματα, όπως έχει ανακοινώσει ο καγκελάριος της χώρας, Ζεμπάστιαν Κουρτς. Από την 1η Μαΐου, θα λειτουργούν εκ νέου όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα κομμωτήρια.

Η αντίδραση του ΠΟΥ

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη και κάλεσε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν «πολύ προσεκτικά» την κατάσταση πριν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει για τον έλεγχο της διάδοσης του ιού.

Ο Δρ. Χανδ Κλούγκε - Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη ανέφερε: «Μία δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αμβλύνει την πολύ ανησυχητική εικόνα της Ευρώπης. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο στον μαραθώνιο.»

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Τραμπ περί «σινοκεντρικού ΠΟΥ» απήντησε ότι ήταν σημαντική η συνεργασία με τους Κινέζους προκειμένου να υπάρχει εικόνα της πανδημίας στις πρώτες φάσεις της, προσθέτοντας ότι στην οξεία φάση της πανδημίας δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για περικοπή χρηματοδότησης.

Η κατάσταση στην Ελλάδα και το... μάζεμα

«Η άρση των μέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντάρισμα», είπε την Τρίτη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και σε αυτά τα λόγια φαίνεται η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα» της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ ήδη ο κ. Τσιόδρας προσπαθεί να μαζέψει τη συζήτηση που έχει ανοίξει για χαλάρωση μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση αποφάσεις θα ληφθούν μετά το Πάσχα και σε κάθε περίπτωση η σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνει μετά από εισήγηση των ειδικών.

Σίγουρα μέσα στον Απρίλιο οι ειδικοί περιμένουν την κορύφωση της πανδημίας ώστε ανάλογα με τα πως θα εξελιχθεί θα εξετάσουν στη συνέχεια τον Μάιο τα μέτρα άρσης των περιορισμών.

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στην ΕΡΤ. «Έχουμε δώσει παράταση στα περιοριστικά μέτρα μέχρι 27 Απριλίου και αν τα τηρήσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα, ναι, θα μπορέσει να υπάρξει μία χαραμάδα από την οποία θα μπει λίγο φως, ώστε ο Απρίλιος να είναι η αφετηρία από την οποία θα χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο από τον Μάιο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος επεσήμανε ότι θα είναι μακρά η περίοδος αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κ. Γεραπετρίτης έθεσε ως πρώτα ορόσημα στην πορεία σταδιακής άρσης των περιορισμών, την επαναλειτουργία σχολείων και καταστημάτων.

Ενόψει του Πάσχα και ενδεχόμενης προσπάθειας ορισμένων να κατευθυνθούν προς την επαρχία, ο κ. Γεραπετρίτης, διεμήνυσε πως εάν απαιτηθεί θα αυξηθούν τα πρόστιμα ενώ θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις πύλες εξόδου.

Μετά τις διακοπές του Πάσχα η απόφαση για τα σχολεία

Αν και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι στόχος του υπουργείου οι Πανελλαδικές να γίνουν στις αρχές Ιουλίου, εντούτοις αναμένουν από τους ειδικούς την απόφαση για το πότε και εάν τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία.

Το μοντέλο προβλέψεων

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Σαρηγιάννη, ο οποίος παρουσίασε το μοντέλο προβλέψεων στο Open, ανάφερε ότι η επιστημονική ομάδα προσπαθεί να εφαρμόσει συγκεκριμένα μοντέλα διαχείρισης κινδύνου σε πολλές χώρες. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, το μοντέλο αυτό δίνει στο ίδιο διάγραμμα τα επιβεβαιωμένα και τα προβλεπόμενα κρούσματα και συνδυάζει τα μέτρα αποκλεισμού που έχουν ήδη ληφθεί.

Τη δεδομένη στιγμή βρισκόμαστε σε μια τάση μείωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όπως φαίνεται και από την καθημερινή ενημέρωση από τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε περάσει εδώ και μερικές μέρες την κορύφωση της καμπής της πανδημίας στην Ελλάδα, και σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουμε περάσει στην αρχή της αποδρομής, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι «τρέχει» ένα μοντέλο το οποίο κάνει προβολή συνολικά στην κοινότητα, λαμβάνοντας υπόψιν και τις διαφοροποιήσεις στην πυκνότητα του πληθυσμού, το οποίο επικαιροποιείται με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν.

Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, προβλέπεται συνολικός αριθμός επόμενων κρουσμάτων γύρω στα 2.100, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή και τα στοιχεία που αναλύει με τα συγκεκριμένα μοντέλα, μετά τις 10-17 Μαΐου είναι η ημερομηνία που πιθανολογεί ότι θα μπορούμε να ξεκινήσουμε να συζητάμε για μία σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής θα τηρούνται πιστά όλο αυτό το διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιες, Ελλάδα,poies, ellada