Πονοκέφαλος Μητσοτάκη για Πρόεδρο και καθυστερήσεις

Το παιχνίδι των καθυστερήσεων που έχει χαρακτηρίσει τη συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φωτίζει πλέον δημόσια τις εσωτερικές αντιδράσεις και αντιθέσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το «βουνό», όπου είχε προαναγγείλει από το Νοέμβριο ότι κατόπιν περισυλλογής θα καταλήξει στην πρότασή του για τον ανώτατο πολιτειακό θώκο δεν έχει συνοδευθεί από σχετικές ανακοινώσεις.

Αποτέλεσμα είναι η προεδρολογία και η ονοματολογία να συνεχίσει να σέρνεται στη δημόσια συζήτηση, απελευθερώνοντας εκτός από την αντιπολιτευτική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

και αντίρροπες δυνάμεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Ήδη, στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν φωνές που μπορεί να μην εκφράζονται δημόσια – για να μην κατηγορηθούν ότι ταυτίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για ευτελισμό του θεσμού - αλλά που πιστεύουν ότι η παράταση της ανακοίνωσης του προσώπου και ο χορός των ονομάτων που άνοιξε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης διασύρουν το προεδρικό αξίωμα και όχι μόνο αφήνουν απροστάτευτο τον σημερινό Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά λειτουργούν σε βάρος του με τρόπο εξευτελιστικό.

Όπως και να έχει η καταληκτική ημερομηνία για την εκλογή του Προέδρου είναι η 13η Φεβρουαρίου, ενώ από την κυβέρνηση διαμηνύεται ότι το όνομα του προσώπου θα ανακοινωθεί μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι όσα έχει πει ο ίδιος στο «Βήμα» εν είδει χρησμού, ότι δηλαδή το πρόσωπο που θα επιλέξει θα πρέπει «να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου» και ότι «η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν».

Επί της ουσίας, ο Πρωθυπουργός έχει αποκλείσει οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο από τη Ν.Δ., πλην του Π. Παυλόπουλου, τον οποίο θα ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά είχε καταψηφίσει ο ίδιος το 2015, ενώ στελέχη του κόμματος βλέπουν ότι και το σενάριο να προταθεί ο κ. Παυλόπουλος έχει αρχίσει να ξεθωριάζει.

Οι συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς την περασμένη Παρασκευή φαίνεται να επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες πως σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη είναι μία σύμπλευση με το Κίνημα Αλλαγής και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον θέλει σκόπιμα να αφήσει εκτός κάδρου συναίνεσης.

Ως εκ τούτου, φαίνεται να κερδίζει μια επιλογή από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., την ώρα που η Φώφη Γεννηματά έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει κανένα πρόσωπο από τη Ν.Δ., ενώ πρόσφατα έβαλε κι άλλα κριτήρια, λέγοντας ότι πρέπει να προέρχεται από την Κεντροαριστερά και να είναι «ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρόν στα χρόνια της κρίσης», φράση που αφήνει εκτός τη Μαρία Δαμανάκη.

Την ίδια ώρα πάντως, αν και η ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου φαίνεται να ξεθωριάζει, με εξαίρεση το στρατόπεδο του Αντώνη Σαμαρά, η μεγάλη πλειοψηφία της ΝΔ τάσσεται υπέρ αυτής, καθώς κρίνεται ως μία παραταξιακή υποψηφιότητα, με θετικά δείγματα γραφής στην πρώτη θητεία του και ασφαλής επιλογή που θα στείλει μήνυμα ενότητας στα εθνικά αφού θα ψηφιστεί και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαία η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη ότι «χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που να μπορεί να εκλεγεί με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να συμβολίσει στην πράξη την ενότητα του έθνους» (Real News).

Την ίδια ώρα τη στήριξή τους στον κ. Παυλόπουλο έχουν εκφράσει ο Κώστας Καραμανλής και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ ρητά υπέρ της επανεκλογής του έχουν ταχθεί η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος προειδοποίησε ότι, αν δεν επανεκλεγεί, θα είναι «μεγάλο πολιτικό λάθος για τη χώρα, αλλά και για την παράταξή μου».

Παράλληλα, στελέχη της Ν.Δ. θεωρούν ότι η μεταχείριση που έχει μέχρι στιγμής υποστεί ο κ. Παυλόπουλος από τον πρωθυπουργό καθ' όλη τη διάρκεια της προεδρολογίας, θα τον ηρωοποιήσει στα μάτια νεοδημοκρατών που μπορεί και να μην προτιμούσαν την υποψηφιότητά του πριν, ενώ, εάν ο πρωθυπουργός τον απορρίψει, θα πρέπει να δικαιολογήσει στο εσωκομματικό ακροατήριο το γιατί το έκανε.

«Μπαμπούλας» ο εκλογικός νόμος

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι το Μέγαρο Μαξίμου ζυγίζει τις εσωκομματικές αντιδράσεις και τυχόν διαρροές από μία «πράσινη» υποψηφιότητα αντί του Προκόπη Παυλόπουλου στην ψηφοφορία για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η στρατηγική επιλογή να έρθει πρώτα προς ψήφιση ο εκλογικός νόμος στέλνει ένα σαφές μήνυμα «συμμόρφωσης» προς τους βουλευτές της πλειοψηφίας, καθώς ενδεχόμενη καταψήφιση της επιλογής Μητσοτάκη θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές με λίστα και με απλή αναλογική, όπερ σημαίνει ότι τουλάχιστον 30 από τους 158 βουλευτές θα ξέρουν ότι χάνουν την έδρα τους λόγω εκλογικού συστήματος.

Κακοφορμίζει η προεδρολογία

Οι καθυστερήσεις πάντως στην ανακοίνωση του ονόματος από τον Πρωθυπουργό έχουν δημιουργήσει έναν βουβό «εμφύλιο» στην κυβερνώσα παράταξη, με το κλίμα να αποτυπώνεται γλαφυρά στο χθεσινό άρθρο του προσωπικού βιογράφου του Κώστα Καραμανλή, Μανώλη Κοττάκη, στην εφημερίδα «Δημοκρατία».

Σε αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά πως «από εθνικό θέμα [...] το Προεδρικό έχει μετατραπεί σε ζήτημα που αφορά την ιδεολογική φυσιογνωμία και την πολιτική διεύθυνση της κεντροδεξιάς παράταξης, η οποία κινδυνεύει να καταστεί η χλεύη των ηττημένων».

Κάνει ακόμα λόγο για «διασυρμό του προεδρικού αξιώματος, ο οποίος δυστυχώς βρίσκεται σε εξέλιξη» και αφήνει αιχμές προς τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι η επιλογή Προέδρου «δεν είναι ούτε επιλογή υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης, για να καταλήξει κανείς έπειτα από δέκα κρούσεις στην τελευταία και χειρότερη επιλογή, ούτε διαδικασία επιλογής διοικητού Νοσοκομείου Καρδίτσας, για να νομίζει κανείς ότι το λάθος διορθώνεται».

Προσάπτει ακόμα στον κ. Μητσοτάκη ότι επέτρεψε «να γίνει βορά χλευαστικών σχολίων ο Πρόεδρος», επισημαίνοντας ότι δεν είναι «παιχνίδι σαδισμού η απόρριψη μιας υποψηφιότητας που δεν μας αρέσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα