Πονοκέφαλος το προσφυγικό, «πλάτη» από τους περιφερειάρχες ζήτησε ο Μητσοτάκης

Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα ο πονοκέφαλος για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς το προσφυγικό – μεταναστευτικό αποτελεί το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή της κυβέρνησής του, ενώ ο ίδιος χθες στην σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους 13 περιφερειάρχες, παρουσία των αρμοδίων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, ζήτησε να βάλουν πλάτη ουσιαστικά.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, ζήτησε από τους περιφερειάρχες που εξελέγησαν με ρητορική αντιπροσφυγική όπως και όλη η ΝΔ, επιτακτικά την επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης προς τα νησιά στο μεταναστευτικό- προσφυγικό,

ενώ την ίδια στιγμή ξεκίνησε, ήδη δόθηκε χθες η πρώτη του συνέντευξη, παρεμβάσεις σε διεθνή ΜΜΕ θέτοντας και την Ε.Ε. προ των ευθυνών της.

«Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες και συμπλήρωσε: «Δεν μεγεθύνουμε το πρόβλημα, αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας». Παράλληλα ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική», καθώς όπως διευκρίνισε, αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό.

«Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ελέγχουμε ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει» επεσήμανε.

«Ποσοτικά, δεν είναι μεγάλο το ζήτημα»

Στην ίδια συνεδρίαση ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ποσοτικά, δεν είναι μεγάλο το ζήτημα. Κυρίως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς». Ανέφερε δε ότι προσλαμβάνονται 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί για τις μετακινήσεις και αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που γίνονται.

Το πρόβλημα όμως όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα που αναμένεται να αναφερθεί απόψε στην συνέντευξή του στο Οpen, είναι, ότι «όταν τόσα χρόνια λαϊκίζεις χυδαία για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, δεν έρχεσαι αντιμέτωπος μόνο με τη σκληρή πραγματικότητα, τις μεγαλοστομίες και τα ψέματά σου. Έρχεσαι αντιμέτωπος και με τα πιο σκοτεινά, ρατσιστικά αντανακλαστικά που ξέθαψες και εξέθρεψες για λίγα ψηφαλάκια».

Η γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι, με βάση και τις αντιδράσεις που υπάρχουν στις τοπικές κοινωνίες, να μην επιβαρυνθούν συγκεκριμένες περιοχές έναντι άλλων. Γι’ αυτό και ετέθη αρχικά ο βασικός όρος ο πληθυσμός όσων μεταναστών μετακινηθούν και εγκατασταθούν να μην ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της κάθε περιφέρειας.

Ο άμεσος στόχος είναι να υλοποιηθεί η αποσυμφόρηση των νησιών και θέλουν στην κυβέρνηση να μεταφερθούν τουλάχιστον 4.000 άτομα έως το τέλος Νοεμβρίου σε νομούς της ηπειρωτικής χώρας και βεβαίως να προχωρήσουν οι 10.000 –ίσως και περισσότερες- επιστροφές έως το τέλος του 2020.

Το κρίσιμο θέμα είναι που θα λειτουργήσουν προαναχωρησιακά κέντρα και διατυπώνεται η άποψη να μην είναι εντός κοινωνικού ιστού και βασικά δίπλα σε νοσοκομεία και σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλειστά κέντρα μεταναστών για να φιλοξενήσουν 10-12.000 άτομα θα λειτουργήσουν σε Χίο, Σάμο, Λέσβο, Λέρο και Κω, αλλά και στην Κρήτη, ενώ υπάρχει και συζήτηση για ανενεργές βιομηχανικές μονάδες που υπολειτουργούν στην ενδοχώρα.

Επίσης, υπάρχει η εντολή να ενισχυθούν οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας.

Επίσης, υπάρχουν σκέψεις και για αραιοκατοικημένα νησιά, αλλά και να δημιουργηθούν χωριά στην ύπαιθρο με προκάτ κατασκευές για να φιλοξενηθούν οι μετανάστες και ίσως και πρόσφυγες.

Σχετικά με τις υπόλοιπες δομές που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες στην ενδοχώρα θα είναι ξενοδοχεία, που θα φιλοξενήσουν οικογένειες με παιδιά. Και εδώ όμως εντοπίζεται πρόβλημα, καθώς σε πολλές περιοχές, ειδικά τουριστικές, υπάρχει άρνηση ξενοδόχων να ενταχθούν στο πρόγραμμα φιλοξενίας.

Η κυρίαρχη κυβερνητική επιλογή είναι η αυστηροποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου και ήδη η προ δεκαημέρου ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «Διεθνή Προστασία» ήταν το πρώτο βήμα.

Παράλληλα, έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι των συνόρων και θα υπάρξει και αποτροπή μέσω του στόλου μας κατά μήκος των ακτών. Επίσης, θα προχωρήσει γρήγορα η απέλαση των μη δικαιούντων άσυλο. «Να βρούμε τρόπο να γυρίζουν πίσω» λέει σε συνομιλητές του ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης.

Παράλληλα συζητά και άλλα μέτρα, όπως, η δυνατότητα διαχείρισης κονδυλίων για το μεταναστευτικό από εναλλακτικούς φορείς, όπως οι δήμοι, να κινηθεί στην επανεξέταση του πλαισίου δράσης της Frontex, ώστε να περιπολεί και εντός των τουρκικών υδάτων. Ακόμη θα αυξηθεί η πίεση προς τις πρεσβείες των κρατών προέλευσης των μεταναστών και η σύναψη διμερών συμφωνιών με τα κράτη αυτά, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία απέλασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα