«Πορεία προς τον πάτο» βλέπει η φον ντερ Λάιεν – Δραματική προειδοποίηση για Τραμπ

«Η Ε.Ε. δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην προσέγγιση που είχε», προειδοποίησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τον βηματισμό της φαίνεται πως ψάχνει η Ε.Ε. απέναντι στον νέο Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αφού, την Τρίτη (21/1), η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ναι μεν έκανε λόγο για «στενή συνεργασία» με τις ΗΠΑ» αλλά, ταυτόχρονα, επεσήμανε πως αρχίζει «νέα εποχή σκληρού γεωστρατηγικού ανταγωνισμού», προειδοποιώντας για «έναν παγκόσμιο αγώνα δρόμου προς τον πάτο».

Από την πλευρά του, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum

του Νταβός, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ανέφερε ότι «η συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι το κλειδί για την ειρήνη και την ασφάλεια παγκοσμίως, καθώς και για την οικονομική πρόοδο». Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο αυτοδύναμη».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Νέα εποχή ανταγωνισμού»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απηύθυνε έκκληση για μια νέα εποχή ολοκλήρωσης της Ε.Ε., προκειμένου να διατηρηθεί η ανάπτυξη ενόψει μιας παγκόσμιας οικονομίας που «σπάει σε νέες γραμμές», καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ εισέρχεται στον Λευκό Οίκο.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum στο Νταβός, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ετοιμάζεται να προωθήσει την προστατευτική του ατζέντα, σύμφωνα με τον Guardian, η επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. δήλωσε ότι το μπλοκ δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην προσέγγιση που είχε αυτόν τον αιώνα.

«Τα τελευταία 25 χρόνια, η Ευρώπη βασίστηκε στην άνοδο του παγκόσμιου εμπορίου για να οδηγήσει την ανάπτυξή της», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε: «Στηρίχθηκε στη φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία και η Ευρώπη ανέθεσε πολύ συχνά την ασφάλειά της σε εξωτερικούς συνεργάτες, αλλά αυτές οι ημέρες έχουν περάσει».

Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η προτροπή της για στενότερη συνεργασία φάνηκε να είναι εν μέρει μια απάντηση στην εθνικιστική προσέγγιση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι «ο σημερινός κόσμος εξακολουθεί να είναι σχεδόν τόσο συνδεδεμένος όσο ποτέ, αλλά έχει επίσης αρχίσει να διασπάται κατά μήκος νέων γραμμών», προσθέτοντας: «Η συνεργατική παγκόσμια τάξη που φανταζόμασταν πριν από 25 χρόνια, δεν έχει μετατραπεί σε πραγματικότητα. Αντιθέτως, έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή σκληρού γεωστρατηγικού ανταγωνισμού. Θα πρέπει να συνεργαστούμε για να αποφύγουμε έναν παγκόσμιο αγώνα δρόμου προς τον πάτο».

Μάλιστα, η ίδια τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει σύντομα νέες προτάσεις σε τρεις τομείς – ανταποκρινόμενη στην έκθεση που ανέθεσε, πέρσι, στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, σχετικά με τον τρόπο αύξησης της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης. Επίσης, ζήτησε τη βαθύτερη ολοκλήρωση των κεφαλαιαγορών, την κατάργηση των φραγμών στην ενιαία αγορά, έτσι ώστε οι καινοτόμες εταιρείες να μπορούν να λειτουργούν βάσει ενός ενιαίου συνόλου κανόνων σε όλο το μπλοκ των 27 μελών, καθώς και μια νέα «ενεργειακή ένωση» για να τερματιστεί οριστικά η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Όσον αφορά στις κεφαλαιαγορές, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραπονέθηκε ότι 300 δισ. ευρώ από τις αποταμιεύσεις των οικογενειών της Ε.Ε. επενδύονται στο εξωτερικό κάθε χρόνο, λέγοντας: «Δεν μας λείπουν κεφάλαια. Μας λείπει μια αποτελεσματική κεφαλαιαγορά που να μετατρέπει τις αποταμιεύσεις σε επενδύσεις, ιδίως για τεχνολογίες αρχικών σταδίων που έχουν δυνατότητες αλλαγής του παιχνιδιού». Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ζήτησε μια «ένωση αποταμιεύσεων και επενδύσεων», η οποία θα δημιουργούσε νέα επενδυτικά προϊόντα για τους καταναλωτές.

Σε αυτό που φάνηκε να είναι μια σπόντα κατά της προσέγγισης του Ντόναλντ Τραμπ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε: «Με την Ευρώπη, αυτό που βλέπεις είναι αυτό που παίρνεις. Παίζουμε με τους κανόνες». Η ίδια επέμεινε, επίσης. ότι το μπλοκ θα «παραμείνει στην πορεία» σχετικά με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, την οποία χαρακτήρισε ως «την καλύτερη ελπίδα όλης της ανθρωπότητας». Υπενθυμίζετα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που σηματοδοτεί την απόσυρση των ΗΠΑ από αυτή τη συνθήκη.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέμεινε, ωστόσο, ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη για συζητήσεις με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, υποσχόμενη ότι «θα εμπλακούμε έγκαιρα, θα συζητήσουμε τα κοινά συμφέροντα και θα είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε». Επίσης, τόνισε τους βαθύτατους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες στις ΗΠΑ απασχολούν 3,5 εκατ. Αμερικανούς και ότι οι ΗΠΑ παρέχουν περισσότερο από το ήμισυ των προμηθειών φυσικού αερίου του μπλοκ.

Όλαφ Σολτς: «Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο αυτοδύναμη»

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο καγκελάριος της Γερμανίας σχετικά με τις δυνατότητες των γερμανο-αμερικανικών σχέσεων υπό τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για καλές πρώτες συνομιλίες με την κυβέρνησή του, αλλά τόνισε τη σημασία της «ψυχραιμίας» μπροστά στην αβεβαιότητα.

«Οι ΗΠΑ είναι ο στενότερος σύμμαχός μας εκτός Ευρώπης και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλίσω ότι θα παραμείνει έτσι», σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ο Όλαφ Σολτς σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum στο Νταβός της Ελβετίας, προσθέτοντας: «Οι πρώτες καλές συνομιλίες μου με τον Πρόεδρο Τραμπ, αλλά και οι επαφές μεταξύ των συμβούλων μας δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Μιλώντας την πρώτη πλήρη ημέρα της νέας θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ αποτελεί κλειδί για την ειρήνη και την ασφάλεια παγκοσμίως, καθώς και για την οικονομική πρόοδο. Ωστόσο, ο Γερμανός καγκελάριος πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο αυτοδύναμη».

Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσειγια ταραχώδεις σχέσεις υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ γερμανικές εταιρείες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους επαπειλούμενους δασμούς υπό τη νέα αμερικανική διοίκηση. «Σε έναν κόσμο που βρίσκεται διαρκώς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, όταν εξετάζεται μέσα από το πρίσμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χρειάζεται ψυχραιμία», σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

«Δεν πρέπει κάθε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον, δεν πρέπει κάθε tweet να μας βυθίζει αμέσως σε ταραγμένες, υπαρξιακές συζητήσεις», υπογράμμισε, επίσης, ο ίδιος. Παρ' όλα αυτά, ο Όλαφ Σολτς αναμένει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κρατήσει τον κόσμο σε εγρήγορση τα επόμενα χρόνια, ιδίως στους τομείς της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής, του εμπορίου, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πορεία, Λάιεν – Δραματική, Τραμπ,poreia, laien – dramatiki, trab