Πώς ο Μητσοτάκης αποφάσισε την «καρατόμηση» Σαμαρά: Το παρασκήνιο της διαγραφής

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση το Μαξίμου αποφάσισε να διαγράψει τον Σαμαρά από τη ΝΔ

Με τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, συνοδεία μιας εξαιρετικά σκληρής ανακοίνωσης από τον Κ. Μητσοτάκη, κορυφώθηκε νωρίς σήμερα το μεσημέρι η σφοδρή κόντρα που ξεκίνησε μετά τις Ευρωεκλογές μεταξύ του Μεσσήνιου πολιτικού και του Μεγάρου Μαξίμου.

Για

πολλούς, επρόκειτο για μία προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, με δεδομένο ότι ο Αντ. Σαμαράς όχι μόνο δεν έκανε βήμα πίσω από τις κατηγορίες που εκτόξευε προς την κυβέρνηση, αλλά αποφάσισε να κλιμακώσει βάζοντας στο στόχαστρο του τον υπουργό Εξωτερικών, ζητώντας την παραίτηση του Γ. Γεραπετρίτη, σε μία κρίσιμη συγκυρία όπου Αθήνα Αγκυρα βρίσκονται σε συνομιλίες για την επόμενη φάση του ελληντουρκικού διαλόγου.

Από χθες το βράδυ, οπότε και έφτασαν οι πρώτες πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου για το περιεχόμενο της συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού στο Βήμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες ανέλυσαν το νέο τοπίο και τις επόμενες κινήσεις του Κ. Μητσοτάκη.

Κυρίαρχη άποψη στο κυβερνητικό επιτελείο ήταν ότι αυτή τη φορά ο πρώην πρωθυπουργός υπερέβη τα εσκαμμένα και μάλιστα σε ένα πεδίο, αυτό των εθνικών θεμάτων. Κρίθηκε, δε, ότι οποιαδήποτε άλλη κίνηση πλην της διαγραφής του από τη ΝΔ θα εκλαμβάνονταν δικαίως από την κοινή γνώμη και τους ψηφοφόρους του κόμματος ως αδυναμία της ηγεσίας.

Οι τόνοι αλλά και το καυστικό περιεχόμενο της ανακοίνωσης διαγραφής του κ. Σαμαρά αποτυπώνουν όχι μόνο την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και την τακτική με την οποία εφεξής θα αντιμετωπίζει τον πρώην πρωθυπουργό ο Κ. Μητσοτάκης.

Δηλαδή, με αιχμηρούς υπαινιγμούς για το ποσοστό της ΝΔ επί της δικής του προεδρίας, ακόμα και την πτώση της κυβέρνησης του Κων. Μητσοτάκη, το 1993.

Επιπρόσθετα, με τη θέση ότι η ανακίνηση της συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας είναι άκαιρη και προσβάλει τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κλείσει το θέμα που άνοιξε ο κ. Σαμαράς προτείνοντας τον έτερο πρώην πρωθυπουργό Κων. Καραμανλή ως διάδοχο της Κατ. Σακελλαροπούλου στο προεδρικό Μέγαρο.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά αλλά και του έτερου πρώην πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή.

Κινείται η διαδικασία της διαγραφής του

Σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού είναι η εξής : O Πρόεδρος της ΚΟ Κ. Μητσοτάκης παραπέμπει τον Αντ. Σαμαρά με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ Γ. Τραγάκη, με το ερώτημα της διαγραφής του. Η Επιτροπή συνεδριάζει, αποφασίζει και το πρακτικό στέλνεται στον Πρόεδρο της ΚΟ, ο οποίος στη συνέχεια με βάση το πρακτικό κ την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, την ερχόμενη Δευτέρα.

Η ανακοίνωση Μαρινάκη για τη διαγραφή του Α. Σαμαρά

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής.

Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι».Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.

Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Μητσοτάκης, Σαμαρά,pos, mitsotakis, samara