Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Η επίσημη ανακοίνωση, τι θα γίνει με τα Δημοτικά

Ανοίγουν μέσα στον Μάιο τα σχολεία στην Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι ημερομηνίες για ΛύΚεια, Γυμνάσια και τι θα γίνει με Δημοτικά και νηπιαγωγεία. Δείτε πότε ανοίγουν τα σχολεία.

Ένα βήμα πίσω έκανε η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις για Δημοτικά και νηπιαγωγεία. Όπως ανακοίνωσε στο διάγγελμα ο Κυριάκος

Μητσοτάκης τα Δημοτικά Σχολεία και τα νηπιαγωγεία μένουν κλειστά, ωστόσο ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση σκέφτηκε ξανά τις αντιδράσεις που υπάρχουν για τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. «Ενδέχεται δημοτικά και νηπιαγωγεία να ανοιξουν την 1η Ιουνίου» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στις 11 Μαΐου ανοίγουν τα σχολεία για την τρίτη λυκείου.

Ταυτόχρονα στις 18 Μαΐου ανοίγουν Γυμνάσια και οι άλλες τάξεις του λυκείου.

Θα ισχύουν κανόνες για αποφυγή συνωστισμού.

«Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά.

Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά. Αύριο, η Υπουργός Παιδείας θα κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση. Βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την Επιτροπή Επιστημόνων για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων προστασίας των παιδιών μας αλλά και των εκπαιδευτικών», σημείωσε.

Οι αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ

Σύσσωμη η αντιπολίτευση τάσσεται κατά ενός γενικευμένου ανοίγματος των σχολείων και ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε επιφυλάξεις, ενώ χθες ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ρίσκο και κάλεσε την κυβέρνηση να μην ανοίξει τα σχολεία, με εξαίρεση την Γ’ Λυκείου, ώστε να γίνει η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Ακολούθως στο ίδιο σκεπτικό κινείται και το ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα, μέσω του εκπροσώπου του Παύλου Χρηστίδη υπό τη μορφή ερωτήματος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει πειράματα στην κατεύθυνση της «ανοσίας της αγέλης».

Επίσης, ο κ. Χρηστίδης είπε ότι «όσο μιλούν τα κυβερνητικά στελέχη και "εξηγούν" τι πρόκειται να γίνει τόσο προκύπτουν ερωτήματα». «Έχει αλλάξει η χώρα στρατηγική και υιοθετεί την ανοσία της αγέλης; Τι σημαίνει ότι θέλει να ανοίξει τα σχολεία "εν είδει προσομοίωσης"; Πειράματα θα κάνει;», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, η Φώφη Γεννηματά μίλησε για «μεγάλο ρίσκο» σχολιάζοντας το άνοιγμα των σχολείων.

Η αντίδραση του Νίκου Φίλη

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει ομοφωνία στην επιστημονική κοινότητα για το άνοιγμα των σχολείων. Ακόμη, μίλησε στο Kontra Channel και επικαλέστηκε τον κ. Μόσιαλο, λέγοντας ότι «ακόμα και ο νέος σύμβουλος του πρωθυπουργού λέει να ανοίξει μόνο η Γ’ Λυκείου για να δοθούν εξετάσεις».

«Γνώμη μου συνεπώς είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει βεβιασμένο άνοιγμα των σχολείων», δήλωσε και είπε πως «σε άλλες χώρες που ανοίγουν σταδιακά τα σχολεία, υπάρχει άλλη κτιριακή υποδομή όπως επίσης η δυνατότητα για μεγάλο αριθμό τεστ».

Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην περίπτωση του Βελγίου όπου «γίνονται πλέον 25.000 τη μέρα. Στην Ελλάδα έχουν γίνει 65.000 από την αρχή της κρίσης. Αν δεν ξέρουμε ποια είναι η πορεία της επιδημίας στη χώρα, πώς θα ανοίξουμε τα σχολεία; Έχουν τα σχολεία μας σε όλη τη χώρα τους χώρους, τις τάξεις, τα προαύλια που πρέπει, ώστε να τηρηθούν υγειονομικά μέτρα; Δεν το νομίζω».

Επίσης, διευκρίνισε ότι σημαντική παράμετρος για να μην ανοίξουν τα σχολεία είναι ότι «στα αστικά κέντρα η πλειοψηφία των καθηγητών και δασκάλων είναι μεγάλης ηλικίας, με υποκείμενα νοσήματα. Δεν γίνεται κατανοητό ότι αυτός ο κόσμος θα κινδυνεύσει;»

«Έχω σοβαρές επιφυλάξεις για το βεβιασμένο άνοιγμα και κλείνω προς το υπό προϋποθέσεις άνοιγμα της Γ’ Λυκείου για εξετάσεις και φυσικά των πανεπιστημίων για τις εξετάσεις των τελειοφοίτων, όπου οι αποστάσεις και τα λοιπά προφυλακτικά μέτρα μπορούν να τηρηθούν πιο εύκολα», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα