Προειδοποίηση Μεντβέντεφ στη Δύση: «Η μεταφορά πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία ισοδυναμεί με επίθεση στη Ρωσία»

Ο Μεντβέντεφ προειδοποιεί τη Δύση για τη συζήτηση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Ο ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Τρίτη ότι εάν η Δύση προμηθεύσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, τότε η Μόσχα θα μπορούσε να θεωρήσει ότι μια τέτοια μεταφορά ισοδυναμεί με επίθεση κατά της Ρωσίας, παρέχοντας λόγους για πυρηνική απάντηση.

Οι New York Times

ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι ορισμένοι άγνωστοι δυτικοί αξιωματούχοι είχαν προτείνει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δώσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, αν και υπήρχαν φόβοι ότι ένα τέτοιο βήμα θα είχε σοβαρές επιπτώσεις.

«Αμερικανοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι συζητούν σοβαρά τις επιπτώσεις της μεταφοράς πυρηνικών όπλων στο Κίεβο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 έως το 2012, στο Telegram.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ακόμη και η απειλή μιας τέτοιας μεταφοράς πυρηνικών όπλων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προετοιμασία για πυρηνικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

«Η πραγματική μεταφορά τέτοιων όπλων μπορεί να εξομοιωθεί με το τετελεσμένο γεγονός μιας επίθεσης εναντίον της χώρας μας», σύμφωνα με το πρόσφατα επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, είπε.

Το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο

Η Ρωσία διαθέτει περίπου 4.380 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, αλλά μόνο 1.700 είναι έτοιμες για χρήση. Όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ μαζί έχουν παρόμοιο αριθμό.

Υπάρχει επίσης προβληματισμός για το αν η Μόσχα θα μπορούσε να επιλέξει να αναπτύξει τακτικά «μη στρατηγικά» πυρηνικά όπλα, δηλαδή μικρότερους πυραύλους που γενικά δεν προκαλούν εκτεταμένες ραδιενεργές επιπτώσεις. Ωστόσο, η χρήση τους θα οδηγούσε σε επικίνδυνη κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επικύρωσε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της χώρας, τους επίσημους κανόνες που υπαγορεύουν πώς και πότε η Ρωσία θα μπορούσε να εκτοξεύσει πυρηνικά όπλα. Πλέον, το νέο δόγμα αναφέρει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα αν δεχτεί μαζική επίθεση από συμβατικούς πυραύλους από ένα μη πυρηνικό κράτος αλλά «με τη συμμετοχή ή την υποστήριξη ενός πυρηνικού κράτους».

Ρώσοι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι το επικαιροποιημένο δόγμα «εξαλείφει ουσιαστικά» την πιθανότητα ήττας του στο πεδίο της μάχης.

Keywords
Τυχαία Θέματα