Προσφυγικό: Συλλαλητήρια στην Αθήνα για την επίταξη εκτάσεων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

Προσφυγικό: Συλλαλητήρια στην Αθήνα για την επίταξη εκτάσεων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο - Μηταράκης: Θα ζητήσω αναβολή της συνάντησης με τους δημάρχους

«Δεν θα πάμε την Πέμπτη να συναντηθούμε με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα πάμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας».

Αυτό  τόνισε ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1

και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Ο ίδιος σημείωσε ότι έμαθε για την επίταξη λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τους αρμόδιους υπουργούς.

Από πλευράς του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, σημείωσε στην ίδια εκπομπή ότι σε κανέναν Έλληνα σε καιρό ειρήνης δεν αρέσει να ακούγεται ο όρος «επίταξη».

«Δεν γίνεται τα κλειστά κέντρα να στεγάσουν τον τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών που υπάρχει στα νησιά», είπε ο κ. Μουτζούρης και πρόσθεσε: «Εμείς αυτό που ζητάμε είναι όχι κλειστά κέντρα αλλά να σταματήσουν να έρχονται μετανάστες. Θέλουμε να επωμιστούν το βάρος του προσφυγικού και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Δεν είμαστε αποκούμπι ψυχών».

Την Πέμπτη έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση σχετικής σύσκεψης στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ωστόσο, οι φορείς των νησιών τονίζουν ότι όχι μόνο δεν θα δώσουν το παρών, αλλά θα συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Μηταράκης: Αναβολή της συνάντησης με τους δημάρχους

Την αναβολή της συνάντησης της Πέμπτης με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους Δημάρχους των νησιών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη τηλεόραση του ΑΝΤ1 και το δημοσιογράφο, Γιώργο Παπαδάκη.

«Δεν αιφνιδιάσαμε κανένα», τόνισε ο κ. Μηταράκης αναφερόμενος στην έκδοση της χθεσινής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία χαρακτήρισε ως «ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς συνέτρεχαν θέματα ασφαλείας για τα νησιά, αλλά και ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα». Επίσης, ο κ. Μηταράκης, επεσήμανε ότι «οι ανοιχτές δομές που φιλοξενούν 40.000 άτομα, δυσχεραίνουν την προσπάθεια επιτάχυνσης του ασύλου και επιστροφών. Στόχος η μείωση των ροών, κάτι που προαπαιτεί κλειστά κέντρα».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι ήδη έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή που το πρόγραμμα δημιουργίας νέων δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα συνεχίζεται, και συμπλήρωσε ότι «τα νέα κέντρα συνδυάζονται με μια ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς θα έχουν τις μισές θέσεις φιλοξενίας από τις υπάρχουσες δομές».

Σε ερώτηση για τις επιστροφές, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι με το νέο νόμο του ασύλου δίνεται προτεραιότητα στην εξέταση της αίτησης όσων έρχονται από 1/1/20, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ήδη ο κατάλογος των αφαλών χωρών, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις να κρίνονται ως απαράδεκτες μέσα σε 15-20 ημέρες και αυτοί να επιστρέφονται στη Τουρκία. Έχουμε προχωρήσει ήδη σε 8 αποστολές μέχρι σήμερα».

Παράλληλα, κατέκρινε την προηγούμενη Κυβέρνηση, διότι δεν «έκανε επιστροφές» και τόνισε ότι «δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με τη γείτονα χώρα. όποιον έχουμε στείλει πίσω, η Τουρκία τον έχει δεχθεί».

Σε ερώτηση για την χρηματοδότηση και τη λειτουργία των νέων κέντρων, απάντησε ότι «οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές είναι σχεδιασμένες βάσει πρακτικών που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Όποιος παρακάμπτει τον τρόπο λειτουργίας των νέων δομών, θα θεωρείται παραβατικός και θα κρατείται».

«Δουλεύουμε στην κατεύθυνση μιας πολιτικής που έχει έξι βασικούς άξονες: φύλαξη των συνόρων με αύξηση πλωτών μέσων και του προσωπικού, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, επιτάχυνση των επιστροφών, κλειστές ελεγχόμενες δομές, επιτήρηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και διεθνοποίηση του προβλήματος», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Σε επίταξη εκτάσεων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο προχωρά η κυβέρνηση 

Η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητων ακινήτων και εκτάσεων για τη διαχείριση της κρίσης», όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τεσσάρων αξόνων που ακολουθεί η κυβέρνηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και στο πλαίσιο αυτό περιέγραψε τους τέσσερις παρακάτω άξονες:

 «Φύλαξη των συνόρων μας. Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου. Αυξημένες επιστροφές. Κλειστές δομές».

Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην αποσυμφόρηση των νησιών μας, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, και στη στήριξη των τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο Στέλιος Πέτσσς.

Επεσήμανε δε στη συνέχεια την ανάληψη στοχευμένων δράσεων «για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και τη διαμόρφωση νέας πολιτικής ευθύνης και αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ταυτόχρονα ότι «το τελευταίο διάστημα, πραγματοποιήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, ενώ ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης ζήτησε μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια. Απόφαση της Κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές».

Ο κ. Πέτσας προχώρησε στη συνέχεια στην ανακοίνωση πως σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο «το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά σήμερα στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, απαραίτητα ακίνητα και εκτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.

Ακολούθησε, επίσης χθες, Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκη, σύμφωνα με την οποία επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:

1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.

2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.

3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:

4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.

5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Τι είναι οι κλειστές δομές

Ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων. Στις δομές αυτές, θα διαμένουν πρώτον, οι νέες αφίξεις για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου, δεύτερον, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά και, τρίτον, όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής. Όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, βάσει εσωτερικού κανονισμού θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη.

Για τρία χρόνια επιτάσσονται οι εκτάσεις για την κατασκευή των κλειστών κέντρων

Για τρία χρόνια επιτάσσονται οι εκτάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης, ενώ «οι ιδιοκτήτες θα λάβουν αποζημιώσεις ενοικίου», διευκρίνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απόψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Υπήρχε μια δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν χώρους, λόγω των διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα σε περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να προχωρήσουμε σε αυτό που μας ζητάει όλος ο κόσμος: Να δώσουμε λύσεις». Ο υπουργός εξήγησε ότι η επίταξη έχει ήδη υπογραφεί και σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για έκδοση, και συμπλήρωσε: «Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι «από τις 40.000 θέσεις που υπάρχουν σήμερα, ο νέος σχεδιασμός στα νησιά προβλέπει τις μισές και, μάλιστα, κλειστές», ενώ «τα κέντρα αποκτούν αυστηρούς κανόνες εσωτερικής τάξης και ιατρική αυτονομία».

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες από την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών, επισήμανε ότι «είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους δημάρχους» και εξήγησε ότι η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, δεν είχε να κάνει με τη χωροθέτηση των κλειστών δομών, αλλά «για να βοηθήσουμε τους δήμους να λύσουμε προβλήματα. Για παράδειγμα σήμερα, υπέγραψα έκτακτη χρηματοδότηση σχεδόν δέκα εκατομμύρια ευρώ προς τους δήμους που στα όριά τους είχαν προσφυγικές δομές το 2019».

Ο κ. Μηταράκης κατέληξε λέγοντας: «Είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Προσπαθούμε, και η κεντρική κυβέρνηση, και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, και οι δήμοι, να λύσουμε το ίδιο πρόβλημα».

Τα νησιά του βορείου Αιγαίου λένε «όχι» σε νέες κλειστές δομές

«Έκπληξη» που μάλιστα εικάζει «ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα», χαρακτηρίζει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης τη σημερινή ανακοινωθείσα απόφαση της κυβέρνησης για πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης για τη δημιουργία κλειστών δομών παραμονής αιτούντων άσυλο.

Ας σημειωθεί ότι την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση σύσκεψης για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

«Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει», σημειώνει στη δήλωση του ο κ. Μουτζούρης.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκαν έκτακτες συνεδριάσεις χθες των δημοτικών Συμβουλίων τόσο του Δήμου Μυτιλήνης όσο και του Δήμου δυτικής Λέσβου.

Σε δήλωση του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος (στα όρια του δήμου Δυτικής Λέσβου βρίσκεται η έκταση που ανακοινώθηκε ότι επιτάσσεται) αναφέρει: «Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου».

Με άλλη κοινή δήλωση, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Βέρρος Ταξιάρχης, οι πρόεδροι Κοινοτήτων και από τους δύο δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης και συγκεκριμένα οι πρόεδροι Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς, Πελόπης, Αγίας Παρασκευής, Νάπης, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης, Μυστεγνών, Λουτροπόλεως Θερμής, Πύργων Θερμής, Στύψης, Συκαμινέας, και Λεπετύμνου με τους Κοινοτικούς Συμβούλους και πολλούς κατοίκους της περιοχής, εκφράζουν την αντίθεση τους στην κατασκευή της δομής όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή «Καράβας» αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του νησιού.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ επιβεβαιώνει την άρνησή της για αποσυμφόρηση των νησιών

Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό «επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει ‘’κλειστό’’ και την άλλη δήθεν ‘’ελεγχόμενο’’», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ανακοινώσεις Πέτσα.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «εάν συνυπολογίσει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης στις 11 Νοεμβρίου δήλωνε πως είναι η ‘’τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα’’, αντιλαμβάνεται πως το μέλλον στα νησιά από τραγικό σήμερα θα γίνει αβάσταχτο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι «υπάρχει λύση, μόνο εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίσει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που δημιούργησε με τις μνημειώδεις παλινωδίες της, με αποκορύφωμα τις αλλεπάλληλες αλλαγές υπευθύνων υπουργών και την κατάργηση του υπουργείου για να το επανασυστήσει μετά από έξι μήνες».

Όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση οφείλει:

«- Να ξεκινήσει άμεσα την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

- Να αυξήσει το στελεχιακό δυναμικό της Υπηρεσίας Ασύλου (διερμηνείς, επιτροπές προσφυγών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού).

- Να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία ενός - και όχι δύο - κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης ανά νησί.

- Να εντείνει τις πιέσεις και να απαιτήσει έμπρακτη αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ». 

Κατά την Κουμουνδούρου, «λύσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου με την προστασία των δικαιωμάτων τόσο των κατοίκων, όσο και των αιτούντων ασύλου».

ΚΚΕ: Απαράδεκτη η κυβερνητική μεθόδευση που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες

«Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση των νησιωτών, προχωρά τον επικίνδυνο σχεδιασμό της για τη δημιουργία νέων ελεγχόμενων-κλειστών hotspot, καταδικάζοντας τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της ΕΕ, εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Η μεθόδευσή της είναι απαράδεκτη. Προχωρά με το "αποφασίζουμε και διατάζουμε", με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ «για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτάσσει εκτάσεις για τη δημιουργία κλειστών hot spot στα νησιά του Αιγαίου».

«Οι δικαιολογίες, που επικαλείται, αντιστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα. Για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στα νησιά που έχουν hotspot, την ευθύνη έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον και οι δύο αποδέχονται τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου.

Ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες, δημιουργεί προβλήματα στα νησιά, αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Επίσης η καταστολή σε βάρος προσφύγων-μεταναστών, καθώς και η ανοχή της κυβέρνησης στη δράση ακροδεξιών ομάδων, οξύνει την κατάσταση και δημιουργεί εντάσεις στα νησιά», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση, χωρίς ντροπή, λέει ότι έχει άλλη πολιτική από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ, στην πράξη όμως συνεχίζει την υλοποίηση των ίδιων κατευθύνσεων που καθορίζει η πολιτική της ΕΕ. Ο πυρήνας αυτής της πολιτικής προϋποθέτει τα νησιά να είναι ο κύριος χώρος εγκλωβισμού των προσφύγων-μεταναστών, προκειμένου ο μεγαλύτερος όγκος από αυτούς να αναγκάζεται να αποδεχθεί την επαναπροώθησή του σε χώρες, όπου μαίνονται οι φλόγες των πολέμων και των επεμβάσεων. Επίσης και οι δυο συμφωνούν με την εμπλοκή και χρηματοδότηση των ΜΚΟ, ενώ τα όσα ισχυρίζονται περί ελέγχου και εξορθολογισμού τους είναι εντελώς παραπλανητικά» σημειώνει το ΚΚΕ.

Αναφέρει ακόμα ότι «η δημιουργία και νέων κέντρων δε σημαίνει ότι θα κλείσουν τα hotspot που υπάρχουν, παρά και ενάντια σε όσα κατά καιρούς ισχυρίζεται η κυβέρνηση» προσθέτοντας «ακόμα, η θέση της για ενίσχυση της αποτροπής στα σύνορα, όπως με το αίσχος του φράγματος, δεν σημαίνει τίποτα άλλο από αύξηση των πνιγμένων παιδιών, των προσφύγων και μεταναστών, καθώς οι αιτίες που δημιουργούν τις μεγάλες προσφυγικές ροές παραμένουν και ενισχύονται, εφόσον η κυβέρνηση της ΝΔ -όπως και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ- ενισχύει την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στα επιθετικά σχέδια και επεμβάσεις των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ».

Το ΚΚΕ, καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, καλεί το λαό των νησιών «να απαντήσει στη νέα πρόκληση, εμμένοντας και δυναμώνοντας την απαίτησή του για απεγκλωβισμό εδώ και τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών, για να κλείσουν τα hotspot που ήδη υπάρχουν, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο στρατόπεδο πολύχρονου εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών».

Χρηστίδης: Η κυβέρνηση μετέτρεψε τις αποθήκες ψυχών στα νησιά, σε πυριτιδαποθήκες

Aιχμηρά σχολίασε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, την απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει ακίνητα στα νησιά για να δημιουργήσει κλειστά κέντρα φύλαξης των προσφύγων, κάνοντας λόγο για επίδειξη αυταρχισμού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρηστίδης δήλωσε: «Η κυβέρνηση μετέτρεψε τις αποθήκες ψυχών στα νησιά, σε πυριτιδαποθήκες και τώρα παίζει με τη φωτιά. Επί επτά μήνες κλείνει τα μάτια και τα αυτιά στο πρόβλημα. Και τώρα εγκλωβισμένη κάνει επίδειξη αυταρχισμού στις τοπικές κοινωνίες και τις, δημοκρατικά εκλεγμένες, αρχές των νησιών. Τα νέα κέντρα, είτε με επίταξη είτε χωρίς, δεν θα λύσουν από μόνα τους το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Δυστυχώς η κυβέρνηση μετατρέπει ένα ευρωπαϊκό ζήτημα σε εθνική τραγωδία».

Keywords
αθηνα, επιταξη, ΑΝΤ1, ελλαδα, συμμετοχή, νέα, σημαίνει, επηρεάζει, σωφροσύνη, μυτιληνη, συριζα, νεα δημοκρατια, λύση, ΚΚΕ, hotspot, δραση, μκο, εθνικη τραπεζα, υπουργειο εσωτερικων, μετρο, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, φωτια, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, κοινωνια, αυτοδιοικηση, χωρες, το θεμα, ακινητα, εθνικο τυπογραφειο, εθνικη, ηπα, θεμα, ιατρικη, μκο, νησι, νησια, ογκος, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τα νεα, τηλεοραση, ωρα, αυξηση, αιτησεις, αλληλεγγυη, αξονες, ασυλο, αυτια, αφιξεις, βραδια, βρισκεται, γινει, γινεται, γειτονα, διαστημα, δημος, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, δομη, δυναμικο, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξι, επηρεάζει, επρεπε, επτα, ερχεται, ερχονται, αισχος, εσωτερικων, ευθυνη, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, κυβερνηση, κινηση, λειτουργια, λερο, λύση, λογο, ματια, μηνες, μητσοτακης, μηχανικος, μειωση, μορια, μονα, νατο, ντροπη, ορια, ορος, παμε, πεμπτη, προβληματα, πρωι, ψειρα, ροες, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, σχεδια, σχεδιο, σωφροσύνη, τουρκια, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, τυπογραφειο, υλοποιηση, φυσικα, φορα, εμφαση, επεισοδια, εθνικο, hotspot, φυλακες, χωρα, υπουργειο, κωστας, παυλος, σημαίνει, ταξιαρχης, θεματα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα