Προϋπολογισμός: Η Κουμουνδούρου ξεψαχνίζει μέτρα για τη μεσαία τάξη

Στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και την κατάρρευση των προεκλογικών προσδοκιών χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία επικεντρώνει τα βέλη της αντιπολίτευσής του ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν πέσει η αυλαία του 2019 και ενώ το πολιτικό σύστημα ετοιμάζεται για τη μάχη του Προϋπολογισμού.

Το χθεσινό στιγμιότυπο και η χιουμοριστική αντίδραση

του Αλέξη Τσίπρα, όταν μία κάτοικος της Νίκαιας στην εκδήλωση του συστήθηκε ως «μεσαία τάξη» είναι ενδεικτική της «γραμμής» που θα ακολουθήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις κοινωνικές ομάδες εκείνες που γύρισαν την πλάτη προεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά βλέπουν τις προσδοκίες τους να μην υλοποιούνται: «Εσύ είσαι η μεσαία τάξη; Χαίρομαι που σε γνωρίζω, σε έψαχνα τόσο καιρό...».

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε χθες στην ομιλία του, στην οποία στάθηκε ιδιαίτερα στη μεσαία τάξη. Σχολίασε ότι «η μεσαία τάξη δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει τι έρχεται, ακόμα προσδοκά, περιμένει, πίστεψε την καραμέλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζει μόνο τους αδύναμους (τιμή μας και καμάρι μας που στηρίξαμε τους πιο αδύναμους και μάλιστα στην πιο δύσκολη δημοσιονομική περίοδο) και δεν ασχολείται με τους μεσαίους».

Διερωτήθηκε όμως πού είναι αυτές οι μεγάλες ελαφρύνσεις που έλεγε προεκλογικά η ΝΔ. Την κατηγόρησε ότι έδωσε επιπλέον 200 εκατ. στον ΕΝΦΙΑ για να μειωθούν όμως 30% και για τα υψηλά βαλάντια και πως οι «περιβόητες ελαφρύνσεις στη φορολογία στη μεσαία τάξη θα είναι 17 ευρώ το χρόνο» και πως την ίδια στιγμή η επιβάρυνση της μέσης οικογένειας από την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι 100 ευρώ τον χρόνο.

«Το χειρότερο είναι αυτό που έρχεται, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που γίνεται αναιτιολόγητα και που θα οδηγήσει ξανά σε ένα σύστημα με κλάσεις, όπου για τους μη μισθωτούς, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τη μεσαία τάξη θα έχουμε επιστροφή σε καθεστώς που το 80% εξ αυτών θα πληρώνουν πολύ περισσότερα σε εισφορές».

Αποκαλυπτήρια στον προϋπολογισμό

Την ίδια ώρα πάντως η Κουμουνδούρου ήδη ξεψαχνίζει τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες από το οικονομικό επιτελείο, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνουν πως επιβεβαιώνει τη «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της η κυβέρνηση της ΝΔ», καθώς «δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς».

Όπως σημειώνουν, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ο οποίος προβλέπει πλουσιοπάροχες φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς και τους  πλούσιους, αλλά την ίδια ώρα «διαψεύδει τις ελπίδες για σημαντική βελτίωση της εισοδηματική της κατάστασης που προεκλογικά είχε  καλλιεργήσει η ΝΔ».

Στο πλαίσιο αυτό από την Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν τις δύο πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι οποίες όπως τονίζουν ουδεμία σχέση είχαν με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και οι οποίες στέρησαν πάνω από 2,5 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2020 που, θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για φοροελαφρύνσεις και για κοινωνική στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων:

- Η πρώτη απόφαση ήταν να μην χρησιμοποιήσει μέρος από τα ταμειακά διαθέσιμα που είχε διασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να μειώσει το  πρωτογενές πλεόνασμα κατά 1% ήδη από το 2020, όπως είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εγγυητικό λογαριασμό. Η απόφαση αυτή στερεί για το 2020  δημοσιονομικό χώρο ύψους περίπου 2 δις ευρώ, ο οποίος θα μπορούσε να διατεθεί σε ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης όπως είχε  σχεδιάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

- Η δεύτερη απόφαση του κ. Μητσοτάκη ήταν να χρησιμοποιήσει παραπάνω από τον μισό δημοσιονομικό χώρο που επίσης είχε διασφαλίσει η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ για το 2020 (επιπλέον του χώρου από τη μείωση του πλεονάσματος κατά 1%), δηλαδή να χρησιμοποιήσει περίπου 700 εκατ ευρώ για να μειώσει  τους φόρους κατά προτεραιότητα στις επιχειρήσεις (μείωση φόρου από το 28% στο 24%) και τα μερίσματα που αυτές διανέμουν (μείωση φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5%). Ωστόσο, οι φοροελαφρύνσεις αυτές αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τις μεγάλες επιχειρήσεις, διότι αυτές είναι που έχουν υψηλή κερδοφορία και μπορούν να μοιράζουν υψηλά μερίσματα, άρα αυτές και οι μέτοχοί τους κυρίως ευνοούνται.

Αυτές οι δύο πρωτοβουλίες του κ. Μητσοτάκη, καταγγέλουν από την Κουμουνδούρου, οδήγησαν στην ακύρωση μέτρων ενίσχυσης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που είχαν δρομολογηθεί για το 2020, όπως, η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 και η δραστική μείωσή της για μεγαλύτερα εισοδήματα, η πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 ώστε αυτή να φτάνει το 30% μεσοσταθμικά και το 50% για τις μικρομεσαίες ιδιοκτησίες και η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11%.

Keywords
Τυχαία Θέματα