Πυρά της αντιπολίτευσης για το νέο ασφαλιστικό

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό εξέφρασαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ επιφύλαξη εξέφρασε εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο κ. Β. Βιλιάρδος.

«Οι εννέα στους 10 συνταξιούχους και επαγγελματίες χάνουν από το νέο ασφαλιστικό» υποστήριξε στην ομιλία της η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ

και πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. «Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από πολιτικές επιλογές ακραίας μονομέρειας και αυτή είναι η ουσία πίσω από τον επικοινωνιακό ορυμαγδό που λαμβάνει τον χαρακτήρα εξαπάτησης», τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Σημείωσε επίσης ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ μειώνει κατά 200 εκατ. ευρώ τα χρήματα που συνολικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι της χώρας το 2020, σε σχέση με το 2019. Μικραίνει την "πίτα" των συντάξεων και απ' αυτή τη μικρότερη "πίτα" κάνει μια ανάποδη αναδιανομή. Ουσιαστικά αφαιρεί εισόδημα από τους χαμηλοσυνταξιούχους για να κάνει μικρές αυξήσεις στους συνταξιούχους των ανώτερων κλιμακίων».

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, καταργείται η 13η σύνταξη, η οποία «νομοθετήθηκε το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ ως μόνιμο μέτρο. Ήταν ολόκληρη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ποσοστιαία για τις ανώτερες συντάξεις, γιατί αυτές ήταν τότε οι δυνατότητες της οικονομίας. Ένα μέτρο που υπερψήφισε και η ΝΔ. Τώρα καταργείται χωρίς περιστροφές και στους χαμηλοσυνταξιούχους κόβεται μία ολόκληρη σύνταξη. Διαψεύδεται πρωταρχικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και οι δεσμεύσεις του περί διατήρησης της 13ης σύνταξης» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι εκεί «εκδηλώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η κοινωνική αδικία του νομοσχεδίου και η μονομέρειά του υπέρ των πλέον εύπορων και εις βάρος των πολλών. Η κυβέρνηση θεσπίζει ένα άδικο σύστημα κλάσεων. Κάποιος με 70.000, 100.000, 200.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ή και με ακόμα μεγαλύτερο, θα καταβάλλει την ίδια εισφορά με αυτόν που έχει 7.000, 6.000 5.000 ευρώ ή και ακόμα μικρότερο». Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «η ελάχιστη υποχρεωτική εισφορά αυξάνεται σημαντικά κατά 20%, από τα 185 στα 220 ευρώ, και έχουμε μία σοβαρή επιβάρυνση σχεδόν για το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Οι 9 στους 10 επαγγελματίες θα επιβαρυνθούν σημαντικά για να γίνει μία μεγάλη έκπτωση, ένα μεγάλο δώρο στον 1 στους 10. Ευνοούνται σκανδαλωδώς τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα εις βάρος των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων» είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Γιώργος Μουλκιώτης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου, και παρότι η κυβέρνηση λέει ότι δεν μειώνει τις συντάξεις, «συνυπογράφει τις μειώσεις Κατρούγκαλου». Ανέφερε επίσης, ότι επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για την αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει το νομοσχέδιο, καθώς «δεν μπορεί να γίνει μελέτη με ορίζοντα 50 ετών». Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση ότι διατηρεί την κατάργηση του ΕΚΑΣ την οποία θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ και κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, αμφισβήτησε την αναλογιστική μελέτη, σημειώνοντας ότι διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του συστήματος είχαν δοθεί και στο παρελθόν από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική σας είναι το τσάκισμα των συντάξεων και των ασφαλιστικών παροχών είπε ο κ. Κατσώτης. Πώς αυξάνονται οι συντάξεις όταν η σχετική δαπάνη για το 2020 είναι μειωμένη κατά 220 εκατ. σε σχέση με το 2019; Διατηρούνται ή όχι οι προηγούμενες ρυθμίσεις που οδηγούσαν σε μειώσεις, ρώτησε τον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ. Σύμφωνα με τον κ. Κατσώτη, το νέο ασφαλιστικό φέρνει την ιδιωτική ασφάλιση στο προσκήνιο και ότι «η ελευθερία επιλογής» οδηγεί στην κατάργηση της αναλογικότητας. Τέλος, τόνισε ότι έρχονται νέες κινητοποιήσεις που «δεν θα σταματήσουν ούτε με την ψήφιση του νόμου».

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, είπε ότι οι μικρές αυξήσεις σε ορισμένους συνταξιούχους είναι ελάχιστες μπροστά στις απώλειες των τελευταίων ετών, ενώ επικρότησε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

Τέλος, η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, είπε ότι το νομοσχέδιο υιοθετεί τον νόμο Κατρούγκαλου, ότι φέρνει την άρση της αλληλεγγύης των γενεών και καθιστά τον κάθε εργαζόμενο, «μάνατζερ του εαυτού του». Σύμφωνα με την κ. Απατζίδη, τα αποτελέσματα του νομοσχεδίου θα γίνουν αισθητά όταν οι σημερινοί νέοι φτάσουν στη σύνταξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βρούτσης: Αυτοί θα δουν αυξήσεις σε συντάξεις και επικουρικές

Keywords
Τυχαία Θέματα