«Σαρώνει» η κακοκαιρία: Μπαράζ κεραυνών, καταιγίδες και χαλάζι - Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες

Έντονα κεραυνικά φαινόμενα έφερε η κακοκαιρία - εξπρές που χτυπά διάφορες περιοχές στη χώρα.Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκονται περιοχές της κεντρικής και δυτικής Ελλάδας, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι φαινόμενα θα ενταθούν τις επόμενες ώρες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης…

Προειδοποίηση Μαρουσάκη για «εκρηκτικές καταστάσεις»

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, οι δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν ένα πολύ ανησυχητικό μέτωπο το οποίο κατευθύνεται στο βόρειο Ιόνιο και

το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει εκρηκτικές καταστάσεις σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια της θάλασσας και ξεπερνούν τους 29 με 30 βαθμούς.

Όπως ανέφερε στο κεντρικό δελτίο του OPEN, μετά από πολύ καιρό έρχεται οργανωμένο κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει την χώρα μας και παρά το ότι υπάρχει ανάγκη για βροχές, αυτές δεν θα πέσουν με ήπιο τρόπο. Αυτό το κύμα έρχεται από την Ιταλία και κινείται προς τα ανατολικά και θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες έως και την Πέμπτη.

Την Τρίτη ο έντονα άστατος καιρός θα κάνει την παρουσία του στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας. Το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική και κεντρική Στερεά, η Θεσσαλία, η κεντρική Μακεδονία και η περιοχή της Θράκης θα έχουν αυτές τις μπόρες που θα εκδηλωθούν.

Ο κ. Μαρουσάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των κεραυνών που απειλούν και την ανθρώπινη ζωή ενώ μπορεί να προκαλέσουν και πυρκαγιές καθώς είναι ξερή η επιφάνεια του εδάφους.

Την Τετάρτη το κύμα κακοκαιρίας φτάνει και στην Κρήτη όπου θα έχουμε μπόρες και καταιγίδες. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στην Αττική καθώς θα πέσει μεγάλος όγκος νερού μέσα σε λίγα λεπτά και δεν αποκλείεται να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα. Από Πέμπτη θα αρχίσει να περιορίζεται το κύμα αστάθειας και να εξασθενεί. Πάνω από 31.000 κεραυνοί

Βροχές και καταιγίδες με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα εκδηλώθηκαν σε τμήματα της χώρας τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / ΕΜΥ, το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 19:00, περίπου, καταγράφηκε στους Παξούς και ήταν ίσο με 45 χιλιοστά. Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τη συγκεκριμένη ώρα.

Ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος τρίτης γενιάς MTG-I1 φέρει όργανο καταγραφής των ηλεκτρικών εκκενώσεων (κεραυνοί και αστραπές) σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών λαμβάνουμε, επεξεργαζόμαστε και οπτικοποιούμε τα δεδομένα αυτά, με στόχο την πληρέστερη παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων. Στη σχετική εικόνα παρουσιάζονται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 18:40 περίπου. Όπως προκύπτει από αυτήν, καταγράφηκαν 31.828 εκκενώσεις, 3.906 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 27.922 πάνω από τη θάλασσα.

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε Κέρκυρα - Πάτρα

Ήδη από το πρωί της Δευτέρας (19/8), δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στο νησί της Κέρκυρας από τις σφοδρές βροχές και ισχυρές καταιγίδες. Μάλιστα, σημειώθηκε διακοπή στην ηλεκτροδότηση η οποία οφειλόταν σε κεραυνό.

Ακόμα, εξαιτίας της κακοκαιρίας στην Κέρκυρα, δύο πτήσεις δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν. Η πρώτη ήταν από τη Φρανκφούρτη, η οποία έκανε προσωρινή παρέκκλιση στο αεροδρόμιο της Πρέβεζας και επέστρεψε στην Κέρκυρα στις 10:22 π.μ., ενώ η δεύτερη ερχόταν από την Τσεχία, η οποία επέστρεψε στην Αθήνα.

Ακόμα, η νέα κακοκαιρία που κατέφτασε από την Ιταλία, «φορτωμένη» με βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς, έπληξε και την Πάτρα. Έτσι, βροχή ξέσπασε στα Βραχνέικα λίγο μετά τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας (19/8).

9

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Οι προειδοποιήσεις από την ΕΜΥ αφορούν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια με τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα, τη Δευτέρα (19/8), αλλά και αύριο, Τρίτη (20/8), οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται τη Δευτέρα (19/8) στο βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη δυτική Μακεδονία και πιθανόν στην κεντρική Μακεδονία και στη δυτική Θεσσαλία.

Ακόμα, η κακοκαιρία αναμένεται, την Τρίτη (20/8), να «χτυπήσει» στη Μακεδονία, στη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία.

{https://x.com/KolydasT/status/1825428216489603548}

Ο καιρός από την ΕΜΥ έως την Παρασκευή (23/8)

Η ΕΜΥ αναφέρει ότι σποραδικές καταιγίδες πιθανώς τοπικά ισχυρές προβλέπονται στο βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας - Παξών) και στα δυτικά τμήματα της Ηπείρου. Αρχικά, στο βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία και στα υπόλοιπα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο και βαθμιαία στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (πλην της Θράκης). Τα φαινόμενα, τα οποία στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο πιθανώς να είναι πρόσκαιρα κατά τόπους έντονα, το βράδυ θα περιοριστούν στη δυτική Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Δευτέρας (19/8), στα ηπειρωτικά και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά

Οι άνεμοι θα πνέουν στο ανατολικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στην υπόλοιπη χώρα μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βορειοδυτικά τους 30 με 32 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 34 με 36 και τοπικά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τρίτη (20/8)

Αρχικά στα δυτικά, στα βόρεια ηπειρωτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα καισ το βορειοδυτικό Αιγαίο προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο Ιόνιο και τα βόρεια ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, στην Ήπειρο καισ τη Μακεδονία, πιθανώς πρόσκαιρα να είναι κατά τόπους έντονα. Τα φαινόμενα, αργά το βράδυ της Τρίτης (20/8), στις περισσότερες περιοχές θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Η ορατότητα στα δυτικά και τα νότια, τις πρωινές ώρες, θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και μόνο στο βόρειο Ιόνιο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί έως 5 μποφόρ, ενώ σταδιακά στα νότια θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά όπου δεν θα ξεπεράσει τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 34 βαθμούς και τοπικά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τετάρτη (21/8)

Στις Κυκλάδες, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειότερα νησιά το μεσημέρι και το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βόρεια και κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Τετάρτης (21/8) και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα καισ την Κρήτη. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Η ορατότητα στα δυτικά, τις πρωινές ώρες, θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ και, μόνο το πρωί, στα βορειοανατολικά θα είναι βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, θα φτάσει στα βορειοδυτικά και τις Κυκλάδες τους 30 με 32 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους με 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Πέμπτη (22/8)

Γενικά αίθριος καιρός και, κατά ις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Πέμπτης (22/8), στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά.

Ο καιρός την Παρασκευή (23/8)

Γενικά αίθριος καιρός την Παρασκευή (23/8), με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Κακοκαιρία τώρα - Δείτε live την εξέλιξη του καιρού

Keywords
Τυχαία Θέματα