Σχέδιο με 7 άξονες για καλύτερες συνθήκες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων

Το σχέδιο για τα ΤΕΠ δεν αφορά τους ασθενείς που φτάνουν με το ΕΚΑΒ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά τους περιπατητικούς ασθενείς

Για να μην συρρέουν στα ΤΕΠ μεγάλων νοσοκομείων σε εφημέρευση ασθενείς με ήπια νόσηση, και να μην περιμένουν πολλές ώρες οι υπόλοιποι ασθενείς με μεγαλύτερη ανάγκη, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνέταξε σχέδιο η πλήρης υλοποίηση του οποίου θα χρειαστεί περίπου ένα έτος. Το σχέδιο δεν αφορά τους ασθενείς που φτάνουν με το ΕΚΑΒ

σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά τους περιπατητικούς ασθενείς που είναι ωστόσο οι περισσότεροι… Πάντως 250 νοσηλευτές, 35 γιατροί και 200 λοιπό προσωπικό θα προσληφθούν άμεσα για την ενίσχυση μόνο των ΤΕΠ. Επίσης το Το Finddoctor.gov.gr θα υπάρχει μέσα στο Φεβρουάριο και σε app.

Συνέντευξη Τύπου για τις αλλαγές που προωθούνται στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών του ΕΣΥ παραχώρησε σήμερα σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, «βάζουμε σε σειρά τις βασικές δράσεις μας με χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους».

Οι περιπατητικοί ασθενείς που τους βλέπει γιατρός στη διαλογή και δεν είναι επείγοντα περιστατικά με κίνδυνο ζωής, αποτελούν τη μεγαλύτερη πίεση στα δημόσια νοσοκομεία. «Όσο πλησιάζουμε προς το 5ωρο αναμονής είμαστε καλά, σύμφωνα και με ευρωπαϊκούς δείκτες. Κοντά στο 10ωρο δεν είμαστε καλά. Ο στόχος είναι λοιπόν να είμαστε κοντά στο 5ωρο και κάτω από αυτό», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Επισήμανε επίσης ότι σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες οι ασθενείς αυτοί βλέπουν πρώτα προσωπικό γιατρό ο οποίος δίνει ή όχι παραπεμπτικό για να πάνε στην εφημερία του νοσοκομείου. Αλλά ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν θέλει να εφαρμοστεί κάτι τόσο αυστηρό και στη χώρα μας.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους περιέγραψε εκ πρώτης το σχέδιο λέγοντας:

Η βελτίωση των συνθηκών εφημέρευσης είναι δύσκολο διότι τα νοσοκομεία βρίσκονται όλα σε λειτουργία και καθημερινά πρέπει να εξυπηρετούν παραπάνω από 2000 ασθενείς την ημέρα που μοιράζονται στην Αττική. Οι κινήσεις από τη δική μας πλευρά αλλά και από την πλευρά των νοσοκομείων πρέπει να γίνουν με τέτοιο ρυθμό ώστε να μην μπει σε κίνδυνο η κάθε εφημερία.

Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν γι αυτό το λόγο σταδιακά. Δεν θα εφαρμοστεί το σχέδιο άμεσα.

7 άξονες με οργανωτικές αλλαγές

Ενίσχυση με προσωπικό. Βελτίωση κτιριακής υποδομής. Ενίσχυση με ιατροτεχνολογικά στα ΤΕΠ. Σχέδιο με Ερυθρό Σταυρό για καθοδήγηση. Νομοθετικές παρεμβάσεις. Ψηφιακές αναβαθμίσεις. Κέντρα Υγείας αστικού τύπου να βοηθούν τα νοσοκομεία.

Σημαντική βελτίωση απογευματικής και βραδινής εφημέρευσης σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με το πιλοτικό πρόγραμμα εφημέρευσης που ίσχυσε από Νοέμβριο…

Γεννηματάς, Λαϊκό και Ιπποκράτειο είχαν αύξηση προσέλευσης στην πρωινή βάρδια κι αυτό λαμβάνεται υπόψη τώρα για βελτίωση της κατάστασης. Αλλά όλα θα αποτελούν μία δυναμική διεργασία με συνεχείς βελτιώσεις και τροποποιήσεις… Για να έχουμε μία αλλαγή, θα πρέπει να έχει μελετηθεί αρχές του προηγούμενο μήνα για να εφαρμοστεί τον επόμενο. Έτσι θα γίνουν αλλαγές στις ομάδες εφημέρευσης σταδιακά.

Έχουμε επαναδραστηριοποίηση ενός Κέντρου που ελέγχει την εφημερία με καλύτερη κατανομή του ΕΚΑΒ για διάχυση των περιστατικών και συντονισμός μεταξύ1ης και 2ης ΥΠΕ. Άλλη οργανωτική αλλαγή θα είναι η συμμετοχή των Κέντρων Υγείας στην εφημέρευση.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη εξήγησε τα περί των Κέντρων Υγείας:

«Έχουμε ΚΥ που οι πολίτες δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν. Αλλά μπορούν να βοηθήσουν ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες με ένα κρυολόγημα και δεν χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο. Μπορεί να πάει στο ΚΥ, να πάρει την αγωγή του και να πάει σπίτι του χωρίς ταλαιπωρία. Παράδειγμα το ΚΥ Κερατσινίου που βλέπει 350 άτομα (ακόμα και θρομβόλυση κάνει) όταν εφημερεύει η Νίκαια. Αυτά πρέπει να τα μάθει ο κόσμος και να τα επισκέπτεται».

Ποια ΚΥ αστικού τύπου λειτουργούν και ενδυναμώνονται ήδη στο λεκανοπέδιο:

Στην 1η ΥΠΕ θα συμβάλλουν τα ΚΥ Αλεξάνδρας (που είναι ήδη σε 24ωρη λειτουργία), Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Ραφήνας και Περιστερίου.

Στη 2η ΥΠΕ τα ΚΥ Βάρης, Μεγάρων, Ελευσίνας και Κερατσινίου.

Θα τα ενισχύσουν με 50 άτομα προσωπικό. ΠΧ στη Ραφήνα θα προσληφθούν παιδίατρος και καρδιολόγος αλλά και νοσηλευτές.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε επίσης ότι θα γίνουν προσλήψεις για όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Για ΤΕΠ, ΜΕΘ και χειρουργεία κυρίως… «Έχουν αρχίσει ήδη προσλήψεις επικουρικών γιατρών. Είμαστε στη κρίση» αποκάλυψε.

Υπάρχει πρόγραμμα πρόσληψης 500 τραυματιοφορέων από ΟΑΕΔ. Στα ΤΕΠ θα πάνε οι 100.

«Η έλλειψη τραυματιοφορέων είναι αυτό που καθυστερεί την κίνηση των ασθενών μέσα στις δομές. Κάνουμε αυτό το στοχευμένο πρόγραμμα ώστε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και να παρέμβουμε στο χρόνο αναμονής. Μέσα στο Φεβρουάριο θα έχουν προσληφθεί όλοι» είπε ο υπουργός Υγείας εξηγώντας γιατί κάνουν τώρα αυτές τις προσλήψεις.

Στο Αττικό 5πλασιάστηκε ο χώρος του ΤΕΠ. Αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Στον ευαγγελισμό έχουμε σταματήσει τη πρωινή λειτουργία λόγω ανακαινίσεων επίσης στα ΤΕΠ. Το χρονοδιάγραμμα λέει ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασία στα ΤΕΠ των νοσοκομείων.

Ο 4ος άξονας αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό μόνο για τα ΤΕΠ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

Ο 5ος άξονας είναι πρόγραμμα με τον Ερυθρό Σταυρό. Στελέχη του ΕΣ θα καθοδηγούν τους ασθενείς, θα φροντίζουν ασθενείς και συνοδοί να νιώθουν πιο ανθρώπινη την αναμονή στην εφημερία. Θα προσφέρουν καρέκλα, νερό, θα απαντούν σε απορίες, γενικά να νιώθουν οι πολίτες στα ΤΕΠ να νιώθουν άνετα και με καλές συνθήκες. Θα βάλουμε παντού και WIFI και τηλεοράσεις.

Ο 6ος άξονας είναι οι νομοθετικές παρεμβάσεις όπως το Νομοσχέδιο του Τραύματος που είναι σε διαβούλευση που αποτελεί τομή στο σύστημα. Τροποποιούμε ελικοδρόμια σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ για την περιφέρεια.

Ο 7ος άξονας είναι η ψηφιακή αναβάθμιση μέσω Ταμείου Ανάκαμψης ώστε ακόμα και ο ασθενής να μπορεί να δει στο κινητό του πόση είναι η αναμονή. Το αργότερο σε 1,5 χρόνο. Πιλοτικά θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο σε 4 νοσοκομεία. Είναι σύστημα ιχνηλάτησης των ασθενών με QR CODE ώστε να ξέρουμε που είχαμε καθυστέρηση και να παρέμβουμε με διορθώσεις.

Δύο επίσης νέα συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάζονται πιλοτικά. Το ένα χρησιμοποιείται στη Νίκαια που καταγράφει και βοηθάει στο ροή των ασθενών. Και ένα δεύτερο με την AMAZON στο Ιπποκράτειο και στο Ελπίς.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης μίλησαν για την ηλεκτρονική πλατφόρμα ραντεβού η οποία προκάλεσε αντιδράσεις από τους γιατρούς για το περίπλοκο της υπόθεσης….

Το 2013 είχαμε ιδρύσει το ΠΕΔΥ. Φτιάξαμε τότε συνεργασία με τηλεφωνικές εταιρίες και ιδρύσαμε τα ηλεκτρονικά ραντεβού. Αυτό εξελίχθηκε από το 2014 και τώρα προσθέτουμε τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και ιδιώτες και διευρύνουμε τη χρήση της πλατφόρμας ώστε να γίνει η κεντρική πύλη για να κλείσει κάποιος ραντεβού με γιατρό. Και να δούμε ποια είναι η φασαρία που γίνεται με τον ΠΙΣ…

Στόχος είναι να χρησιμοποιήσουν όλοι με εύκολο τρόπο την τεχνολογία ώστε να βρουν άμεσα ραντεβού κοντά στο σπίτι του. Είναι ασθενοκεντρικό σύστημα που θα διευκολύνει πολύ τους πολίτες.

Το Finddoctor.gov.gr θα υπάρχει μέσα στο Φεβρουάριο και σε app.

Θα εισέρχονται με κωδικούς taxisnet, θα βάζουν ΑΜΚΑ και θα πηγαίνει σε συμβεβλημένους γιατρούς, θα κάνει αναζήτηση στην περιοχή του, στη συγκεκριμένη ειδικότητα και θα βγαίνουν οι διαθέσιμοι. Επιλέγεις ποιον θέλεις με ένα κλικ. Ο γιατρός θα καλέσει πίσω να επιβεβαιώσει το ραντεβού.

O κ. Γεωργιάδης επετέθη στο προεδρείο του ΠΙΣ

«Αιφνιδιαστικά λέει ο ΠΙΣ ανακοινώσαμε στο τέλος του χρόνου το μέτρο… Ο ίδιος έχω μιλήσει με τον κ. Πατσουράκο από ΙΣΑ και την κ. Μαστοράκου από ΠΙΣ και προέδρους διαφόρων ΙΣ για την πλατφόρμα αυτή. Και μίλαγαν με τον ιατρικό κόσμο από τον ΕΟΠΥΥ από τον Οκτώβριο. Συνδικαλισμός νοοτροπίας της δεκαετίας του 1980 που έφεραν το δίδυμο Εξαδάκτυλος- Βαρνάβας. Τέλος πάντων εγώ το πήγα αρχές Φεβρουαρίου για να μην γίνει αντικείμενο καυγά μία τέτοια μεταρρύθμιση», είπε ο υπουργός απαντώντας στην ανακοίνωση του ΠΙΣ στα τέλη του έτους.

Στο ερώτημα αν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού με πλατφόρμα, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν καταργούνται και τα τηλεφωνικά ραντεβού. Αλλά ο γιατρός θα πρέπει να το περάσει στην πλατφόρμα για να πληρωθεί!

Για την αμοιβή των γιατρών

«Έχουν δίκιο ότι έμεινε η αμοιβή τους από το 2012 στα 10 ευρώ και δεσμεύομαι να την αυξήσω μέσα στο έτος. Διότι όπου έχουν δίκιο, τους το δίνω», σημείωσε ο υπουργός.

Τέλος, την προσεχή Πέμπτη θα ανέβει ο διαγωνισμός για το νέο 4ψήφιο για το ΥΥΚΑ. «Πώς είχαμε 4ψηφιο στον ΕΦΚΑ που έλυνε τα ερωτήματα του υπουργείου Εργασίας; Θα ανακοινώσουμε με τη λήξη του διαγωνισμού ότι έχουμε 4ψηφιο του συνόλου των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και θα κλείνει και ραντεβού παντού στο σύστημα Υγείας. Έτσι θα λύσουμε δωρεάν και εύκολα για όλους τα ερωτήματα, απορίες και καθοδήγηση».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το δελτίο Τύπου της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ

Keywords
αξονες, σχεδιο, αδωνις γεωργιαδης, υφυπουργός υγείας, qr code, εκαβ, gov, ιπποκράτειο, συμμετοχή, νικαια, οαεδ, wifi, γεεθα, νέα, amazon, ηλεκτρονική, εοπυυ, taxisnet, αμκα, υυκα, εφκα, δειτε, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, www.taxisnet.gr, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αμκα μου, εχω αμκα, qr code, βγαινουν, υυκα, ιπποκράτειο, χωρες, ηλεκτρονική, γεεθα, δωρεαν, εκαβ, εργασια, ηγεσια, πιεση, προγραμμα, πυλη, amazon, αγωγη, αδωνις, αυξηση, αξονας, αττικη, γινει, γινεται, γιατροι, δευτερο, δικη, διδυμο, ευκολο, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ελλειψη, ετος, τεχνολογια, ζωης, ηλικια, υφυπουργος, κινητο, κινηση, κρυολογημα, λειτουργια, ληξη, λογο, νερο, νοημοσυνη, νοσοκομεια, πεμπτη, ροη, προσληψεις, ραντεβου, ραφηνα, σειρα, συμμετοχή, σπιτι, ταλαιπωρια, τομη, υλοποιηση, υφυπουργός υγείας, ψηφιακη, ωρες, δικιο, gov.gr, gov, χωρα, ιατρικο, ηλεκτρονικα, νοσοκομειο, ομαδες, τηλεορασεις, υγειας, wifi
Τυχαία Θέματα
Σχέδιο, Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών,schedio, tmimata epeigonton peristatikon