Σε απεργία προχωρούν αύριο οι σχολικές καθαρίστριες

Σχολικές καθαρίστριες: Πανελλαδική 48ωρη απεργία -αύριο και στις 7 Ιανουαρίου- του κλάδου

Ελλιπή εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας έναντι της εποχικής γρίπης, που βρίσκεται σε έξαρση, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων.

«Σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν καν τα μέσα προστασίας, δεν υπάρχουν αντισηπτικά. Με νερό και χλωρίνη μόνο δε γίνεται η καθαριότητα. Χωρίς ποδιές, μάσκες, γάντια, ειδικές

ποδιές μιας χρήσης για τις τουαλέτες δεν υπάρχει προστασία. Αυτά το κράτος έπρεπε να τα δει από πιο μπροστά. Δεν ξέρουν κάθε χρόνο ότι υπάρχει η εποχική γρίπη και ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση; Είναι η ίδια κατάσταση εδώ και χρόνια», δήλωσε η πρόεδρος του Συνδέσμου Προσωπικού Καθαριότητας Βορείου Ελλάδος και Θεσσαλίας Μαρία Κοσμίδου, σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει πανελλαδικής 48ωρης απεργίας -αύριο και στις 7 Ιανουαρίου- των εργαζομένων στον κλάδο.

«Δεν έχει υπάρξει πρόνοια για κανένα μέτρο μέχρι στιγμής. Το μόνο που μας ζητήθηκε είναι να πηγαίνουμε και το πρωί -στις 9.30 ή και στις 10.30 το πρωί- και έπειτα κανονικά το απόγευμα. Αυτό είναι κάτι που δεν αναφέρεται στις συμβάσεις μας, σύμφωνα με τις οποίες, η καθαριότητα γίνεται μετά το πέρας των μαθημάτων», ανέφερε η κ. Κοσμίδου, προσθέτοντας ότι «πάλι θα βάλουν πλάτη οι καθαρίστριες, πηγαίνουν και το πρωί, ακόμη και γιατί φοβούνται, ότι αν δεν το κάνουν την επόμενη χρονιά δεν θα υπογράψουν συμβάσεις».

Με τη γρίπη σε έξαρση, όμως, συνέχισε η κ. Κοσμίδου «όλη την εβδομάδα υπήρχαν συνάδελφοι που πήγαιναν με 40 πυρετό στη δουλειά, γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, γιατί η σύμβαση λέει ότι θα πρέπει να πάω άτομο, άρα θα πρέπει να το πληρώσω από την τσέπη μου αυτό το άτομο να κάνει τη δουλειά».

Η πρόνοια για τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας των σχολικών καθαριστών και καθαριστριών ως αρμοδιότητα ανήκει στους Δήμους, όμως, τα σωματεία τους καταγγέλλουν ότι αποτελούν εξαίρεση οι συνεπείς στην υποχρέωση Δήμοι. Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όπως εξήγησε η κ. Κοσμίδου, μέχρι στιγμής έχουν μεριμνήσει να προμηθεύσουν το προσωπικό με τον αναγκαίο εξοπλισμό οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης- Συκεών, Αμπελοκήπων- Μενεμένης και Ωραιοκάστρου.

Πέρα από το πάγιο αίτημα των εργαζομένων για αορίστου χρόνου συμβάσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τα σωματεία θέτουν και το θέμα των αρχών που έχουν αρμοδιότητα στα σχολεία.

«Η κυβέρνηση έχει μοιράσει τους ρόλους σε ένα σχολείο. Το διευθυντικό και διδακτικό προσωπικό αναφέρονται στο υπουργείο Παιδείας, ενώ αντίθετα ο δήμος είναι υπεύθυνος για τις καθαρίστριες. Αν η καθαρίστρια έχει πρόβλημα με την διευθύντρια, η οποία αξιολογείται από έναν άλλο φορέα, δεν μπορεί να αντιδράσει εύκολα. Θα πάει στο υπουργείο Παιδείας; Θα της απαντήσουν ότι ανήκει στον Δήμο. Θα πάει στον Δήμο θα της απαντήσουν ότι η διευθύντρια ανήκει το υπουργείο Παιδείας», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης .

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης τα σωματεία επιδιώκουν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Keywords
Τυχαία Θέματα