Σε εξέλιξη η Ζηνοβία: Χιόνια στην Αττική και στην Εθνική Αθηνών - Λαμίας

Χιονίζει σε αρκετές περιοχές της Ελλάδα και στην Αττική. Σε εξέλιξη η Ζηνοβία: Χιόνια στην Αττική και στην Εθνική Αθηνών - Λαμίας.

Χιονίζει σε αρκετές περιοχές της Ελλάδα και στην Αττική. Πολύ νωρίτερα από τις προβλέψεις, έφτασε το χιόνι στη Φθιώτιδα με τα μηχανήματα της Περιφέρειας να έχουν πιάσει δουλειά στο οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα

στο «16» προς Δομοκό, στη Ράχη Τυμφρηστού και στον δρόμο προς Μπράλο.

Προς το παρόν σύμφωνα με το lamiareport.gr και με τον αρμόδιο Πολιτικής Προστασίας Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Καρακάντζα, τα μηχανήματα ενεργούν με αλάτι, καθώς δεν έχει προλάβει να πιάσει χιόνι ο δρόμος, ωστόσο η νύχτα είναι μεγάλη και τα φαινόμενα πίσω και απειλούν…

Οι πρώτες νιφάδες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9:00’ το βράδυ από τον Τυμφρηστό και τα Βαρδούσια και χωρίς να έχει προηγηθεί βροχή, ενώ χιονίζει και σε ορεινά χωριά της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Ευρυτανίας.

Μάλιστα στα σημεία που δεν υπάρχει κίνηση υπάρχει χιονόστρωση, ενώ η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές είναι κατω από το μηδέν.

Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας θα είναι σε επιφυλακή μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας, καθώς η «Ζηνοβία» αναμένεται να περάσει με έντονα φαινόμενα (από σήμερα τα ξημερώματα) από Βοιωτία, Λοκρίδα και σταδιακά σε όλη τη Φθιώτιδα.

Η κατάσταση στην Εθνική Αθηνών - Λαμίας

Απαγορεύτηκε πριν από λίγο από την Τροχαία η κίνηση των φορτηγών στη νέα εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, από τον κόμβο Σχηματαρίου, στο ρεύμα προς Λαμία, λόγω χιονόπτωσης, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας, από το 5ο χιλιόμετρο, στη Μάνδρα, στο ρεύμα προς Θήβα.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, η κίνηση των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων απαγορεύτηκε προληπτικά από το Σχηματάρι και πάνω, καθώς υπάρχει κίνδυνος να κλείσει ο δρόμος αν ακινητοποιηθεί κάποιο μεγάλο όχημα.

Ωστόσο επιχειρούν συνεχώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Υπενθυμίζεται ότι από τη νύχτα παραμένουν κλειστές η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω στο ρεύμα προς το καζίνο, η περιφερειακή Πεντέλης- Νέας Μάκρης από το ύψος της Ανατολής έως το στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και από το ύψος του γηπέδου Διονύσου έως τον 'Αγιο Πέτρο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Νέα πτώση της θερμοκρασίας

Νέα βουτιά της θερμοκρασίας μέσα στην ημέρα και ένταση των χιονοπτώσεων από το βράδυ προβλέπει η υπηρεσία meteo.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -5 έως 7 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -2 έως 9 βαθμούς στην Ήπειρο, από -4 έως 7 στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 10 στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από -2 έως 8 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 1 έως 10 στα νησιά του Ιονίου, από 1 έως 7 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 12 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 8 μποφόρ, ενισχυόμενοι βαθμιαία τοπικά στα βόρεια πελάγη και στη θάλασσα των Κυθήρων στα 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις, αρχικά με εντάσεις έως 5 μποφόρ, και από τις απογευματινές ώρες με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά και πιθανώς κατά διαστήματα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια και στα δυτικά.

Από το βράδυ τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Δευτέρα οι χιονοπτώσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν αρκετές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ιδιαίτερα στα βόρεια, στα δυτικά και κοντά στους ορεινούς όγκους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και δυτικά οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, και στα θαλάσσια τμήματα 7 με 8 μποφόρ.

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα να εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα ανατολικά του νομού Θεσσαλονίκης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ.
Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το βράδυ του Σαββάτου (28/12) με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο και χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής και νότιας χώρας.

Αναλυτικά :

1. ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ (28-12-2019)

α. Θυελλώδεις άνεμοι 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο.

β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.

γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Τα μεγαλύτερα ύψη χιονοπτώσεων μέχρι και τις πρωινές ώρες της Κυριακής, εντοπίζονται στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους της Στερεάς και της Εύβοιας.

2. ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (29-11-2019)

α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο.

β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα, θα εκδηλώνονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Δείτε παρακάτω σε ποιές περιοχές υπάρχουν οι περισσότερες πιθανότητες να πέσουν πάνω από 20 mm βροχής και αυτό αφορά την Κυριακή για όλο το 24ωρο.

γ. Χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400m) της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Επίσης χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς στις βόρειες Κυκλάδες.

Το κύμα του χιονιά όπως φαίνεται έρχεται σε δύο κύματα: Ένα την Κυριακή πρωί και το άλλο τη Δευτέρα μεσημέρι - απόγευμα με μεγαλύτερα ύψη χιονιού, αλλά και με τάση ύφεσης το βράδυ.

Βάσει του εκτάκτου δελτίου συμπληρώνουμε ότι : «Οι κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλώνονται στην ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και οι κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις που θα εκδηλώνονται σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400 m) της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης, από το βράδυ θα εξασθενήσουν»/

 

 

(Ύψη χιονοπτώσεων Δευτέρα 12:00 UTC)

Παράλληλα οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8 με 9 μποφόρ που θα πνέουν στο Αιγαίο, από το βράδυ της Δευτέρας θα εξασθενήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα