Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η Γαλλία για τους Meteor: Δεν έχουμε ρόλο στην πώλησή τους στην Τουρκία

Η Γαλλία μπορεί να μπλοκάρει την πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία.

Η Γαλλία δεν εμπλέκεται στην πιθανή πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Η Άγκυρα επιχειρεί να προσθέσει τους συγκεκριμένους, προηγμένους πυραύλους, στο οπλοστάσιό της, στο πλαίσιο των σχεδίων για την αγορά αεροσκαφών

Eurofighter Typhoon. Την ίδια ώρα, το Παρίσι φαίνεται πως κάνει τη δουλειά του, δηλαδή να στηρίξει εμπράκτως την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, παρά τις δηλώσεις σε... ύφος Πόντιου Πιλάτου από τον Λικορνί.

Το ερώτημα είναι η Ελλάδα τι κάνει, η οποία το 2020 έσπευσε να αγοράσει από τη Γαλλία με απευθείας ανάθεση αεροπλάνα (Rafale) και φρεγάτες (Belharra) χωρίς την παραμικρή συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Όπως και να έχει, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο Λικορνί τόνισε: «Έχουμε ρόλο σε αυτό; Η απάντηση είναι όχι». Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Sabah (Daily Sabah), αναφέρθηκε πως οι πύραυλοι Meteor είναι ενσωματωμένοι στα αεροσκάφη Eurofighter και ότι δεν τους πουλά το Παρίσι στην Άγκυρα.

«Δεν έχουμε τον έλεγχο των βρετανικών εξαγωγών όπλων», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός. Και αυτό διότι η κοινοπραξία Eurofighter αποτελείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Σημειώνεται ότι και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πρόσφατα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι μια συμφωνία με την Τουρκία στο θέμα των Meteor «δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη» και πως η Γαλλία δεν έχει, a priori, την πρόθεση να μπλοκάρει τις πωλήσεις όπλων που διαπραγματεύεται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Γάλλος υπουργός στην Αθήνα για συζήτηση με Δένδια

«Οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού στην Εθνοσυνέλευση ήρθαν μετά από δημοσιεύματα ελληνικών ΜΜΕ σχετικά με την αντίδραση της Αθήνας και μια προφανή προσπάθεια να αποτραπεί η προγραμματισμένη αγορά των πυραύλων από την Τουρκία», σχολιάζει η Sabah.

Την ίδια ώρα, ο γαλλικός ιστότοπος Opex360 που ειδικεύεται σε αμυντικά ζητήματα, σημείωσε πως σε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις στις ελληνογαλλικές σχέσεις της πιθανής πώλησης (πυραύλων Meteor στην Τουρκία), ο Λεκορνί πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να «συνεκτιμηθεί η εύλογη ανησυχία» της κοινής γνώμης στη χώρα μας.

«Νομίζω ότι έχουμε μόνο τη διπλωματία και την πειθώ για να βρούμε έναν τρόπο και να μιλήσουν όλοι μεταξύ τους, να βρούμε μια λύση στο υψηλότερο επίπεδο», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός και σημείωσε ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα για να συζητήσει το θέμα με τον Έλληνα ομόλογό του.

Στο Λονδίνο ο Δένδιας με τους Meteor στην ατζέντα του

Υπενθυμίζεται ότι με φόντο τους πυραύλους Meteor, ο Νίκος Δένδιας ταξίδεψε την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο.

Στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρεται ότι θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζον Χίλι, τους υφυπουργούς, Λουκ Πόλαρντ και Μαρία Ιγκλ, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζόναθαν Πάουελ, καθώς και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων, Τανμανζίτ Σινγκ Ντέσι, καθώς και μέλη της Επιτροπής.

«Στο πλαίσιο των ανωτέρω συναντήσεων θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και τη συνεργασία των δύο κρατών σε θέματα αμυντικής καινοτομίας και τεχνολογίας. Θα συζητηθούν επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφαλείας», αναφέρεται επίσης.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο ρόλος των Meteor

Οι Meteor αναπτύχθηκαν και παράχθηκαν στο πλαίσιο της συνεργασίας υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Σουηδίας και της Ισπανίας. Είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος BVRAM (beyond visual-range air-to-air missile) ικανός να καταρρίπτει εχθρικά αεροσκάφη πέραν της οπτικής εμβέλειας.

Η ικανότητά του αυτή άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή, όταν η Ελλάδα απέκτησε συνολικά 24 μαχητικά Rafale.

Ωστόσο, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να χάσει αυτό το επιχειρησιακό πλεονέκτημα, εάν η Τουρκία αποκτήσει επίσης Meteor μέσω της αγοράς 40 Eurofighter Typhoon από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεδομένου ότι η γαλλική αμυντική βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 12,4% της παραγωγής των Meteor, το Παρίσι θα μπορούσε να αντιταχθεί στην πώλησή τους στην Τουρκία. Η Γερμανία, η οποία κατέχει μερίδιο 16% του προγράμματος, δεν δίστασε να πράξει ανάλογα, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελε να τον πουλήσει στη Σαουδική Αραβία το 2019.

{https://www.youtube.com/watch?v=mhq0IznEl5k}

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόντιου Πιλάτου, Γαλλία, Meteor, Τουρκία,pontiou pilatou, gallia, Meteor, tourkia