Σε συναγερμό για το φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά: «Πιο επικίνδυνο από τη νόσο Kawasaki»

«Σήμα κινδύνου» από το ECDC σήμερα για τα περιστατικά του φλεγμονώδους συνδρόμου στα παιδιά που μοιάζει με τη νόσο Kawasaki. 230 τα περιστατικά στην Ευρώπη. Οι δηλώσεις Τσιόδρα για τη σπάνια νόσο που σχετίζεται με τον κορονοϊό και οι ανακοινώσεις από τον ΠΟΥ.

Σε νέες δηλώσεις για το φλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά που συνδέεται με τον κορονοϊό και παραλληλίζεται με τη σπάνια νόσο Kawasaki προχώρησε ο Σωτήρης Τσιόδρας την Παρασκευή, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή έκθεση κινδύνου από το ECDC για τα περιστατικά

στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη σχετική αναφορά, στις χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί 230 τέτοια περιστατικά και 2 θάνατοι. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε πως έχει υπόψιν του την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων καθώς και ότι έχει μιλήσει μάλιστα με τους επιστήμονες που συνέγραψαν αυτή την εκτίμηση κινδύνου.

Μιλώντας για τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης των επιστημόνων του ECDC, ο κ. Τσιόδρας στάθηκε στα εξής:

«Πρώτον, είναι χαμηλός ο κίνδυνος από την ίδια τη νόσο COVID στα παιδιά, ξεκινούν με αυτή την παραδοχή.

Και το δεύτερο συμπέρασμα, είναι ο χαμηλός κίνδυνος από αυτό το σύνδρομο στα παιδιά, το οποίο εξακολουθούν να το θεωρούν εξαιρετικά σπάνιο».

Τα ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί

Οι επιστήμονες «κάνουν και μια ενδελεχή καταγραφή όλων των περιπτώσεων. Καταγράφουν και τα περιστατικά των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία είναι 85. Μερικοί λένε ότι τώρα θα ξεπεράσουν και τα 100. Βέβαια η επιδημία έχει τεράστια διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως μετέφερε ο καθηγητής.

«Και συζητούμε αναλυτικά και σε ποια παιδιά έχει τεκμηριωθεί και σε ποια όχι η παρουσία του ιού. Και μάλιστα το περίεργο σε αυτή τη νόσο, σε αυτό το σύνδρομο, είναι ότι κάποια παιδιά εμφανίζουν αυτό το σύνδρομο έχοντας μόνο θετικά αντισώματα για τον ιό, όχι ενεργό νόσο», συνέχισε.

Άρα «είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεδιαλύνει κανείς περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Είναι κάτι που οφείλεται στη νόσο; Είναι κάτι που οφείλεται σε αντισώματα και στην ανοσία έναντι της νόσου;», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

Πάντως, «αυτό που καταλήγουν είναι, πρώτον, ότι είναι σπάνιο. Δεύτερον, ότι υπάρχει μια επαγρύπνηση αυτή τη στιγμή και στην Ευρώπη και στην Αμερική, ιδιαίτερα σε χώρες που τρέχει η επιδημία με μεγάλα νούμερα, να αναγνωριστεί γρήγορα ένα τέτοιο περιστατικό και να δοθεί έγκαιρα η θεραπεία – γιατί υπάρχει θεραπεία – και να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιπλοκή», σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.

Επαγρύπνηση

Επειδή δε «μοιάζει με μια νόσο, είναι πολύ συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, την οποία την ξέρουν οι παιδίατροι πολύ καλά, τη νόσο Kawasaki, τη συγκρίνουν με αυτή τη νόσο και λένε ότι αυτό είναι κάτι πιο βαρύ, πιο επικίνδυνο για την υγεία του παιδιού και για αυτό συνιστούν να υπάρχει επαγρύπνηση», πρόσθεσε.

«Παρόλα αυτά, δεν καταλήγουν στο εάν υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού, λένε ότι μάλλον οφείλεται στην κυκλοφορία του ιού. Μια μελέτη από την Ιταλία παράλληλα, δημοσιεύτηκε ή εχθές ή προχθές από το Μπέργκαμο με 10 παιδάκια και λέει ότι είναι πολύ περισσότερη η συχνότητα σε σχέση με τη συχνότητα αντίστοιχων συνδρόμων που έβλεπαν στο παρελθόν», επεσήμανε ο ίδιος.

«Σίγουρα μια επαγρύπνηση, σίγουρα δεν αλλάζει αυτά που ξέρουμε για τα παιδιά», παρατήρησε. «Η επαγρύπνηση επαφίεται αυτή τη στιγμή στους ειδικούς. Στην Πατρίδα μας δεν έχουμε δει ένα σύνδρομο που να οφείλεται στον ιό και να εξελίσσεται έτσι σε ένα παιδάκι», εξήγησε. Μάλιστα, «πολύ λίγοι οι θάνατοι σε παιδιά που σχετίζονται με αυτό το σύνδρομο σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρώ ότι είναι κάτι αναμενόμενο να δούμε τέτοιες σπάνιες επιπλοκές της νόσου, ακόμα και σε πληθυσμό που δεν κινδυνεύει πολύ, όταν έχεις εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα σε μια χώρα και για αυτό χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση».

«Δεν μας ανησυχεί ως προς τα γενικά μας συμπεράσματα για τα παιδιά, αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση», επανέλαβε ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Δεν είναι σαφής η σχέση του με τον ιό, αλλά μάλλον υπάρχει, είναι πιθανή», υπογράμμισε. Και «οι ειδικοί, οι παιδίατροι, έχουν επαγρύπνηση ώστε να δίνουν έγκαιρα θεραπεία και, φυσικά, να ελέγχουν για την παρουσία του ιού, είτε με μοριακό έλεγχο, είτε ανοσία έναντι του ιού με ειδικά και αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, αν υπάρχει τέτοια υποψία».

«Περιμένουμε περισσότερη πληροφορία. Είναι λίγα τα δεδομένα νομίζω για να τοποθετηθούμε με σαφήνεια, αλλά η εκτίμηση κινδύνου του ECDC είναι σαφής: χαμηλός ο κίνδυνος νόσου στα παιδιά από τη νέα νόσο, χαμηλός ο κίνδυνος εμφάνισης αυτού του συνδρόμου στα παιδιά από τη νέα νόσο», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας στη σχετική τοποθέτησή του.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 40 νέα κρούσματα στη χώρα, 35 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων, και τέσσερις νέους θανάτους.

Παρακολουθείστε στο ακόλουθο βίντεο ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής στο Υπ. Υγείας:

Τι λέει ο ΠΟΥ

Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι μελετά πιθανή σχέση μεταξύ της νόσου Covid-19 και της νόσου Kawasaki.

«Αρχικές υποθέσεις δείχνουν ότι αυτό το σύνδρομο πιθανόν να έχει σχέση με την Covid-19. Καλούμε όλους τους κλινικούς γιατρούς ανά τον κόσμο να εργαστούν μαζί με τις εθνικές τους αρχές και τον ΠΟΥ για να είναι σε επαγρύπνηση και να κατανοήσουν καλύτερα αυτό το σύνδρομο στα παιδιά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Είναι καθοριστικής σημασίας να χαρακτηριστεί επακριβώς και επειγόντως αυτό το κλινικό σύνδρομο, για να κατανοήσουμε την αιτιώδη συνάφειά του και να περιγράψουμε πρωτόκολλα θεραπείας», πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ και το παγκόσμιο δίκτυό του κλινικών γιατρών ανέπτυξαν έναν προκαταρκτικό ορισμό και έθεσαν στη διάθεση των γιατρών ένα έντυπο αναφοράς για κάθε ύποπτο κρούσμα του Συνδρόμου της Συστηματικής Φλεγμονώδους Απόκρισης (SRIS).

Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως είναι σπάνια και ο ρόλος του νέου κορονοϊού στην ανάπτυξη της λοίμωξης παραμένει άγνωστος, υπογράμμισε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ. «Δεν ξέρουμε αν είναι ο ιός που επιτίθεται στα κύτταρα ή αν είναι η υπερβολική ανοσοαπόκριση», που προκαλεί τη φλεγμονή, όπως συμβαίνει με τον πυρετό του Έμπολα, εξήγησε ο Ράιαν.

Η ασθένεια έχει θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές αρκετών χωρών εδώ και δύο εβδομάδες, παρότι τα παιδιά δεν προσβάλλονται παρά ελάχιστες φορές από τις σοβαρές μορφές της Covid-19.

Μετά έναν πρώτο συναγερμό στη Βρετανία στα τέλη Απριλίου, παρόμοια κρούσματα αναφέρθηκαν στη Νέα Υόρκη, την Ιταλία και την Ισπανία. Οι θάνατοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι, με ένα πεντάχρονο παιδί στη Νέα Υόρκη και έναν 14χρονο έφηβο στο Λονδίνο.

Τι είναι η νόσος Kawasaki

Τα συμπτώματα της νόσου Kawasaki - που ταυτίζεται ή μοιάζει αρκετά με το φλεγμονώδες σύνδρομο που καταγράφηκε εν μέσω της πανδημίας σε παιδιά - περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό για τέσσερις και πλέον ημέρες, εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πονοκέφαλο και πονόλαιμο, ενώ προκαλείται πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή του συνδρόμου είναι ακριβώς η προσβολή των αγγείων που δίνουν αίμα στην καρδιά (στεφανιαία αγγεία).

Αν τα αγγεία αυτά προσβληθούν τότε μπορεί το παιδί να παρουσιάσει ανεύρυσμα των αγγείων που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή να δημιουργηθεί θρόμβο.

Σημειώνεται πως μελέτες έχουν περιγράψει μια σχέση ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων και του συνδρόμου Καβασάκι, που κυμαίνονται από το 9% έως και το 42% των ασθενών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ)

 

Keywords
Τυχαία Θέματα