Κορονοϊός: Σε θερινή έξαρση η μετάλλαξη FLiRT - Συστάσεις για ευάλωτους, τι πρέπει να προσέχουμε

Ανοδική τάση σε θανάτους και διασωληνώσεις λόγω κορονοϊού.Σε έξαρση βρίσκεται το φετινό καλοκαίρι ο κορονοϊός. Ενδεικτικό είναι ότι οι νοσηλείες σε απλές κλίνες να έχουν τετραπλασιαστεί και την μετάλλαξη Flirt να κυριαρχεί. Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση…

Συστάσεις από τους ειδικούς

«Καλοκαίρι έχουμε, διακοπές θα πάμε, ο κορονοϊός

δεν είπαμε ποτέ ότι έφυγε. Η αλήθεια είναι ότι φέτος, συγκριτικά με πέρυσι, καμία σχέση τα κρούσματα. Είναι πάρα πολλά, είναι πολλές οι νοσηλείες αλλά και οι θάνατοι. Είκοσι ένα-είκοσι δύο θάνατοι είναι πάρα πολλοί. (Δείτε εδώ την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ). Θα είναι μέχρι τέλος Ιουλίου περίπου η έξαρση» σημείωσε η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega».

«Οι ομάδες υψηλού κινδύνου με τα υποκείμενα νοσήματα καλό θα είναι, μόλις νοσήσουν, να πάρουν τον γιατρό τους και να ξεκινήσουν αντιική αγωγή με τις συστάσεις του γιατρού. Έτσι θα προλάβουν τις επιπλοκές και τις νοσηλείες. Αυτές οι ομάδες καλό είναι, όταν βγαίνουν σε κλειστούς χώρους και υπάρχει συνωστισμός, να φορέσουν τις μάσκες τους. Οι υπόλοιποι τα αντισηπτικά μας», σημείωσε στη συνέχεια η κυρία Παγώνη.

Και κατέληξε: «Το καινούργιο στέλεχος μπορεί να είναι πολύ μεταδοτικό, όμως η κλινική εικόνα του ασθενούς δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενα στελέχη, που ήταν πολύ βαριά η εικόνα και έκαναν γρήγορα επιπλοκές. Είναι αρκετοί οι ασθενείς με κορονοϊό, αλλά δεν θέλουμε να πανικοβάλουμε τον κόσμο. Χρειάζεται προσοχή».

«Είναι εδώ, δεν καταλαβαίνει από εποχικότητα και θα μας ταλαιπωρεί και στο υγειονομικό σύστημα», τονίζει ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας για την έξαρση του κορονοϊού.

Στη συνέχεια, είπε πως η νέα έξαρση «αφορά ηλικιωμένους, θα τους έλεγα υπερήλικες, που έχουν πολλά συνοδά προβλήματα, αυτοί κατά κανόνα μπαίνουν στα νοσοκομεία και αυτοί κινδυνεύουν. Επίσης αφορά οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, που έχει τροποποιήσει το ανοσοποιητικό του, είτε γιατί παίρνει φάρμακα, είτε γιατί έχει μία υποκείμενη νόσο, όπως ένα αιματολογικό νόσημα, ένα αυτοάνοσο ή ένα ογκολογικό νόσημα. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που πρέπει να προστατεύσουμε. Πρέπει να επανέλθουν στα μέτρα προσωπικής προστασίας (μάσκες, προσωπική υγιεινή) καθώς και εμείς, αν αρρωσταίνουμε, να τους προστατεύουμε, να μην τους πλησιάζουμε».

«Πρώτον, ενθαρρύνω τον κόσμο, ο οποίος δεν έχει κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο, να πάει να το κάνει, ιδιαίτερα αν είναι ευάλωτος. Δεύτερον και κάνω έκκληση στους συναδέλφους γιατρούς, οποιοσδήποτε έχει νόσηση από το ανώτερο αναπνευστικό που προσομοιάζει με κορονοϊό, να κάνει τεστ εφόσον είναι πάνω από 65 ετών ή παίρνει φάρμακα και ανήκει σε ευάλωτη ομάδα. Αν έχει κορονοϊό, να έρθει άμεσα σε επαφή με τον γιατρό του, να του συνταγογραφηθούν τα αντιικά κατά του ιού», συνέχισε ο κ. Τζανάκης

Για το αν το εμβόλιο πιάνει τη νέα παραλλαγή «FLiRT», είπε πως «το εμβόλιο δεν προσφέρει αποστειρωτική ανοσία, αλλά μας προστατεύει από τη βαριά νόσηση, επομένως είναι χρήσιμο».

Τέλος, όπως εκτίμησε ο καθηγητής, θα υπάρξει μια ύφεση της έξαρσης στο τέλος Ιουλίου, αλλά θα ακολουθήσει μια νέα έξαρση στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Συστάσεις του ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ συστήνει στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και την έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής μόλις εκδηλώσουν συμπτώματα, ώστε να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία.

Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, όταν έχει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, να περιορίζει τις επαφές του με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, καθώς και την τελευταία εβδομάδα η θετικότητα παρουσιάζει νέα αύξηση.

Κορονοϊός: Τι ισχύει για τη μετάλλαξη FLiRT που «σαρώνει»

Όπως αναφέρει η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, ο όρος «FLiRT» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ολόκληρη οικογένεια διαφορετικών παραλλαγών – συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών KP.2, JN.1.7 και οποιωνδήποτε άλλων παραλλαγών που αρχίζουν με KP ή JN – οι οποίες φαίνεται να έχουν πάρει ανεξάρτητα το ίδιο σύνολο μεταλλάξεων. Αυτό ονομάζεται συγκλίνουσα εξέλιξη. Είναι όλοι απόγονοι της παραλλαγής JN.1 που ήταν κυρίαρχη στις ΗΠΑ κατά τους τελευταίους μήνες. Οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις στις οποίες αναφερόμαστε ως «FLiRT» ή «FLip», σχετίζονται με συγκεκριμένες θέσεις στην πρωτεΐνη που προκαλεί τη νόσο COVID-19, σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για τις θέσεις 456, 346 και 572.

Έτσι, οι ιοί – όπως ο SARS-CoV-2 – μεταλλάσσονται συχνά και όταν μεταλλάσσονται, για να αποφύγουν την αναγνώριση από τα αντισώματα, συχνά αποδυναμώνεται η ικανότητά τους να συνδέονται με τα κύτταρα που θέλουν να μολύνουν. Στη συνέχεια, βλέπουμε να εμφανίζονται μεταλλάξεις που βελτιώνουν αυτή την ικανότητα πρόσδεσης. Αυτός είναι ένας κύκλος που έχουμε δει πολλές φορές με τον SARS-CoV-2. Το γεγονός ότι αυτές οι διαφορετικές παραλλαγές παίρνουν τις ίδιες μεταλλάξεις, λέει στους ιολόγους ότι αυτός ο συνδυασμός μεταλλάξεων βοηθά τον ιό να επιτύχει αυτούς τους στόχους πιο αποτελεσματικά.

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης FLiRT

Όσον αφορά στα συμπτώματα, δεν βλέπουμε κάτι νέο ή διαφορετικό με αυτές τις παραλλαγές. Συνεχίζουμε, δηλαδή να βλέπουμε πιο ήπιες ασθένειες, αλλά αυτό πιθανότατα δεν οφείλεται στο ότι ο ιός είναι πιο ήπιος, αλλά στο ότι η ανοσία μας είναι τώρα πολύ ισχυρότερη. Ύστερα από χρόνια εμβολιασμών και λοιμώξεων, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι πιο ικανό να καταπολεμήσει μια λοίμωξη χωρίς να ανησυχεί τόσο πολύ για σοβαρή ασθένεια

Η περίοδος μολυσματικότητας για αυτές τις παραλλαγές FLiRT παραμένει η ίδια με την JN.1 και τις προηγούμενες παραλλαγές Omicron: Μετά την έκθεση, μπορεί να χρειαστούν πέντε ή περισσότερες ημέρες μέχρι να εμφανίσετε συμπτώματα, αν και τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα. Είστε μεταδοτικοί μία έως δύο ημέρες πριν εμφανίσετε συμπτώματα και μερικές ημέρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Βέβαια, όπως και με τις προηγούμενες παραλλαγές, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ανιχνεύσιμο ιό έως και μία εβδομάδα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Το self test παραμένει ένα πραγματικά σημαντικό εργαλείο για να γνωρίζετε αν θα μπορούσατε ενδεχομένως να μολύνετε άλλους.

Τα πιο συνήθη συμπτώματα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού είναι τα εξής:

Ρινική συμφόρηση ή ρινική καταρροή

Πονόλαιμος

Κόπωση

Πονοκέφαλος

Βήχας

Μυϊκοί ή σωματικοί πόνοι

Πυρετός ή ρίγη

Ναυτία ή έμετος

Διάρροια

Απώλεια γεύσης ή όσφρησης

Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και η νέα παραλλαγή

Μια μόλυνση από την παραλλαγή JN.1 θα πρέπει να παρέχει αρκετά ισχυρή προστασία από όλες τις παραλλαγές του FLiRT. Η διαφορά μεταξύ του JN.1 και αυτών των παραλλαγών είναι μόνο μία ή δύο αλλαγές αμινοξέων, οπότε εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά άλλα σημεία στα οποία μπορούν να προσδεθούν τα αντισώματα. Η μόλυνση από μια παραλλαγή παλαιότερη από την JN.1 είναι λιγότερο πιθανό να προσφέρει τόση προστασία.

Πάντως, κατά της μετάλλαξης JN.1, το εμβόλιο που σχεδιάστηκε, παράγει κάποια αντισώματα. Δεν έχουν γίνει ακόμη μελέτες με ορισμένες από αυτές τις νεότερες παραλλαγές. Έχουν περάσει, επίσης, αρκετοί μήνες από τότε που πολλοί άνθρωποι έλαβαν την τελευταία δόση του εμβολίου και αυτή η ανοσία φθίνει με την πάροδο του χρόνου.

Κορονοϊός: Συνεχίζει να σκοτώνει 1.700 άτομα κάθε βδομάδα

Η COVID-19 εξακολουθεί να προκαλεί περίπου 1.700 θανάτους την εβδομάδα σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), καλώντας όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν κατά της νόσου.

Ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την παρατηρούμενη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Παρά τον υψηλό αριθμό θανάτων, «τα στοιχεία δείχνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη έχει μειωθεί μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού και των πολιτών άνω των 60 ετών, δυο εκ των ομάδων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο», δήλωσε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιάζονται κατά της COVID-19 εντός 12 μηνών από την τελευταία δόση που τους χορηγήθηκε», υπενθύμισε. Από την έναρξη της πανδημίας, η COVID-19 έχει προκαλέσει πάνω από επτά εκατομμύρια θανάτους σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΠΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σε θερινή έξαρση ο κορονοϊός - Οι συστάσεις για τους ευάλωτους,τι πρέπει να προσέχουμε