Σεισμοί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού: Παρατείνονται τα έκτακτα μέτρα - Κλειστά σχολεία και αποφυγή συναθροίσεων

Η απόφαση των ειδικών μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.

Την απόφαση να παραμείνουν τα έκτακτα μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί τις προηγούμενες ημέρες για τους σεισμούς στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού αποφάσισαν οι ειδικοί.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης των Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού

Ηφαιστειακού Τόξου (ξεκίνησε στις 18:00 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 22:00), στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Ανάμεσα στα έκτακτα μέτρα βρίσκεται και η παράταση για τα κλειστά σχολεία, με στόχο την προστασία των μαθητών στα νησιά που τις τελευταίες εβδομάδες «χορεύουν» στον ρυθμό των Ρίχτερ, αλλά και η αποφυγή των συναθροίσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από τον Κώστα Παπαζάχο:

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου, Κώστας Παπαζάχος, η σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Από την 1η Φεβρουαρίου έχουν γίνει πάνω από 1.100 σεισμοί με μέγεθος πάνω από 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Υπάρχει μια ελαφρά μετατόπιση των επικέντρων προς την Αμοργό τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο, σημείωσε ο κ. Παπαζάχος.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι φυσιολογική είναι και η διαφορετική αίσθηση που έχουν οι κάτοικοι, από το ένα νησί στο άλλο.

Στα ίδια επίπεδα είναι και η δραστηριότητα μέσα στην ηφαιστειακή καλντέρα στη Σαντορίνη, όπως είχε ανακοινωθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Επιτροπή κάλεσε τους κατοίκους να τηρούν τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, όπως την αποφυγή των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, τη μετακίνηση από ασφαλείς διαδρομές και την αποφυγή των σημείων που έχουν κίνδυνο κατολίσθησης.

Τα σχολεία στη Σαντορίνη, την Ανάφη, την Αμοργό και την Ιό θα παραμείνουν κλειστά (και) αυτήν την εβδομάδα.

Τέλος, ο κ. Ππαζάχος επισήμανε ότι από τον έλεγχο που έχει γίνει ως τώρα σε δημόσια κτίρια φαίνεται να έχουν πολύ καλή συμπεριφορά.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνει το Σάββατο (15/2).

Σεισμοί στην Σαντορίνη: Δεν αποκλείεται κύρια δόνηση

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το ΕΚΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στον υποθαλάσσιο χώρο των Κυκλάδων, με την οποία έκανε γνωστό ότι από τις 26 Ιανουαρίου έως και τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου σημειώθηκαν περισσότερες από 14.000 δονήσεις.

Ειδικότερα, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης - Αμοργού, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, «με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 14,000 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων περίπου 12,000 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,100 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 14 σεισμούς με Μ³4.0, και 2 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος M=5.0. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 10η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 109 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M≥4.0 και 4 με Μ≥4.5. Ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 20:16:30 UTC και είχε μέγεθος 5.2, ενώ στις 22:37:26 UTC ακολούθησε σεισμός με Μ=5.0.

Οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός. Αν και σε μεγάλο μέρος της η σεισμική δραστηριότητα παραμένει ενεργή σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, τα επίκεντρα των μεγαλύτερων σεισμών εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου».

Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 9 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 10 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).

Στο μεταξύ, από την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025 για την καταγραφή της εδαφικής κίνησης στο κέντρο της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών, από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, πραγματοποιούνται:

Εγκατάσταση στην περιοχή του Ακρωτηρίου Κολούμπο ενός (1) νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS. Εγκατάσταση στη βραχονησίδα Άνυδρο ενός (1) νέου μόνιμου γεωδαιτικού σταθμού GPS/GNSS (σε συνεργασία με το Γεωλογικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Πατρών και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ). Επαναμέτρηση του μη-μόνιμου δικτύου 21 σταθμών GPS στη Θήρα - Θηρασιά - Καμένη.
Keywords
Τυχαία Θέματα