Σεισμοί στη Σαντορίνη: Νέα εκτίμηση για το ηφαίστειο, επέστρεψε η ανησυχία - «Υπάρχει και χειρότερο»

Η αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών έχει δώσει τη θέση της σε νέα σενάρια για μεγάλο σεισμό και ηφαιστειακή έκρηξη

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι σεισμοί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, στην Άνυδρο. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα καταγράφονται και σεισμοί

άνω των 5 ρίχτερ με τον τελευταίο να σημειώνεται τα ξημερώματα της Τετάρτης (12/02).

Η αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών με το σενάριο της αποκλιμάκωσης έχει δώσει τη θέση του στην αναζωπύρωση της ανησυχίας.

Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως το φαινόμενο δεν δείχνει εκτόνωση και πλέον στο τραπέζι έχει μπει τόσο το δυσμενέστερο σενάριο των 6 ρίχτερ, όσο και η πιθανότητα μιας ηφαιστειακής έκρηξης. Όπως τονίζουν οι σεισμολόγοι πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες ακολουθίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στον ελληνικό χώρο.

Μετά τη συνεδρίαση των Επιτροπών Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, την Τρίτη (11/02) αποφασίστηκε η παράταση των έκτακτων μέτρων, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο των σχολείων σε Σαντορίνη, Ανάφη, Αμοργό και Ιό, τουλάχιστον έως και το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Οι αρχές καλούν τους πολίτες, όσους έχουν παραμείνει στα νησιά, να τηρούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, όπως την αποφυγή των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, τη μετακίνηση από ασφαλείς διαδρομές και την αποφυγή των σημείων που έχουν κίνδυνο κατολίσθησης.

Κ. Παπαζάχος: «Θα μπορούσε να υπάρχει και δυσμενέστερο σενάριο από τα 6 Ρίχτερ»

Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ και επικεφαλής των δύο Επιτροπών που μελετούν το φαινόμενο στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, δήλωσε στο Action24 πως πλέον «δεν είμαστε σίγουροι πως το ανώτερο μέγεθος είναι τα 6 ρίχτερ γιατί η ζώνη έχει επεκταθεί».

«Υπάρχει και το δυσμενέστερο σενάριο», είπε, κάνοντας αναφορά ακόμη και σε 6,5 ρίχτερ. Ωστόσο σημείωσε πως έχουν εξεταστεί όλα τα σενάρια και έχει διαπιστωθεί πως «τα κτίρια που έχουν χτιστεί με τους αντισεισμικούς κανονισμούς δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα».

«Προφανώς από έναν ισχυρό σεισμό υπάρχουν και επιπτώσεις, όμως εδώ το ρήγμα είναι στην Άνυδρο, 25 χιλιόμετρα μακριά. Κι αν δείτε τις αναλύσεις θα διαπιστώσετε πως αυτή η απόσταση είναι πολύ σημαντική για να μειωθούν οι επιπτώσεις. Θα υπάρχουν και επιπτώσεις, αλλά η Σαντορίνη δεν είναι πάνω από το ρήγμα, οι σεισμοί γίνονται σε έναν θαλάσσιο χώρο», τόνισε μεταξύ άλλων. «Μπορεί να έχουμε έναν ισχυρότερο σεισμό; Μπορεί. Ποιο είναι όμως το πιθανότερο σενάριο; Να πάμε έτσι για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα», σημείωσε.

Ο κ. Παπαζάχος αναφέρθηκε και στην πιθανότητα να υπάρξει μια έκρηξη στο ηφαίστειο, αντίστοιχη με αυτές που έχουν γίνει στον 20ο αιώνα. «Πρόκειται για εκρήξεις που δεν έτρεχε η λάβα, όπως στις ταινίες του Χόλιγουντ. Υπήρχε μια δραστηριότητα, κάποιες εκρήξεις μικρές και κάποιες σεισμικές δονήσεις», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η δραστηριότητα του ηφαιστείου παρακολουθείται στενά με όργανα και αυτό σημαίνει πως μπορεί να διαπιστωθεί έγκαιρα οποιαδήποτε εξέλιξη.

«Εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη θα ενημερωθεί άμεσα η Πολιτεία», είπε, εξηγώντας πως στην Ελλάδα έχουμε την τύχη τα μάγματα να είναι παχύρευστα και αυτό μας δίνει πολύ μεγάλο χρόνο προειδοποίησης για την έκρηξη του ηφαιστείου. Όπως τόνισε, οι μετρήσεις μέχρι στιγμής δεν δείχνουν κάποια επικείμενη ηφαιστειακή έκρηξη.

Συνολάκης: Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο μικρής ηφαιστειακής έκρηξης

Ο καθηγητής της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και αναφερόμενος στους σεισμούς του τελευταίου διαστήματος, είπε μεταξύ άλλων: «Θα δούμε πού θα οδηγήσει η σεισμική δραστηριότητα κι αν θα έχουμε μια ισχυρότερη δόνηση».

Επικεντρώνοντας στο ενδεχόμενο μιας ηφαιστειακής έκρηξης, σημείωσε: «Από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει μια παραμόρφωση στο έδαφος στην περιοχή της Καλντέρας. Επίσης, στο Κολούμπο έχουμε αέρια που αναδύονται από τον βυθό. Αυτά, σε συνδυασμό με τις σεισμικές δονήσεις και τη μετακίνηση ηφαιστειακών υγρών προς την επιφάνεια, καθιστούν πιθανή μια ηφαιστειακή έκρηξη, όχι όμως μεγάλης ισχύος».

Ο κ. Συνολάκης υπογράμμισε ότι στην Καλντέρα υπάρχουν 4 μετρητές που συλλέγουν δεδομένα, αλλά δυστυχώς η επιστημονική κοινότητα δεν έχει πρόσβαση σε αυτά. Στη συνέχεια ανέφερε πως δεν μπορεί, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να προσδιοριστεί αν θα γίνει έκρηξη και σε ποιο από τα ηφαίστεια της περιοχής. Τόνισε δε ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο είναι το πιθανότερο να ενεργοποιήσει ρήγματα και να προκαλέσει νέους σεισμούς.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, μιλώντας στο Mega, ο κ. Συνολάκης είχε παρουσιάσει τα τρία σενάρια για το φαινόμενο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού:

Το πρώτο -και καλό σενάριο- είναι να σταματήσει το σμήνος σεισμών όπως το 2011-2012. Το δεύτερο είναι να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει εύκολα το μέγεθός του. Το τρίτο σενάριο είναι να γίνει μια μικρή έκρηξη της Σαντορίνης, στη Νέα Καμμένη ή στο Κολούμπο, αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε. Τα τελευταία 100 χρόνια έχουν γίνει τρεις μικρές εκρήξεις στη Σαντορίνη, το 1925-1926, το 1939-1941 και το 1950. Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε ανάρτησή του στο Facebook, τόνισε ότι με τον πρόσφατο σεισμό των 5,3 ρίχτερ ουσιαστικά «έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας» που είχε διαφανεί νωρίτερα. Ο ίδιος είχε εκφράσει επιφυλακτική αισιοδοξία τη Δευτέρα, ωστόσο η νέα σεισμική δραστηριότητα ανέτρεψε τις εκτιμήσεις περί σταδιακής αποκλιμάκωσης.

«Άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη, 5,3 Ρίχτερ από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ή 5,2 από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας», έγραψε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας την Τετάρτη στο Action24, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «στις μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου πουθενά δεν αναφέρεται άνω οροφή των 6 Ρίχτερ». «Δεν μπορούμε να απαντήσουμε εάν θα πάμε σε μεγαλύτερα μεγέθη, όμως ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός δεν θα βοηθούσε. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μεγαλύτερο σεισμό ενδεχομένως να αποφορτίσει την κατάσταση αλλά μπορεί να είναι και βλαβερός» είπε.

«Τότε μπαίνουν άλλα ζητήματα. Ο σεισμός με μέγεθος 6 τότε αποκτά δυνατότητες διέγερσης και άλλων ρηγμάτων. Αυτό το λαμβάνουν υπόψη;», διερωτήθηκε. Κατά τον ίδιο «μετά τις 5 Φεβρουαρίου και παρά τον 5,3 υπάρχει μια σταθερότητα». Όπως παρατήρησε, παρά τους τελευταίους σεισμού άνω των 5 ρίχτερ, «το μέσο μέγεθος των σεισμών έχει αρχίσει να μειώνεται όπως και το πλήθος. Δεν έχει τα επιθετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν τις 5 Φεβρουαρίου».

Σταύρος Τάσσος: «Θα συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες, έως και μήνες»

Ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, μιλώντας στον ANT1, σημείωσε πως θα πρέπει «να μιλάμε για μια σμηνοσειρά, δηλαδή για πολλούς σεισμούς με παρόμοια μεγέθη». «Αυτή η δραστηριότητα θα συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες, έως και μήνες», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, γύρω στα 6 Ρίχτερ, απάντησε ότι «υπάρχει αυτή η πιθανότητα, αλλά δεν είναι μεγάλη». «Οι σμηνοσεισμοί έχουν σχέση με ηφαιστειογενείς περιοχές, αλλά λειτουργούν παράλληλα. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν ενδείξεις για επικείμενη έκρηξη ηφαιστείου και το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες», υπογράμμισε.

Καραστάθης: Συνήθως τα σμήνη σεισμών κρατάνε μεγάλο διάστημα

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης σημείωσε στον ΣΚΑΪ πως «είμαστε στη φάση της ύφεσης σε σχέση με το πρώτο διάστημα γιατί ήταν διπλάσιοι οι σεισμοί του 4. Το άλλο που κοιτάζουμε είναι να μην φύγουν από την περιοχή τα επίκεντρα. Το να μετακινείται στη ζώνη που έχει σπάσει είναι εντάξει», πρόσθεσε

«Συνήθως τα σμήνη σεισμών κρατάνε μεγάλο διάστημα, υπάρχουν και σμήνη που έχουν κρατήσει πάρα πολύ. Αν συνεχίσει έτσι θα παραμείνουμε επιφυλακτικοί, εμείς θέλουμε να δούμε περαιτέρω μείωση». Όπως εξήγησε «σμήνη σεισμών σημαίνει σεισμοί ίδιου χαρακτήρα. Αυτό που θέλουμε είναι αραίωση και να φτάσουμε στα επίπεδα του 1-2 σεισμών την ημέρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεισμοί, Σαντορίνη, - Υπάρχει,seismoi, santorini, - yparchei