Σεισμός στην Τουρκία: Αναφορές για Έλληνα εγκλωβισμένο στην Αντιόχεια

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι υπάρχει Έλληνας εγκλωβισμένος στα συντρίμμια στην Αντιόχεια της Τουρκίας.Αναφορές για Έλληνα μεταξύ των εγκλωβισμένων κάτω από τα χαλάσματα των κτιρίων στην ανατολική Τουρκία στην πόλη της Αντιόχειας, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1. Όπως ανέφεραν οι μαρτυρίες, σύμφωνα με τον…

Τιτάνιες προσπάθειες στα χαλάσματα - Διέσωσαν μωρό μετά από 60 ώρες

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους σεισμούς

της Δευτέρας στη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία

Την ίδια ώρα χωρίς στέγη, νερό, καύσιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φοβάται ότι ο αριθμος των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά.

Επισημαίνει, δηλαδή, ότι υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει μια δευτερογενής καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε περισσότερους ανθρώπους από τον αρχικό σεισμό.

Έξι φορτηγά του ΟΗΕ που μεταφέρουν βοήθεια έχουν περάσει τώρα τα σύνορα από την Τουρκία στη Συρία - η πρώτη διεθνής βοήθεια που έχουν λάβει οι άνθρωποι εκεί.

Οι διασώστες και στις δύο χώρες συνεχίζουν το επίπονο έργο τους, αλλά οι ελπίδες σβήνουν για τους πολλούς που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Διέσωσαν μωρό 20 ημερών μετά από 60 ώρες

Μία από τις διασώσεις που πραγματικά γεννούν ελπίδες έγινε από τα χαλάσματα κτιρίου στο Χατάι.

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν μετά από 60 ώρες ένα αγοράκι μόλις 20 ημερών, τον Kerem Ağırtaş.

Το μωράκι ήταν παγιδευμένο μέσα στο δωμάτιό του και κρατούσε στο χέρι του μία τούφα από τα μαλλιά της μητέρας του.

Τα σωστικά συνεργεία με εξαιρετικά προσεκτικές κινήσεις τον απομάκρυναν από το σημείο και στη συνέχεια στρατιώτες που βρίσκονταν εκεί του έβαλαν καθαρά και ζεστά ρούχα. Το αγοράκι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστή η κατάσταση της υγείας του.

{https://www.youtube.com/watch?v=fee3AisutBI}

Απεγκλώβισαν 33χρονη με τον γιο της μετά από 68 ώρες στα συντρίμμια

Βρετανοί εθελοντές πέτυχαν ένα θαύμα καθώς απεγκλώβισαν ζωντανούς μία νεαρή μητέρα και τον γιο της από τα ερείπια του σπιτιού τους στην Τουρκία, αφού πέρασαν 68 ώρες στα χαλάσματα.

Η 33χρονη Σεράπ Τοπάλ, και ο πεντάχρονος γιος της, Μεχμέτ Χαμζά Τοπάλ, παγιδεύτηκαν όταν το σπίτι τους στο Καχραμάνμαρας κατέρρευσε από τον φονικό σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ. Το Καχραμάνμαρας βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από το επίκεντρο του φονικού σεισμού.

Η Σεράπ και ο Μεχμέτ πέρασαν 68 ώρες εγκλωβισμένοι στο απόλυτο σκοτάδι, καλυμμένοι με σκόνη και συντρίμμια, με τη Σεράπ να έχει τραυματιστεί σε διάφορα σημεία, ωστόσο σώθηκαν από μια ομάδα Βρετανών εθελοντών.

Τα συγκλονιστικά πλάνα από τη στιγμή της διάσωσής τους δείχνουν τη Σεράπ να ξεσπά σε δάκρυα την ώρα που την ανασύρουν από τα ερείπια και τη δένουν σε ένα φορείο.

Το αίσθημα της χαράς αποτυπώθηκε στο πρόσωπο του διασώστη που κρατούσε σφιχτά το πεντάχρονο αγόρι.

Συγκλονιστικό βίντεο: Με γυμνά χέρια ξεθάβουν άνθρωπο από τα χαλάσματα

Συνεχίζονται κόντρα στο χρόνο και τις προβλέψεις οι προσπάθειες να ανασυρθούν από τα ερείπια σε Τουρκία και Συρία επιζώντες του φονικού σεισμού.

Συγκλονιστικά βίντεο καταγράφουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες των διασωστών.

Ένα βίντεο, από τη Συρία, δείχνει κατοίκους να προσπαθούν να ανασύρουν από τα συντρίμμια, όπου έχει εγκλωβιστεί ένας άνθρωπος, που δεν μπορεί ούτε να κουνηθεί. Άνθρωποι χρησιμοποιούν κουβάδες και σκάβουν με τα χέρια τους για να τον βοηθήσουν όπως μπορούν.

{https://twitter.com/Ak_bh2047/status/1623655701452308484}

Ένα δεύτερο βίντεο δείχνει έναν πατέρα, που σκάβει με τα χέρια του για να βρει τις κόρες του. «Πείτε κάτι κορίτσια, κάντε κάποιο θόρυβο» φωνάζει απεγνωσμένος ελπίζοντας ότι τα κοριτσάκια του είναι ζωντανά.

{https://twitter.com/ChaudharyParvez/status/1623663044453888000}

Σε ένα τρίτο βίντεο από την περιοχή του Χατάι κινεζικά σωστικά συνεργεία με Τούρκους στρατιώτες κατάφεραν να σώσουν μία πενταμελή οικογένεια.

Τα τρία παιδιά της οικογένειας είναι ασφαλή ενώ οι δυο γονείς έχουν τραυματιστεί.

{https://twitter.com/TripInChina/status/1623670027198287873}

Τιτάνιες προσπάθειες από την ΕΜΑΚ

Τιτάνιες προσπάθειες καταβάλει και η ΕΜΑΚ που από την πρώτη στιγμή επιχειρεί στις πληγείσες περιοχές στην Τουρκία.

Από τα 58 άτομα που εντοπίστηκαν ζωντανοί, οι πέντε ανασύρθηκαν μετά από επιχείρηση της ΕΜΑΚ. Στην Τουρκία έχουν σπεύσει συνολικά 88 συνεργεία από όλο τον κόσμο, ενώ η Ελλάδα έχει στείλει ήδη δύο ομάδες και αναμένεται να αναχωρήσουν και εθελοντές για τη γείτονα χώρα προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια.

Στις δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι οποίες ενοποιήθηκαν, επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 8 άτομα από το ΕΚΑΒ (3 γιατροί και 5 νοσηλευτές), ενώ μαζί τους βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Οι οικονομικές απώλειες από τον καταστροφικό σεισμό θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 4 δισ. δολάρια

Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό της Δευτέρας και δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχασαν τα σπίτια τους. Υπάρχουν όμως φόβοι ότι ο οικονομικός αντίκτυπος στην περιοχή θα μπορούσε να είναι τεράστιος.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch εκτιμά ότι η καταστροφή θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές απώλειες που θα ξεπερνούσαν τα 4 δισ. δολάρια (3,3 δισ. λίρες).

«Οι οικονομικές απώλειες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, αλλά φαίνεται ότι είναι πιθανό να ξεπεράσουν» τα 2 δισ. δολάρια και θα μπορούσαν να φτάσουν τα 4 δισ. δολάρια «ή και περισσότερο», ανέφερε η Fitch Ratings.

Οι ασφαλισμένες απώλειες θα είναι πολύ χαμηλότερες, πιθανόν γύρω στο 1 δισ. δολάρια, λόγω της χαμηλής ασφαλιστικής κάλυψης στην περιοχή, πρόσθεσε.

Οι οίκοι αξιολόγησης, στην ουσία, βαθμολογούν μια χώρα με βάση την ισχύ της οικονομίας της.

Γιατροί: Οι δυσκολότερες μέρες της καριέρας μας

Στην επαρχία Χατάι, οι γιατροί Mehmet και Selda μίλησαν στο BBC για τις πιο δύσκολες μέρες της καριέρας και της ζωής τους μέχρι στιγμής.

Ζουν στην πόλη Iskenderun, όπου πολλά κτίρια έχουν γίνει συντρίμμια, συμπεριλαμβανομένου του πολυσύχναστου νοσοκομείου όπου εργάζεται η Selda.

Αντί να επιστρέψει στην κανονική της δουλειά την Τρίτη, η Selda πέρασε τη μέρα της «συμπληρώνοντας πιστοποιητικά θανάτου». Τώρα εργάζεται σε ένα άλλο νοσοκομείο, όπου περιθάλπει επιζώντες.

Ο Μεχμέτ είπε ότι είχε συνεχή εισροή ασθενών που είχαν συνθλιβεί ή τραυματιστεί από τον σεισμό.

«Είδαμε πολλά σπασμένα κόκαλα, σπασμένους λαιμούς, τραυματισμούς στο κεφάλι. Και πολλούς θανάτους», είπε.

«Νομίζαμε ότι ο κορονοϊός ήταν κακός - δουλεύαμε όλο το εικοσιτετράωρο και υπήρχαν πολλοί θάνατοι. Αλλά δεν έχω δει κάτι τέτοιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεισμός, Τουρκία, Αναφορές, Έλληνα, Αντιόχεια,seismos, tourkia, anafores, ellina, antiocheia