Σενάρια πυρηνικού εξοπλισμού της Ουκρανίας από τον Μπάιντεν – Η απάντηση της Ρωσίας

Η συζήτηση στη Δύση περί εξοπλισμού της Ουκρανίας με πυρηνικά όπλα «είναι εντελώς ανεύθυνη»

Η συζήτηση στη Δύση περί εξοπλισμού της Ουκρανίας με πυρηνικά όπλα «είναι εντελώς ανεύθυνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση για δημοσίευμα των New York Times σύμφωνα με το οποίο μη κατονομαζόμενοι αξιωματούχοι υποδεικνύουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι New York Times

έγραψαν πως Δυτικοί αξιωματούχοι, τους οποίους δεν κατονόμασαν, υπέδειξαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να δώσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

«Αρκετοί αξιωματούχοι υπέδειξαν μάλιστα ότι ο κ. Μπάιντεν θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ουκρανία πυρηνικά όπλα που είχαν αφαιρεθεί από αυτήν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτός θα ήταν ένας άμεσος και τεράστιος αποτρεπτικός παράγοντας. Όμως ένα τέτοιο βήμα θα ήταν περίπλοκο και θα είχε σοβαρές επιπτώσεις», έγραψε η εφημερίδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αυτά είναι εντελώς ανεύθυνα επιχειρήματα ανθρώπων που δεν έχουν καλή γνώση της πραγματικότητας και οι οποίοι δεν αισθάνονται καμία ευθύνη όταν κάνουν τέτοιες δηλώσεις. Σημειώνουμε επίσης πως όλες αυτές οι δηλώσεις είναι ανώνυμες».

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως αν η Δύση προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρηνικά όπλα, η Μόσχα μπορεί να θεωρήσει πως αυτή η μεταφορά ισοδυναμεί με επίθεση στη Ρωσία, παρέχοντας τη βάση για μια πυρηνική απάντηση.

Η Ουκρανία κληρονόμησε πυρηνικά όπλα από τη Σοβιετική Ένωση μετά την κατάρρευσή της το 1991, αλλά τα παρέδωσε βάσει μιας συμφωνίας του 1994, του Μνημονίου της Βουδαπέστης, με αντάλλαγμα διασφαλίσεις ασφαλείας από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τον περασμένο μήνα πως καθώς η Ουκρανία έχει παραδώσει τα πυρηνικά όπλα, η ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορεί να αποτρέψει τη Ρωσία.

Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας που ξέσπασε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, κλιμακώθηκε και στις δύο πλευρές την περασμένη εβδομάδα, αφού η Ουκρανία εκτόξευσε αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μέσα στη Ρωσία για πρώτη φορά, με άδεια από τη Δύση, και η Μόσχα απάντησε εκτοξεύοντας έναν νέο υπερηχητικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς μέσα στην Ουκρανία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης, ο Πεσκόφ είπε πως η Δύση θα πρέπει «να ακούσει προσεκτικά» τον Πούτιν και να διαβάσει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας που επικαιροποιήθηκε πρόσφατα και το οποίο μειώνει το κατώφλι για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα