Σεϋχέλλες: Αυξάνονται τα κρούσματα παρά τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού - Τι λέει η Θεοδωρίδου

Έκτακτα μέτρα τίθενται ξανά σε εφαρμογή στις Σεϋχέλλες, όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως το 60% του πληθυσμού. Φαίνεται ότι υπό πραγματικές συνθήκες «η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν αρκετά χαμηλότερη ούτως ώστε να επιτρέψουν την επαναφορά επιδημικών εξάρσεων από τον ιό», δήλωσε σχετικά η κ. Θεοδωρίδου κατά την αποψινή ενημέρωση στο Υπ. Υγείας.

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται η επιδημία στις Σεϋχέλλες, όπου καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως σε αναλογία με τον πληθυσμό

τους (1.223 σε 100.000 κατοίκους) την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP την Παρασκευή (7/5), παρά το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη των 100.000 κατοίκων ξεπερνά το 60%. Μόνο το διάστημα 29 Απριλίου - 1 Μαΐου το νησιωτικό κράτος επιβεβαίωσε 500 νέα κρούσματα του ιού, ενώ οι αρχές αναγκάστηκαν να επαναφέρουν περιορισμούς που προηγουμένως είχαν αρθεί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου συνέδεσε την ανησυχητική κατάσταση στο νησί με το μέγεθος της χώρας. «Πραγματικά, η νήσος Σεϋχέλλες εμβολίασε σε υψηλό ποσοστό τον πληθυσμό της, πάνω από το 60%, και θεωρείτο ότι ήταν ο πρώτος γεωγραφικός τόπος με τον υψηλότερο εμβολιασμό, υψηλότερο και από το Ισραήλ, στοχεύοντας να διατηρήσει την κύρια πηγή για την οικονομία της, τον τουρισμό. Τα εμβόλια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν είναι το κινέζικο, το SinoPharm, το οποίο είναι ένα εμβόλιο με την παραδοσιακή τεχνολογία, με αδρανοποιημένους δηλαδή ιούς, και το ανάλογο εμβόλιο της Astrazeneca που φτιάχνεται στην Ινδία», ανέφερε αρχικά.

Και ενώ «ποσοστά αποτελεσματικότητας των μελετών ήταν της τάξεως άνω του 70%» φαίνεται «ότι υπό πραγματικές συνθήκες η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν αρκετά χαμηλότερη ούτως ώστε να επιτρέψουν την επαναφορά επιδημικών εξάρσεων από τον ιό, παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού».

Ωστόσο, «θα πρέπει να σημειώσει κανείς ότι είναι ένας μικρός τόπος. Επομένως, αυτοί οι θύλακοι των ανεμβολίαστων ατόμων ή μερικώς εμβολιασμένων μπορεί όντως να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης και επαναφοράς στην προηγούμενη κατάσταση», δήλωσε η καθηγήτρια, ενώ υποστήριξε πως η περίπτωση του νησιού «είναι ένα παράδειγμα το πόσο πρέπει να είμαστε συνεπείς και στους εμβολιασμούς που να αφορούν όλους και να υπάρχει μια συνεχής επιτήρηση».

Σε σχέση με την παραδοχή Φάουτσι πως δεν γνωρίζουμε πού πρέπει να κυμανθεί η συλλογική ανοσία ώστε να «ξεμπερδέψουμε» με τον κορονοϊό, η κ. Θεοδωρίδου σχολίασε πως η αναφορά του γνωστού λοιμωξιολόγου είναι «απολύτως σωστή». «Από όλο τον επιστημονικό κόσμο αναγνωρίζεται, ότι ποσοστά, αριθμοί που συνήθως δίνονται για το "τείχος ανοσίας" θα πρέπει να αποφεύγονται. Δηλαδή το τείχος ανοσίας δεν είναι ένα ποσοστό 60%, 70%. Μπορεί να αλλάξει από πολλές συνθήκες όπως παραδείγματος χάρη από την εμφάνιση των μεταλλάξεων», επεσήμανε η καθηγήτρια, απαντώντας στο δεύετερο σκέλος της ίδιας ερώτησης, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας.

«Επομένως, ναι μεν στοχεύουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε, αλλά δεν μπορούμε να οριοθετήσουμε σαφώς ότι αν φτάσουμε το 60% έχουμε πετύχει το "τείχος ανοσίας". Στόχος είναι να εμβολιάζουμε όσο περισσότερους μπορούμε και ταχύτερα», κατέληξε.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣΕΜΒΟΛΙΟΚΡΟΥΣΜΑΤΑΚΟΡΟΝΟΙΟΣASTRAZENECASINOPHARMΕΙΔΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα