«Σφίγγουν» τα έκτακτα μέτρα στη Σαντορίνη - Νέες οδηγίες

Οι νέες συστάσεις στους κατοίκους της Σαντορίνης. Τι γίνεται με σχολεία, εκδηλώσεις και οικοδομικές εργασίες.

Στην έκδοση και τρίτου πακέτου έκτακτων μέτρων προχώρησε ο δήμος Θήρας, καθώς τα σεισμικά φαινόμενα στο τρίγωνο Σαντορίνη – Αμοργός – Ανάφη συνεχίζουν να βρίσκεται σε εξέλιξη, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες στους κατοίκους και της ευρύτερης περιοχής.

Αναλυτικότερα, στην απόφαση επικαιροποίησης των έκτακτων μέτρων που εκδόθηκε χθες Δευτέρα (3/2) από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Ιάκωβο Λιγνό, αναφέρονται

τα εξής:

«Επικαιροποιούμε τα μέτρα που ελήφθησαν με τις υπ΄ αριθμ. 27/2025 και 28/2025 Αποφάσεις Αντιδημάρχου Θήρας, για τη λήψη προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας ως εξής:

Α. Την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο Θήρας (παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έως και την Παρασκευή 07/2/2025,

Β. Την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025,

Γ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών,

Δ. Την ενημέρωση των πολιτών:

να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα, να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης, να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ),

Ε. Την άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),

ΣΤ. Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων,

Ζ. Την απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 9.2.2025,

ως μέτρα πολιτικής προστασίας λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θήρας για την Πολιτική Προστασία

Ιάκωβος Λιγνός».

{https://www.facebook.com/santorinimunicipality/posts/pfbid034eArefY2fX3DzM2ZBPKjVGQ65yJy66DksqRAqbrR8UTXAMefFH1yLZzWR3X9szjvl}

Πόσο μεγάλο σεισμό αντέχει η Σαντορίνη

Για ένα σχετικά ήρεμο βράδυ στη Σαντορίνη έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), κ. Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας για την εξέλιξη του φιανομένου στο Mega. Οι συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία συνεχίζονται, με τη Σαντορίνη να οχυρώνεται μπροστά στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού.

Ο κ. Λέκκας επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, εξαιτίας της διυπουργικής σύσκεψης, λέγοντας πως τόσο η Σαντορίνη όσο και η Αμοργός παραμένουν σε «κόκκινο» συναγερμό.

«Μας έχει καλέσει για διυπουργική σύσκεψη ο κ. Κικίλιας, να ενημερώσουμε τους υπουργούς για την κατάσταση και μετά θα επιστρέφω στην Σαντορίνη. Σήμερα το πρωί στις 4.40 είχαμε έναν σεισμό της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Το βραδύ ήταν σχετικά ήρεμο αλλά στην συνέχεια είχαμε μια ανοδική έξαρση».

Τόνισε πως η έξαρση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, λέγοντας πως με αυτούς τους σεισμούς το φαινόμενο εκτονώνεται αργά και σταδιακά.

Ανέφερε πως ο ίδιος θα ήθελε έναν σεισμό 5,2-5,3 Ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ένας σεισμός της τάξης των 5,5 Ρίχτερ πιθανότατα δεν θα έχει κάποια επίπτωση στο νησί.

Αναφορικά με το σενάριο ενός σεισμού 6 Ρίχτερ, είπε:

«Το σενάριο των 6 ρίχτερ και πάνω συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Οι κάτοικοι στην Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε βάθος 15 χιλιομέτρων. Είναι σημαντικό για εμάς το βάθος που εκδηλώνεται ένας σεισμός.Έχει σημασία γιατί προσδιορίζουμε το σεισιμίκο ρήγμα και αυτό είναι σημαντικό γιατί εκεί έχουμε ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων και ο ακριβής υπολογισμός του ρήγματος, μας κάνει να είναι πιο εύκολη η ερμηνεία».

Για την μετατόπιση του σεισμού και το ηφαίστειο της Σαντορίνης:

«Το επίκεντρο του σεισμού μετατοπίζεται, πάει προς τα ΒΑ προς Αμοργό. Αυτό σημάνει ότι απομακρύνεται από την Σαντορίνη και αυτό είναι καλό αλλά πηγαίνει προς την Αμοργό. Η Αμοργός δεν έχει τόση μεγάλη τρωτότητα όσο έχει η Σαντορίνη. Τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πιο μικρά στην Αμοργό από την Σαντορίνη. Καμία σχέση με το ηφαίστειο δεν έχει όλο αυτό. Όχι ότι δεν υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για να επαναληφθεί η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζονται περίπου 17.000 χρόνια. το ηφαίστειο εκρήγνυται τα τελευταία 200.000 χρόνια κάθε 20.000 χρόνια. μικρότερες δραστηριοποιήσεις υπήρχαν αλλά είναι πολύ αργές».

Τι είναι το βουητό

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το βουητό που ακούγεται τις τελευταίες ώρες στα νησιά, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι είναι το αποτέλεσμα επιφανειακών διεργασιών, και όχι του ίδιου του σεισμού.

Όπως είπε, προέρχεται κυρίως από διάχυση ηχητικών κυμάτων και αλλού είναι έντονο και αλλού δεν είναι. «Είναι μια επαγωγική διαδικασία και δεν σχετίζεται με τον σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εκτός κι αν είναι ο σεισμός σε κοντινή απόσταση, δηλαδή στα 1-2 χιλιόμετρα, ή μικρότερη απόσταση. Τότε ακούγεται και ήχος από τον σεισμό. Σε μεγαλύτερες αποστάσεις δεν ακούγεται ήχος», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σφίγγουν, Σαντορίνη - Νέες,sfingoun, santorini - nees