Σκουρλέτης: Κανείς δεν αμφισβητεί το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ»

Πάνος Σκουρλέτης: Ο τίτλος είναι ανοικτό θέμα αλλά κανείς δεν αμφισβητεί το «ΣΥΡΙΖΑ» - «Έχει κατατεθεί η πρόταση να προστεθεί στον τίτλο το ‘’Προοδευτική Συμμαχία’’ ή κάτι ανάλογο»

«Ο τίτλος είναι ανοικτό θέμα που θα αποφασιστεί στο συνέδριο, ωστόσο κανείς δεν αμφισβητεί το όνομα ‘’ΣΥΡΙΖΑ’’» αναφέρει σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και προσθέτει

ότι «έχει κατατεθεί η πρόταση να προστεθεί στον τίτλο το ‘’Προοδευτική Συμμαχία’’ ή κάτι ανάλογο».

Εξηγεί ότι «το σκεπτικό της πρότασης είναι να αποτυπωθεί στον τίτλο η συνάντηση με τον κόσμο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά και των ανένταχτων της Αριστεράς. Το λέω αυτό για τους ανένταχτους γιατί αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα». Προσθέτει ότι «προσωπικά, πιστεύω ότι το ζήτημα του ονόματος δεν πρέπει να κυριαρχήσει στις προσυνεδριακές μας διαδικασίες».

Για τις δημοσκοπήσεις αναφέρει: «Σε μια χρονική στιγμή τόσο κοντά στις εκλογές, από τις δημοσκοπήσεις θα πρέπει να κρατάμε όχι τόσο τα στοιχεία για τη δύναμη των κομμάτων, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προϊδεάζουν για τις μελλοντικές αλλαγές των συσχετισμών. Για πρώτη φορά φαίνεται ότι η ελπίδα και η αισιοδοξία υποχωρούν, ενώ ανεβαίνουν αισθήματα όπως η ντροπή και η ταπείνωση [...] Το 2020 θα είναι το έτος που θα αποκαλυφθεί πλήρως η κυβερνητική πολιτική, αφού θα έχει τελειώσει η δυναμική που άφησε στην οικονομία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μην περιμένει όμως κανείς να δει τους ψηφοφόρους να μεταστρέφονται από τώρα σε σχέση με τις επιλογές που έκαναν στις 7 Ιουλίου».

Για την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Δεν είμαι οπαδός ούτε τη γενικευμένης συναίνεσης στο όνομα μιας ‘’υπεύθυνη’’ αντιπολίτευση ούτε του ‘’όχι’’ σε όλα. Οι θέσεις της αντιπολίτευσης πρέπει να είναι πειστικές και τεκμηριωμένες. Όπως είδατε, εμείς δεχτήκαμε πολύ εύκολα την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου γιατί τα χαρακτηριστικά της μας ταίριαζαν. Συγκρουστήκαμε όμως με τη ΝΔ για το θέμα του εκλογικού νόμου. Πρόκειται για ένα ζήτημα μεγάλης σημασίας, γιατί παραπέμπει στη γνωστή επιζήμια αντίληψη των μονοκομματικών κυβερνήσεων και την ιδιοκτησιακή αντίληψη του κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει στη νέα περίοδο να επικαιροποιήσει την πρότασή του στη βάση μιας λογικής προγραμματικής αντιπαλότητας ως προς την ΝΔ».

Σε σχέση με τις συνεργασίες ο κ. Σκουρλέτης υπογραμμίζει ότι «η συνεργασία με άλλα κόμματα θα καταστεί εφικτή από τη στιγμή που θα υπάρξει κοινός προγραμματικός τόπος [...] Θα πρέπει να προσεγγίσουμε το ενδεχόμενο των συμμαχικών κυβερνήσεων μέσα από τη δυναμική που θα δημιουργήσει η απλή αναλογική. Με στατικούς όρους θα θεωρούσε κανείς σήμερα απίθανη αυτήν την προοπτική. Ωστόσο, η δυναμική της απλής αναλογικής και τα αμείλικτα ερωτήματα της πραγματικότητας θα αναγκάσουν κάθε χώρο να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να βρεθεί ένας συνεκτικός προγραμματικός λόγος. Αν δεν βρεθεί, προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν πιστεύω στις ετερόκλητες συμμαχίες».

Τέλος αναφέρεται στο πρόγραμμα που θα προκύψει στο Συνέδριο λέγοντας: «Δεν ξέρω αν θα το πούμε ‘’μίνιμουμ πρόγραμμα’’ ή προγραμματική πρόταση. Πάντως δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πολιτική-προγραμματική διεργασία αποκομμένη από τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στους ίδιους του εργαζόμενους και την ανάγκη να αποκρουστεί. Βλέπουμε πρωτόγνωρα πράγματα. Στις τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με τα χρήματα του ελληνικού λαού, γίνονται απολύσεις. Στον ΟΤΕ με τα υπερκέρδη απολύεται κόσμος για να προχωρήσει η ‘’εργολαβοποίηση’’. Αυτές οι καταστάσεις ενθαρρύνθηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση. Ανάλογη τάση θα δούμε και στη μεσαία τάξη που βλέπει τις προσδοκίες της για οικονομική ανάπτυξη να ματαιώνονται».

Keywords
Τυχαία Θέματα