Στα άκρα η αντιπαράθεση για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ - Στη Βουλή το θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, για ελαφρότητα προτάσεων μιλά η κυβέρνηση

Βγήκαν τα… μαχαίρια για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει το θέμα στη Βουλή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά ότι δεν υπάρχει «μαξιλάρι» παρά μόνο το ταμείο του κράτους, που είναι ένα και υπάρχει και σήμερα όπως πάντα.

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ. Όλα ξεκίνησαν από την διαρροή του ΥΠΟΙΚ, για το σπάσιμο τμήματος του κουμπαρά, όταν μόλις μια πριν σε συνέντευξή

του ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωνε ότι δεν θα πειραχτεί ο «κουμπαράς» μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση μέχρι το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης δεν είχε πάρει επίσημα θέση πέρα από αποσπασματικές δηλώσεις και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην συνέντευξή του στον ΚΟΝΤΡΑ, ανακοίνωσε ότι το θέμα θα έρθει στη Βουλή.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι η κυβέρνηση θα λογοδοτήσει στον λαό για τα που πάνε τα χρήματά του, και συμπλήρωσε με νόημα: «Η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε η ελληνική κοινωνία και οικονομία να σταθεί όρθια. Γιατί η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί το μαξιλάρι για να στηρίξει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις; Αν δεν το κάνει άμεσα τότε μπορεί το σενάριο του ΔΝΤ για 10% ύφεση να είναι η θετική προοπτική. Η λογική της εμπροσθοβαρούς στήριξης της ελληνικής οικονομίας έχει να κάνει με την ανάγκη να μην οδηγηθούμε σε μία βαθιά ύφεση γιατί τότε οι ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι διπλάσιες και τριπλάσιες».

Πέτσας: Δεν υπάρχουν «μαξιλάρια»

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σημείωσε: «Δεν υπάρχουν "μαξιλάρια" ή άλλες ορολογίες που μπερδεύουν τους πολίτες. Υπάρχει το ταμείο του κράτους, που είναι ένα και υπάρχει και σήμερα όπως πάντα. Το ταμείο του κράτους χρησιμοποιείται με σύνεση. Οι πολίτες και οι αγορές πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε σοβαροί στη διαχείριση του ταμείου του κράτους. Ακόμα και εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης μετά τον Β'ΠΠ υπάρχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα αποθεματικά, εξαρτάται πάντα [από διάφορους παράγοντες]».

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «σήμερα το ταμείο του κράτους απαρτίζεται από 3 διαφορετικούς ορόφους. Ο πρώτος όροφος έχει να κάνει με τα 15,7 δισ. ευρώ που είχαν χορηγηθεί από το 2018 μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου στη χώρα χωρα απο τοι 2018 λόγω της αναξιοπιστίας της τότε κυβέρνησης να βγει στις αγορές. Ο δεύτερος και ο τρίτος όροφος αποτελείται από 36 δισ. ευρώ, ποσά που είτε είναι στην ΤτΕ ή τραπεζικά διαθέσιμα είτε σε εμπορικές τράπεζες Τα χρήματα αυτά πάντα υπήρχαν». Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ένα μέρος αυτών, περίπου 10 δισ. ευρώ, χρησιμοποιούνταν στο τέλος του 2014 γιατί τότε τα επιτόκια της ΕΚΤ είχαν γίνει αρνητικά, «και επέλεξε η κυβέρνηση έναν αμοιβαία επωφελή τρόπο, δηλαδή τα χρήματα αυτά να μεταφερθούν στην ΤτΕ, να επενδύονται μέσω repos ώστε η κυβέρνηση να έχει ρευστότητα και οι φορείς της Κυβέρνησης να έχουν έσοδα, και να μην απομειώνεται το κεφάλαιό τους γιατί επαναλαμβάνω τα επιτόκια ήταν αρνητικά. Αυτά τα ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατανοούμε γιατί τα αποκρύπτει».

«Η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων γίνεται με σύνεση. Όταν παίρνουμε μέτρα, τα έσοδα του κράτους μειώνονται απότομα και οι δαπάνες αυξάνονται απότομα. Όταν λοιπόν φθίνουν τα έσοδα και αυξάνουν οι δαπάνες, το ταμείο του κράτους πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση, για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη», υπογράμμισε.

Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «ελαφρότητα προτάσεων, που είχαν να κάνουν με τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων τώρα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν η μείωση εσόδων και η αύξηση δαπανών, ώστε τα διαθέσιμα να μείνουν στο επίπεδο που είναι».

Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση δεν έχει χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι»

Ωστόσο, στο θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης τονίζοντας ότι δεν έχει μπει «χέρι» στο « μαξιλάρι», αλλά στα χρήματα που αφορούν στην εξόφληση τμήματος του χρέους.

Τα χρήματα, είπε στον ΑΝΤ1, είναι απόρροια του μνημονίου που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία, δεν έχει χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση. Όπως είπε, η κυβέρνηση «ξοδεύει τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και καλό είναι, όσο γίνεται να μην το ακουμπήσουμε διότι θα είναι κακό σήμα για τις αγορές».

Χαρίτσης: Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τα 37 δισ. που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Απαντώντας τόσο στον κ. Πέτσα, όσο και στον κ. Γεωργιάδη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, έκανε λόγο για εικόνα ασυναρτησίας και χάους που αναδεικνύουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης», η οποία «ούτε σύνεση δείχνει, ούτε σχέδιο, αλλά ούτε και στοιχειώδη σοβαρότητα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

Ο Αλ. Χαρίτσης ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει αν «έχει χρησιμοποιήσει χρήματα από τα 37 δισ. ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ παρακαταθήκη στη χώρα για μία δύσκολη στιγμή», και αν ναι, «πόσα και που έχουν διοχετευθεί, αφού τα μέτρα στήριξης που έχει πάρει μέχρι στιγμής είναι τόσο αποσπασματικά και ανεπαρκή για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν χρήση του μαξιλαριού». «Εκτός και αν ήδη, με την ευθύνη της δικής τους οκτάμηνης διαχείρισης πριν τον κορωνοϊό, η οικονομία έχει καταρρεύσει και δε τολμούν να μας το πουν», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Βολές και από Τσακαλώτο

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας:

«Γεγονός 1ο: Όταν λέμε «μαξιλάρι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ» εννοούμε αυτά που άφησε μείον αυτά που βρήκε. Δηλαδή 37-0. Κάντε τις πράξεις. Αν δεν μας πιστεύετε δείτε να το λέει και ο κ. Σκυλακάκης.

Γεγονός 2ο: Ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών είναι προσωρινός διαχειριστής των χρημάτων του ελληνικού λαού. Δεν διαχειρίζεται τα δικά του χρήματα. Ως εκ τούτου ελέγχεται και είναι υποχρεωμένος να λογοδοτεί για την χρήση τους.

Ερώτηση 1η:

Θα πείτε επίσημα στον κόσμου που και πόσα είναι τα χρήματά του;

Ερώτηση 2η :

Αφού πειράζετε το μαξιλάρι γιατί δεν δίνετε μισθούς στον κόσμο, τις ενισχύσεις στις επιχειρήσεις, και το επίδομα στους ευάλωτους που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Το επιχείρημα ότι δεν φτάνουν τα λεφτά γιατί μετράμε και τις αναστολές (που θα τα πάρουμε πίσω αργότερα) δεν πείθει κανέναν.

Ερώτηση 3η:

Όταν καταθέσατε τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό στην Βουλή γιατί δεν ενημερώσατε ότι θα χρησιμοποιήσετε το μαξιλάρι; Γιατί γράψατε και υπογράψατε ότι "η ανωτέρω δαπάνη θα αντιμετωπίζεται από κοινοτική χρηματοδότηση και δανεισμό;" Είπατε ψέματα;

Ερώτηση 4η :

Έχετε έστω και μια υποψία προγράμματος; Που σκοπεύετε να δαπανήσετε τα χρήματα του ελληνικού λαού; Έχετε κρυφή ατζέντα; Αν όχι, μπορείτε ελεύθερα να χρησιμοποιήσετε το δικό μας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αν πάλι έχετε κρυφή ατζέντα, να την ξεχάσετε.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλή, ΣΥΡΙΖΑ,vouli, syriza