Στα «κάγκελα» οι γιατροί για τη νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

«H αλλαγή πλατφόρμας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρούμε ότι είναι ένα ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα, το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και την σκοπιμότητα της».

Γιατροί στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγεία, στα πολυϊατρεία, στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία (ακόμα και στον ημέτερο ΕΔΟΕΑΠ) είναι ενωμένοι στο κοινό πρόβλημα σήμερα!

Δεν μπορούν -διότι πέφτει το σύστημα, ή έχει δυσκολίες κι ασαφείς οδηγίες χρήσης- να συνταγογραφήσουν στους ασθενείς τους φάρμακα και να δώσουν παραπεμπτικά για εξετάσεις...

Η ΗΔΙΚΑ

έστειλε νωρίτερα κάποιες οδηγίες αλλά το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πανελλαδικά δεν επιλύθηκε...

Ο υπουργός Υγείας είχε προ ημερών διαμηνύσει στον ΙΣΑ ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει το νέο σύστημα διότι τίθεται ζήτημα εναρμόνισης με την ΕΕ. Σήμερα επανέλαβε τις εξηγήσεις και διαβεβαιώνει για άνεση επίλυση των προβλημάτων...

Δήλωσε προ ολίγου ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Η νέα εφαρμογή του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης έχει ενεργοποιηθεί από το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 και λειτουργεί ομαλά. Όποια τεχνικά προβλήματα προκύπτουν αντιμετωπίζονται άμεσα. Μέχρι τώρα, για τη σημερινή ημέρα, έχουν εκδοθεί πάνω από 50.000 συνταγές και 40.000 παραπεμπτικά, ενώ έχουν εκτελεστεί πάνω από 100.000 συνταγές.

Για την υποστήριξη των χρηστών, έχει δημιουργηθεί μια εξειδικευμένη ομάδα για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη νέα εφαρμογή. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα υποστήριξης στον αριθμό 210 922 8000. Επίσης, το υφιστάμενο Γραφείο Εξυπηρέτησης της ΗΔΙΚΑ παραμένει διαθέσιμο στους αριθμούς 11131 ή 213 216 8100...».

Οι γιατροί όμως είναι στα κάγκελα όπως και οι δοκιμαζόμενοι ασθενείς τους...

Από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης σημειώνουν:

«Δυστυχώς οι φόβοι του ιατρικού κόσμου της χώρας σχετικά με την νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης επαληθεύτηκαν. Το νέο σύστημα το οποίο τέθηκε σε λειτουργία με απόφαση του Υπουργείου Υγείας παρά τις πολλαπλές αντιθέσεις που εκφράστηκαν από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και επαγγελματικές ενώσεις ιατρών ανά τη χώρα, εμφανίζει προβλήματα δυσλειτουργίας από σήμερα πρωί, πρώτη μέρα της κατ’ ουσίαν λειτουργίας του.

Ευχόμαστε για το καλό των Ελλήνων ασφαλισμένων που ταλαιπωρούνται από το πρωί, αλλά και των συναδέλφων που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, να κατανοήσει το Υπουργείο Υγείας το λάθος επαναφέροντας σε λειτουργία την παλιά πλατφόρμα συνταγογράφησης μέχρι ωσότου η νέα πλατφόρμα επικαιροποιηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες συνταγογράφησης του ιατρικού κόσμου.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η νέα πλατφόρμα απαιτεί από τον ιατρό διαχειριστικά πολλαπλά βήματα προκειμένου να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα σε πολλαπλάσιο χρόνο.

Ζητούμε συγγνώμη από τους ασθενείς μας για την ταλαιπωρία που υφίστανται χωρίς γι’ αυτή να ευθύνονται οι θεράποντες ιατροί».

Περί επαλήθευσης των φόβων έκανε σήμερα λόγο και ο ΙΣΑ.

Ενώ το ΣΚ προηγήθηκε «προφητικό» ΔΤ των παθολόγων της ΕΕΠΕ στο οποίο ανέφεραν:

«H αλλαγή της πλατφόρμας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρούμε ότι είναι ένα ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα, το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και την σκοπιμότητα της. Παρά την αρχική παρουσίαση της αλλαγής ως μια κίνηση εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών υγείας, η πραγματικότητα δείχνει ότι το νέο σύστημα είναι όχι μόνο περιττό, αλλά και πηγή κατευθυνόμενης σπατάλης πόρων.

Η νέα πλατφόρμα δεν απλοποίησε καμία διαδικασία, αντίθετα στην μεταφορά χάθηκαν διαδικασίες που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ευεργετικές για τους χρήστες - ιατρούς. Οι διαχρονικές ελλείψεις στην τεχνική υποστήριξη και η μη επαρκής εξοικείωση, δημιουργούν αχρείαστη σύγχυση και πολλαπλές καθυστερήσεις.

Η αντικατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος, με ένα όμοιο αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, φανερώνει έλλειψη στρατηγικής και ορθολογικής διαχείρισης δημόσιων πόρων. Αν μάλιστα συνδυαστεί με την υποχρεωτική χρήση του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού, πλήττει σοβαρά την καθημερινότητα ιατρών και ασθενών. Το νέο σύστημα δεν είναι μόνο δυσλειτουργικό και αργό, αλλά πλήρως αναποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών της δημόσιας υγείας.

Η διαδικασία των ηλεκτρονικών ραντεβού, η οποία παρουσιάστηκε παράλληλα ως καινοτόμος λύση, αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα μηχανισμό που αποσπά πλήρως τον γιατρό από την φροντίδα του ασθενή. Συχνά η ταχύτητα του συστήματος είναι τόσο αργή που καθιστά την ολοκλήρωση ακόμη και των πιο βασικών ενεργειών αδύνατη. H κατάσταση αυτή απομακρύνει τους ασθενείς και τους λιγοστούς ιατρούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα