Σταδιακή έξοδος της Ευρώπης από την καραντίνα

Η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού, που ξεκίνησε στην Ελλάδα τη Δευτέρα, σε πρώτο πλάνο σε ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ιταλία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ισπανία συμπεριλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές χώρες που ήδη κοιτούν την «επόμενη μέρα» - αν και η τελευταία ανακοίνωσε μία παράταση για τα έκτακτα μέτρα - καθώς η πανδημία του κορονοϊού μοιάζει να επιβραδύνει σε σημαντικό μέρος της γηραιάς ηπείρου.

Στην Ιταλία, πολλές

επιχειρήσεις ζητούν μέτρα ενίσχυσης για να επιβιώσουν, καθώς η χώρα σταδιακά βγαίνει από το lockdown. Εστιατόρια και μπαρ δεν επιτρέπεται να σερβίρουν πελάτες μέχρι την 1η Ιουνίου, ενώ οι έμποροι σουβενίρ στην Φλωρεντία λένε πως δεν θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου γιατί δεν θα υπάρχουν τουρίστες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euronews.

Παράλληλα, αρχαιολογικοί χώροι όπως η Πομπηία αναβάλλουν την επαναλειτουργία τους μέχρι να προσαρμοστούν στα νέα μέτρα ασφαλείας.

Στη Γαλλία η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ξεκινά από τις 11 Μαΐου, με τον πρωθυπουργό, Εντουάρ Φιλίπ, να παρουσιάζει αναλυτικά το σχέδιο μετάβασης την Πέμπτη.

Στο μεταξύ, στο Παρίσι τοποθετούνται προσωρινοί ποδηλατόδρομοι, ενώ δημόσιος τομέας και ιδιωτικές επιχειρήσεις προετοιμάζουν τους κοινόχρηστους χώρους. «Βάζουμε ενημερωτικές πινακίδες σε όλα τα κουδούνια, σε κάθε δεύτερη θέση, ώστε ο κόσμος να τηρεί τις αποστάσεις. Και επιπλέον ενημερώνουμε τους επιβάτες ότι η χρήση μάσκας στα οχήματά μας είναι υποχρεωτική», εξηγεί ο οδηγός λεωφορείου Νικολά Ραούντ, σύμφωνα με το ίδιο Μέσο.

Τα καταστήματα στο Βέλγιο επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα, υπό αυστηρούς κανόνες τήρησης αποστάσεων. Ακόμη, από την Κυριακή οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να δέχονται στα σπίτια τους έως 4 συγγενείς η φίλους.

Στην Ισπανία, παρόλο που δεν έχει πια τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να αποσπάσει την έγκριση του κοινοβουλίου για παράταση δύο εβδομάδων στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε στις 14 Μαρτίου. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε την παράταση απαραίτητη ώστε να εφαρμόσει ένα πολύπλοκο σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα, που θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

ΠΟΥ: Μεγάλος ο κίνδυνος επιστροφής σε lockdown

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Τετάρτη για τον κίνδυνο επιστροφής σε μέτρα απαγόρευσης σε περίπτωση που οι χώρες που αίρουν τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας δεν διαχειριστούν την μετάβαση «εξαιρετικά προσεκτικά» και «με μια σταδιακή προσέγγιση».

Επίσης, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους παρουσίασε έναν κατάλογο με μια σειρά βημάτων που χρειάζονται πριν οι χώρες άρουν τα μέτρα που επιβλήθηκαν για τον έλεγχο της εξάπλωσης της Covid-19, όπως οι έλεγχοι παρακολούθησης και η ετοιμότητα του συστήματος υγείας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ. «Ο κίνδυνος της επιστροφής σε lockdown παραμένει πολύ μεγάλος αν οι χώρες δεν διαχειριστούν την μετάβαση εξαιρετικά προσεκτικά και με μια σταδιακή προσέγγιση», τόνισε ο ίδιος σε μια ψηφιακή συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη.

«Η πανδημία της Covid-19 θα υποχωρήσει τελικώς αλλά δεν μπορεί να υπάρξει η επιστροφή σε κανονικότητα», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επενδύσεις στα συστήματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα