Στη «σκιά» των αποκαλύψεων για διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ. οι κρίσεις - Το παρασκήνιο

Οι καρατομήσεις στις κρίσεις της Αστυνομίας, οι εκπλήξεις και οι τοποθετήσεις σε «θέσεις - κλειδιά».

Τη «σφραγίδα» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είχαν οι κρίσεις των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το «στίγμα» του υπουργού φάνηκε από την αρχή και συγκεκριμένα με τις κρίσεις των τεσσάρων αντιστρατήγων. Ο μόνος που «διασώθηκε» ήταν ο αντιστράτηγος Πασχάλης Συριτούδης, ο αξιωματικός που είχε διακριθεί το 2020 με τη διαχείριση της κρίσης που είχε ξεσπάσει στα σύνορα του Έβρου. Πρόκειται για τον αξιωματικό που απολαμβάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Χρυσοχοΐδη

και αποτελεί προσωπική του επιλογή για την παραμονή του στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. (μαζί με τον αρχηγό του Σώματος κ. Μάλλιο που παραμένει στη θέση του).

Οι υπόλοιποι αντιστράτηγοι αποστρατεύτηκαν. Μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. η αποστρατεία ενός εκ των τριών αντιστρατήγων, που χαρακτηριζόταν από αρκετούς ως «ο επόμενος αρχηγός της Αστυνομίας». Ο συγκεκριμένος αξιωματικός έχαιρε της εκτίμησης αρκετών κυβερνητικών στελεχών και για το λόγο αυτό η αποστρατεία του χαρακτηρίζεται ως έκπληξη.

«Οι βαθιές αλλαγές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις τοποθετήσεις αξιωματικών της εμπιστοσύνης του στις θέσεις-«κλειδιά» ξεκίνησαν κατά τις περσινές κρίσεις και ολοκληρώθηκαν στις φετινές», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Φεύγει ο επικεφαλής στο Εσωτερικών Υποθέσεων

Ένας ανώτατος αξιωματικός που αναβαθμίστηκε είναι ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, ο οποίος μετά τις κρίσεις έγινε αντιστράτηγος και πήρε τη θέση του Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός είναι που υπογράφει την έρευνα για το ξήλωμα του κυκλώματος προστασίας με «συνεργάτες» επίορκους αστυνομικούς.

Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη σημειώνουν ότι οι κρίσεις στην Αστυνομία έγιναν στη σκιά αυτής της υπόθεσης, καθώς η έρευνα του Εσωτερικών Υποθέσεων αποκάλυψε σχέσεις αστυνομικών με κύκλωμα που εμπλέκεται σε οικονομικές απάτες και παροχή προστασίας σε οίκους ανοχής και λέσχες. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε πριν από περίπου 11 μήνες. Το διάστημα αυτό έφταναν στα ανώτατα κλιμάκια της λεωφόρου Κατεχάκη πληροφορίες για αστυνομικούς με ύποπτες επαφές. Κάποιοι εξ αυτών είναι κατηγορούμενοι στη δικογραφία του Εσωτερικών Υποθέσεων, ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι που δεν είναι κατηγορούμενοι διότι δεν βρέθηκαν στοιχεία σε βάρος τους.

Η 37χρονη Αστυνομικός

Επίσης, η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έχει εδώ και καιρό «εικόνα» για την 37χρονη που προφυλακίστηκε μετά την απολογία της για την υπόθεση με το κύκλωμα προστασίας. Η εντολή που είχε δοθεί προ μηνών ήταν να μην υπάρχουν «σκιές» και να μη μείνει σε κανένα κρίσιμο πόστο οποιοσδήποτε αξιωματικός με ύποπτες επαφές.

Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα σε γνώση της ηγεσίας περιήλθε και μία… ανεπιτυχής προσπάθεια που είχε γίνει κατά το παρελθόν (πριν δηλαδή την έρευνα για το κύκλωμα προστασίας) να απομακρυνθεί η 37χρονη από κεντρική υπηρεσία της ΓΑΔΑ. Τότε είχαν περιέλθει σε γνώση ανώτερων κλιμακίων της ΕΛ.ΑΣ. πληροφορίες για ύποπτες επαφές της 37χρονης και είχαν υπάρξει εισηγήσεις για να απομακρυνθεί από την κεντρική υπηρεσία όπου υπηρετούσε.

Ωστόσο, οι εισηγήσεις δεν είχαν εισακουστεί και μάλιστα μετά από λίγο καιρό υπήρξε υπηρεσιακή «αναβάθμιση», κατά την οποία η 37χρονη μεταπήδησε σε ακόμα πιο κρίσιμη υπηρεσία. Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη εκφράζουν την ανησυχία τους σε σχέση με το τι είχε συμβεί τότε και δεν είχε απομακρυνθεί η 37χρονη από την κεντρική υπηρεσία της ΓΑΔΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΛ ΑΣ,el as