Στο «στόχαστρο» το Πεκίνο: Θεωρίες συνωμοσίας και καχυποψία ότι κρύβει στοιχεία για τον κορονοϊό

Πολλές χώρες στον πλανήτη κοιτούν με καχυποψία την Κίνα, καθώς θεωρούν ότι αποκρύπτει στοιχεία για τον κορονοϊό.

Τα κράτη υποπτεύονται την Κίνα, γιατί πιστεύουν ότι κρύβει στοιχεία για τον κορονοϊό. Μάλιστα, μερικά από αυτά, όπως οι ΗΠΑ αρχίζουν να στηρίζουν και θεωρίες συνωμοσίας. Βεβαίως, υπάρχουν μερικές χώρες που παραμένουν στην πραγματικότητα και απαιτούν να μάθουν παραπάνω στοιχεία, δίχως να ενδίνουν σε θεωρίες συνωμοσίας.

Παραδείγματος χάριν, η Γερμανία, ζητά «σαφείς απαντήσεις» από

την Κίνα σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό και κάνει λόγο για «απόδοση ευθυνών», κυρίως σε ότι αφορά τις πληροφορίες για την πανδημία.

«Βλέπουμε ότι οι αριθμοί στην Ουχάν διορθώνονται και πάλι. Αυτό είναι ασφαλώς ανησυχητικό. Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία κάποτε πρέπει να απαντηθούν», δήλωσε σήμερα στην BILD ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Επίσης, τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζει κανείς από πού προήλθε ο ιός και με ποιον τρόπο».

Πρόκειται λοιπόν, για ερωτήσεις οι οποίες πρέπει να απαντηθούν, τόνισε ο γερμανός υπουργός και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η Κίνα, όπως υποστηρίζει και δημοσίως, θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο. Τις επόμενες εβδομάδες η κινεζική ηγεσία θα έχει πολλές ευκαιρίες να δείξει με πόση διαφάνεια θέλει να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό».

Αντίστοιχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ υπογράμμισε, ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση κατά την οποία η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι πολύ στενά συνδεδεμένη, πολύ διαφανής, πολύ ανοιχτή και να συνεργάζεται εντατικά».

Ανέφερε ακόμη, ότι πρέπει κανείς να διδαχθεί από την πανδημία, κυρίως σε ό,τι αφορά τον περιορισμό, τις μεθόδους αντιμετώπισης και την καταπολέμηση του ιού, «αλλά με τον ίδιο τρόπο πρέπει να μάθουμε και από το πώς τα κράτη ενημέρωσαν το ένα το άλλο για τις εξελίξεις, ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε τέτοια κατάσταση - τώρα το θέμα είναι να συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις μας, αλλά θα έρθει και η φάση της εξαγωγής συμπερασμάτων και της απόδοσης ευθυνών».

Επιπλέον, η Γαλλία είναι ως ένα σημείο σκεπτική για την στάση της Κίνας, αλλά προς το παρόν, απλά ζητά να σταματήσουν οι θεωρίες συνωμοσίας.

«Θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στον αμερικανικό Τύπο, βάσει των οποίων εξακριβώνεται η σύνδεση μεταξύ της προέλευσης της Covid-19 και των εργασιών του εργαστηρίου P4 στην Ουχάν της Κίνας», επισημαίνει αξιωματούχος του γραφείου του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Ο ιός είναι από εργαστήριο»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορονοϊό στην Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, είναι «πολύ υψηλότερος» από τον επίσημο απολογισμό, που δίνουν οι κινεζικές αρχές.

«Η Κίνα μόλις ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του αριθμού των νεκρών που έχει προκαλέσει ο Αόρατος Εχθρός. Είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν και πολύ μεγαλύτερος από τον απολογισμό στις ΗΠΑ», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, η χώρα του οποίου μετρά περισσότερους από 33.000 νεκρούς.

Επιπλέον, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, δήλωσε την Τρίτη πως οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ κατατείνουν στο ότι ο κορονοϊός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από κάποιο ζώο και όχι ότι δημιουργήθηκε σε εργαστήριο στην Κίνα, πρόσθεσε όμως πως δεν υπάρχει τρόπος να ειπωθεί αυτό με απόλυτη βεβαιότητα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News υποστήριξε χθες ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε από εργαστήριο στην Γουχάν. Μετέδωσε ότι δεν αναπτύχθηκε για να χρησιμοποιηθεί ως όπλο βιολογικού πολέμου, αλλά ως μέρος της προσπάθειας της Κίνας να δείξει πως οι προσπάθειές της να εντοπίζει και να καταπολεμά ιούς είναι εφάμιλλες αν όχι ανώτερες από αυτές των ΗΠΑ.

Η στάση του ΠΟΥ

Η μεγάλη αναθεώρηση προς τα πάνω του απολογισμού των νεκρών από τον νέο κορονοϊό στην Κίνα σήμερα ήταν «μια προσπάθεια να μην αφήσει κανένα κρούσμα μη καταγεγραμμένο», είπε η επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μαρία βαν Κέρκοβ.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, η Κέρκοβ επισήμανε ότι οι κινεζικές αρχές ξαναελέγχουν τα στοιχεία από τα γραφεία κηδειών, τα κέντρα φροντίδας, τις κλινικές, τα νοσοκομεία και τα κέντρα κράτησης όπως επίσης και τον αριθμό των ασθενών που πέθαναν στο σπίτι τους, στην πόλη της Ουχάν, την εστία της επιδημίας της νόσου Covid-19.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα