Στον Έβρο την Τρίτη ο Μητσοτάκης - Στήριξη από Ευρώπη και ΗΠΑ για το προσφυγικό

Στον Έβρο θα μεταβεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά", δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, ενώ τη στήριξή της εκφράζει προς την Ελλάδα η Βόρεια Μακεδονία. 

 

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με αναρτήσεις του στο Twitter ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα επισκεφθεί τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σαρλ Μισέλ. Όπως ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου, στον Έβρο θα βρίσκονται επίσης, μαζί με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Οι αναρτήσεις του πρωθυπουργού:

1. "Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο αποτροπής στα σύνορά μας. Ξεκινώντας από τώρα, δεν θα δεχόμαστε νέες αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα. Επικαλούμαστε το άρθρο 78.3 της Συνθήκης για την ΕΕ για να εξασφαλίσουμε πλήρη ευρωπαϊκή στήριξη"

2. "Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel την Τρίτη. Επαναλαμβάνω: μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα - θα γυρίσετε πίσω".

Σαρλ Μισέλ: Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα

Τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, επανέλαβε σε tweet του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα την προσεχή Τρίτη μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει στο μήνυμά του: "Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση στο πεδίο. Θα επισκεφθώ τα ελληλοτουρκικά σύνορα την Τρίτη με τον πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη".

Φον ντερ Λάιεν: «Ευρωπαϊκή πρόκληση η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα»

«Οι επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθούν αύριο Τρίτη στην Ελλάδα, στα σύνορα με την Τουρκία, επειδή η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση», όπως είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την «κατανόησή» της προς την Τουρκία για τον πόλεμο στη Συρία, τονίζοντας όμως ότι η απόφαση της Άγκυρας να αφήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη «δεν μπορεί να είναι» η απάντηση στην κρίση αυτήν.

«Αναγνωρίζω ότι η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όμως αυτό που βλέπουμε τώρα δεν μπορεί να είναι η απάντηση ή η λύση», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Το Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ να συντονίσει τις προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας

«Κάθε φορά που δοκιμάζεται η ΕΕ όπως τώρα, πρέπει να επικρατεί ενότητα. Ζητώ το έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ να συντονίσει τις προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας. Αύριο στην Ελλάδα με τρεις Προέδρους σε μια πολύ απτή επίδειξη αλληλεγγύης. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την ΕΕ» αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το βράδυ της Κυριακής ο κ. Σχοινάς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς με τον οποίο συζήτησε για την αλληλεγγύη της ΕΕ για την Ελλάδα και τη δέσμευση για προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. «Η Αυστρία είναι πρόθυμη να συμβάλει στις συλλογικές μας προσπάθειες» αναφέρει ο κ.Σχοινάς με ανάρτησή στο twitter.

Γερμανία: «Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη των εταίρων της»

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει την αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών - και σίγουρα της γερμανικής κυβέρνησης. Και αυτή η αλληλεγγύη είναι και πολιτική και πρακτική», δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο έχει «πλήρη συνείδηση» του σε πόσο δύσκολη και απαιτητική κατάσταση βρίσκεται η χώρα. Τόνισε δε ότι η σημερινή κατάσταση «δεν είναι στο πνεύμα της Συμφωνίας» Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό και γνωστοποίησε ότι η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ είχε το Σαββατοκύριακο και νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Βιώνουμε αυτή την στιγμή σίγουρα μια κατάσταση η οποία δεν είναι στο πνεύμα της Συμφωνίας. Αλλά δεν έχουμε ακούσει και καταγγελία της Συμφωνίας . Θεωρούμε ότι η Συμφωνία εφαρμόζεται. Και όπου υπάρχει τώρα δυσαρέσκεια από τουρκικής πλευράς, διότι η τουρκική πλευρά νιώθει ένα αυξημένο βάρος, πρέπει να το συζητήσουμε», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το θέμα. «Βιώνουμε πρόσφυγες και μετανάστες, στους οποίους λέγεται από τουρκικής πλευράς ότι ο δρόμος προς την Ε.Ε. είναι ανοιχτός πλέον. Και βεβαίως δεν είναι», επισήμανε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «αυτό οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σε μία άκρως δύσκολη κατάσταση και φέρνει βεβαίως και την Ελλάδα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις». Όλα αυτά είναι πλήρως γνωστά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, διευκρίνισε, για να τονίσει ότι το Βερολίνο «εξακολουθεί να είναι πεπεισμένο για την αξία της συμφωνίας και περιμένει ότι θα τηρηθεί - η κατάσταση όπως παρουσιάζεται τώρα στα σύνορα είναι μια κατάσταση που πρέπει να υπερβούμε και αυτό θα είναι δυνατό μέσω συνομιλιών. Για αυτό θα είναι καλό αν η ευρωπαϊκή ηγεσία επιδιώξει σύντομα αυτές τις συνομιλίες», ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ.

Περιγράφοντας περαιτέρω την κατάσταση, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στους σκοπούς της Συμφωνίας. «Εμείς είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε και από άλλους να την τηρήσουν», δήλωσε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θεωρεί ότι η ΕΕ δεν τηρεί την δική της πλευρά της Συμφωνίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει περί χρήσης όπλων και δακρυγόνων από την ελληνική πλευρά στα σύνορα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν έχει ίδια γνώση για κάτι τέτοιο και, επομένως, δεν σχολιάζει σχετικά. «Εμείς καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα, με αυτά τα οποία προκλήθηκαν στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορά της από την τουρκική πλευρά, βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και η Καγκελάριος το εξέφρασε αυτό στον κ. Μητσοτάκη στην τηλεφωνική τους επικοινωνία. Και τώρα πρέπει να βρεθούν δρόμοι - και μπορούν να είναι μόνο οι δρόμοι των συνομιλιών ώστε να σταθεροποιηθεί και πάλι η κατάσταση και μόνο αυτό θα βοηθήσει τους ανθρώπους. Διότι η κατάσταση όπως φαίνεται τώρα, τόσο κλιμακωμένη, είναι σε βάρος των ανθρώπων», κατέληξε.

Γαλλία: Ο Ερντογάν "παίζει με τη φωτιά"

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δυστυχώς, παίζει με τη φωτιά» ανοίγοντας τα σύνορα της χώρας του με την Ευρώπη για να περάσουν οι μετανάστες που επιθυμούν να φτάσουν στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ.

«Πρέπει κατ’ αρχήν να προστατεύσουμε τα σύνορα, επειδή είναι ευθύνη της Ευρώπης να προστατεύει τα σύνορά της και να μην αφήνει να περάσουν παρά μόνο εκείνοι που επιλέξαμε να αφήσουμε να μπουν», είπε ο Γάλλος υπουργός στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, όταν ρωτήθηκε για τη άφιξη χιλιάδων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η ΕΕ «πρέπει επίσης να επιδείξει τη μέγιστη αποφασιστικότητα απέναντι στην Τουρκία και στον κ. Ερντογάν που, στο θέμα αυτό, όπως και σε πολλά άλλα θέματα, δυστυχώς παίζει με τη φωτιά», πρόσθεσε.

Πρόεδρος Αυστρίας: Η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν επιτρέπεται να αφεθούν μόνες

Ενόψει του ανοίγματος των τουρκικών συνόρων στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρόσφυγες, δεν επιτρέπεται να αφεθούν μόνες τους η Ελλάδα και η Βουλγαρία, τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στην Βιέννη με τον πρόεδρο της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Όπως επισήμανε ο Αυστριακός πρόεδρος, στον ίδιο «δεν είναι προφανές» το τί θέλει να πετύχει με την «απειλή» της η τουρκική κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επαναλάβει την πρόθεση της Αυστρίας να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς, τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες.

Εξάλλου, σήμερα το μεσημέρι, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, κατά την συνάντηση του με τον Ούγγρο ομόλογό του Σάντερ Πίντερ στο Νίκελσντορφ, στα αυστρο-ουγγρικά σύνορα, τόνισε ότι η Αυστρία επιθυμεί να στηρίξει «με προσωπικό, με υλικό και με χρήματα» την Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές χώρες τις οποίες αφορούν οι νέες εξελίξεις στο προσφυγικό.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους νόμους στα σύνορα της

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ελλάδας να εφαρμόζει τους δικούς της νόμους πάνω στα σύνορα της» σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα του Έβρου, όπου πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να περάσουν στα ευρωπαϊκά εδάφη.

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς αυτή η κατάσταση εξελίσσεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα», απάντησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal.

Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε την Τουρκία και την Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι θα διαχειριστούν τη συγκεκριμένη κατάσταση κατά έναν τρόπο που θα είναι συμβατός τόσο με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και με το διεθνές προσφυγικό δίκαιο.

Στήριξη σε Ελλάδα και Βουλγαρία από τον Ντιμιτρόφ

Τη στήριξή του προς την Ελλάδα και την Βουλγαρία όσον αφορά την πίεση που δέχονται στα σύνορά τους εξαιτίας του μεταναστευτικού εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των γειτόνων μας, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, καθώς αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση. Τα εθνικά τους σύνορα είναι επίσης ευρωπαϊκά σύνορα και η λύση επίσης πρέπει να είναι ευρωπαϊκή: Συμπαράσταση και πλήρης αλληλεγγύη», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα