Σύγκρουση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για Ζάεφ και Συμφωνία των Πρεσπών

Ανταλλαγή πυρών κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για Ζάεφ και Συμφωνία των Πρεσπών - ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν.Δ. μετατρέπει ξανά την Ελλάδα σε κομπάρσο - Δένδιας για δηλώσεις Ζάεφ: «Θα παρακολουθούμε στενά την πλήρη ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους»

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε ξανά η Συμφωνία των Πρεσπών την Τρίτη, καθώς κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

συγκρούονται με φόντο τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ανέφερε ότι συγκεκριμένα άρθρα της συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ν.Δ. μετατρέπει ξανά την Ελλάδα σε κομπάρσο»

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι παραμένει «εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της ισορροπίες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε μάλιστα την κυβέρνηση απούσα από τις εξελίξεις μετά την άρνηση της Ε.Ε. να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και σημειώνει ότι «μετατρέπει ξανά την Ελλάδα σε κομπάρσο των κρίσιμων διεθνών εξελίξεων».

Αναλυτικά:

Η κυβέρνηση της ΝΔ εγκλωβισμένη στις εσωτερικές της ισορροπίες, από τη μία πλέον λέει ανοιχτά ότι πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα η Συμφωνία των Πρεσπών και από την άλλη για να μην έχει εσωκομματικές αντιδράσεις είναι παντελώς απούσα από τις εξελίξεις με την άρνηση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

Ενώ δηλώνουν ότι στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, έχουν αφήσει στη Δανία, την Ολλανδία και την Ιταλία την πρωτοβουλία των κινήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται στη Ρώμη για να συζητηθεί η προσπάθεια επανεκκίνησης της ενταξιακής διαδικασίας. Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που πρώτη θα έπρεπε να έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως το μόνο που έχει κάνει μέχρι στιγμής, είναι να πει στους ευρωβουλευτές της ΝΔ να κρυφτούν όταν η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου ψήφιζε υπέρ της άμεσης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ενώ τέλος στελέχη της κυβέρνησης ασκούν κριτική στη στάση της Γαλλίας, την ίδια στιγμή αναπαράγουν τα επιχειρήματά της για διασύνδεση της υποψηφιότητας της Βόρειας Μακεδονίας με την Αλβανία.

Όσο για τον φόβο ορισμένων, αυτών που δεν ψελλίζουν καν το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, ότι μπορεί να επιστρέψουν οι γείτονες στην προηγούμενη συνταγματική ονομασία, ας μην ανησυχούν. Χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Συμφωνία των Πρεσπών εξασφάλισε την erga omnes εφαρμογή του ονόματος και μάλιστα με αναθεώρηση του Συντάγματος. Κάτι που δεν διεκδίκησε καν, καμιά προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι παρακολουθητής των εξελίξεων και μετατρέπει ξανά την Ελλάδα σε κομπάρσο των κρίσιμων διεθνών εξελίξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μείνει αδρανής σε αυτές τις εξελίξεις. Αξιοποιώντας τα διπλωματικά κεκτημένα της περιόδου της διακυβέρνησής του, θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες διεθνείς πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας.

Κριτική άσκησε, νωρίτερα, και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως τόνισε «η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας». «Δυστυχώς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να παραμείνει κομπάρσος. Αντίθετα, είναι η Ιταλία που σήμερα αναλαμβάνει πρωτοβουλία να επανεκκινήσει τη συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε ο ίδιος, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ «δεν υπέγραψε απλώς μια συμφωνία, αλλά άλλαξε το Σύνταγμα και το όνομα της χώρας. Κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να ζητήσει και το πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Επίθεση Δένδια

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρη ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους» τονίζει σε δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου υπουργού Εξωτερικών. Kαλεί επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση «να αναλογιστεί επιτέλους τις ευθύνες της για ένα ελλειμματικό erga omnes».

«Ο κ. Ζάεφ εκμεταλλεύεται για άλλη μια φορά τα προβλήματα που περιέχει η συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία γνωρίζαμε και είχαμε προειδοποιήσει γι΄ αυτά. Η συμφωνία έχει ήδη παράξει αποτελέσματα, και η Βόρεια Μακεδονία αποκομίζει οφέλη καθώς έχει ανοίξει ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ. Στόχος μας είναι μέσα από τον ευρωπαϊκό δρόμο να λύσουμε προβλήματα και να αμβλύνουμε αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας. Και προς τούτο, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πλήρη ανταπόκριση των γειτόνων μας στις υποχρεώσεις τους» αναφέρει συγκεκριμένα κ. Δένδιας.

Παράλληλα, καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση «να αναλογιστεί επιτέλους τις ευθύνες της για ένα ελλειμματικό erga omnes, το οποίο συνεχίζει να προτάσσει μάλιστα ως επίτευγμα».

Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει πως η Ελλάδα επανέρχεται στον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή τη Ανατολικής Μεσογείου με υπευθυνότητα και αυτοπεποίθηση και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τη διολίσθηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στην αρένα των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που φαίνεται να επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ζάεφ: Σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών

Την αντιπαράθεση πυροδότησε χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, όπου ανέφερε ότι οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν «ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών». Ορισμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα