Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Σε δύο χρόνια η ενεργοποίηση των θαλάσσιων συνόρων

Αξιωματούχος της Τουρκίας γνωστοποίησε σήμερα ότι η συμφωνία Άγκυρας και Λιβύης θα τεθεί σε εφαρμογή σε δύο χρόνια - Προσχέδιο απόφασης Ε.Ε: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Εντός των επόμενων δύο ετών αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, δήλωσε καλά πληροφορημένη πηγή, η οποία πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα

με το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Η θαλάσσια γραμμή μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας θα χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς. Σχεδιάζεται να δημιουργηθούν δύο λιμάνια για την εξυπηρέτηση της ναυσιπλοΐας μεταξύ των τουρκικών και λιβυκών ακτών», σχολίασε παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος, μιλώντας στο ίδιο Μέσο.

Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την υπογραφή μνημονίου συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, εξέλιξη που προκάλεσε πολλαπλές αντιδράσεις, με την Ελλάδα να κάνει λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι επίσημες τοποθετήσεις εκ μέρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, αλλά και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει σχεδόν τα 2/3 των εδαφών της Λιβύης. Μάλιστα, τόσο η Ελλάδα όσο και ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία πρόσκειται στον στρατηγό Χαφτάρ, έχουν ήδη αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίες στα αρμόδια όργανα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την οποία η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά τη ρητή καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

Το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το ευρωπαϊκό προσχέδιο χαρακτηρίζει την πρόσφατη συμφωνία ως «παραβίαση του διεθνούς δίκαιου», με τους ηγέτες της Ε.Ε. να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας.

«Το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας και της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα, αντίκειται στα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν ευθυγραμμίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας» αναφέρεται, χαρακτηριστικά.

Και προστίθεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο, σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας».

Αύριο η συνάντηση του προέδρου της Βουλής με τον Λίβυο ομόλογό του

Σημειώνεται πως αύριο στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Eissa), στον απόηχο του μνημονίου συνεννόησης 'Αγκυρας-Τρίπολης, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «άκυρο» η λιβυκή Βουλή.

Ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα ομολόγου του. Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, θα παρίσταται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται, ότι με πρόσφατη επιστολή του προς τον ΟΗΕ, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής είχε χαρακτηρίσει άκυρο το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της 'Αγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης: «Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία και αποτελεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη νομοθετική αρχή στη χώρα, δεν αναγνωρίζει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης/συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης/Συμφωνίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, το κράτος της Λιβύης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε είδους απορρέουσες υποχρεώσεις» είχε διαμηνύσει ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης στην επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα