Συναυλίες: Αντιδράσεις για τα νέα μέτρα - «Εμμονικά εχθρική η κυβέρνηση»

Τα νέα μέτρα για τις συναυλίες που εξήγγειλε ο Νίκος Χαρδαλιάς έχουν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στους ανθρώπους του Πολιτισμού, καθώς τονίζουν ότι δεν είναι βιώσιμα.

Οι συναυλίες μπορεί να επιτρέπονται από τα τέλη Μαΐου, όμως τα νέα μέτρα που θα είναι σε ισχύ προκαλούν

προβληματισμό και σύγχυση στους ανθρώπους του Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες (7/5) τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση και είπε ότι στις 28 Μαΐου θα επιτρέπονται οι συναυλίες με πληρότητα 50%, ενώ θα απαγορεύεται να είναι όρθιοι οι θεατές.

Τα καινούργια μέτρα και ιδιαίτερα το όριο στη χωρητικότητα λοιπόν, ανησυχούν τους ανθρώπους του Πολιτισμού, οι οποίοι τονίζουν ότι ο κλάδος θα γίνει μη βιώσιμος με τους περιορισμούς.

Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων με ανάρτηση στο Facebook, αναφέρει μεταξύ άλλων, πως «η στάση της κυβέρνησης καταντά εμμονικά εχθρική απέναντι στους καλλιτέχνες που για ένα ακόμα καλοκαίρι δεν θα μπορέσουν να εργαστούν».

Παράλληλα, ζητάει να γίνει αναθεώρηση των μέτρων, ενώ διευκρινίζει πως «είμαστε στη χειρότερη θέση που βρέθηκε ποτέ ο μαχόμενος χώρος της μουσικής».

Πιο αναλυτικά, αναφέρει τα εξής:

«ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ Η ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 50% ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

Δυσάρεστη έκπληξη για τον μουσικό πολιτισμό η χωρητικότητα 50% στις καλοκαιρινές συναυλίες. Καθιστά απαγορευτική την ιδιωτική παραγωγή. Η στάση της κυβέρνησης καταντά εμμονικά εχθρική απέναντι στους καλλιτέχνες που για ένα ακόμα καλοκαίρι δεν θα μπορέσουν να εργαστούν. Θα δεχόμασταν το 50% εάν συνοδευόταν από επιδοτήσεις των εταιρειών μουσικής παραγωγής για επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, αν συνοδευόταν από επιδότηση εισιτηρίου στις καλοκαιρινές συναυλίες ή από επιδότηση των κενών θέσεων, αν συνοδευόταν από επιδοματική πολιτική στους καλλιτέχνες στους εργαζόμενους στον πολιτισμό και στις εταιρείες παραγωγής, αν ενισχυόταν το ποσοστό αυτό από μία μελετημένη βοήθεια . Δεν μας παρέχει η κυβέρνηση ούτε το 75% χωρητικότητας που παρέχει στον κινηματογράφο, μέτρο που τουλάχιστον δίνει μία ανάσα επιβίωσης, δημιουργώντας για μία ακόμα φορά διχαστική πολιτική μεταξύ των πολιτιστικών τομέων, όπως άφωνους μας είχε αφήσει το καλοκαίρι του 2020 που έκλεισε τις συναυλίες το Σεπτέμβριο και άφησε τις θεατρικές παραστάσεις σε λειτουργία!! Η τοπική αυτοδιοίκηση παράλληλα δεν βοηθά, το αντίθετο αυξάνει το ενοίκιο των χώρων πολιτιστικών δράσεων, καλυπτόμενη πίσω από έναν μίζερο λόγο οικονομικής ένδειας, αφήνοντας τον πολιτισμό πολύ πίσω χωρίς να τον λαμβάνει ως πρωτεύουσα ψυχική ανάγκη.
Τα περιφερειακά θέατρα επικοινωνούν με τα μέλη του συνδέσμου μας μέσω των τοπικών φορέων που τα εκπροσωπούν, τα περισσότερα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ, και μας ζητάνε υποστήριξη αντί να αναζητήσουν οικονομικούς πόρους και τρόπους που θα δώσουν τη δυνατότητα να κινηθεί η πολιτιστική παραγωγή. Μοναδική εξαίρεση πανελληνίως η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, που από πέρυσι στήριξε τη μουσική παραγωγή με το maximum των παροχών και θα το κάνει και αυτό το καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι 2020 Δήμαρχοι και Αστυνομία ακύρωναν και ανέβαλαν συναυλίες πολλές φορές την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να έχουν κρατική εντολή, επικαλούμενοι το αυτοδιοίκητο και πράττοντας κατά το δοκούν, μπερδεύοντας κάποιες φορές τις συναυλίες με τα πανηγύρια, με τα νυχτερινά κέντρα, με τους γάμους και τα βαφτίσια. Γεγονός που μας έπληξε ανεπανόρθωτα και όχι μόνο δεν αποζημιωθήκαμε ,αλλά βρεθήκαμε απολογούμενοι που δεν κατανοήσαμε ότι έπρατταν για το καλό μας.

Είμαστε χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας, χωρίς χρήματα, χωρίς καμία ουσιαστική πολιτιστική πολιτική, χωρίς κάλυψη από τις ασφαλιστικές εταιρείες όταν γίνονται αιφνίδιες ακυρώσεις με κρατική εντολή, χωρίς τη δυνατότητα ανάκαμψης αφού το Υπουργείο Ανάπτυξης μας εξαίρεσε από τις επιδοτούμενες εταιρείες σε κεφάλαιο επανεκκίνησης. Είμαστε στη χειρότερη θέση που βρέθηκε ποτέ ο μαχόμενος χώρος της μουσικής και ενώ περιμέναμε καλύτερη χωρητικότητα από την περυσινή( που ήταν στο 75%) δεδομένης τόσο της εμβολιαστικής πορείας όσο και της διαδεδομένης χρήσης των ατομικών covid test , ανακοινώθηκε 50%. Όταν στις πολιτιστικές δράσεις τηρούνται οι αποστάσεις, οι μάσκες, οι απολυμάνσεις, οι μονοδρομήσεις, η ανέπαφη συναλλαγή, τα αντισηπτικά και όταν ουδέν κρούσμα ποτέ μας γνωστοποιήθηκε στις συναυλίες. Αν η κυβέρνηση και η υγειονομική επιτροπή δεν αντιλαμβάνονται ότι στοχοποιούν έναν ολόκληρο κλάδο και ότι δημιουργούν τροχοπέδη στην πολιτιστική ανάπτυξη, ας απολογηθούν στους χιλιάδες εργαζόμενους και στις εταιρείες πολιτιστικών διοργανώσεων, που θα μείνουν και αυτό το καλοκαίρι στις χειρότερες συνθήκες οικονομικής επιβίωσης που βρέθηκαν ποτέ».

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣΣΥΝΑΥΛΙΑΝΕΑ ΜΕΤΡΑΜΕΤΡΑΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣΚΟΡΟΝΟΙΟΣΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΛΛΑΔΑΕΙΔΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα