Σύνοδος της... παρηγοριάς στο Παρίσι: Ο Μακρόν με τους Ευρωπαίους ηγέτες μετά την ψυχρολουσία Τραμπ

Η συνάντηση έρχεται λίγες ημέρες μετά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία.

Έκτακτη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών συγκαλεί ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εν μέσω τις αυξανόμενης ανησυχίας που επικρατεί στην Ευρώπη με αφορμή τις προσπάθειες του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αναλάβει τον έλεγχο της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία.

Η έκτακτη Σύνοδος έρχεται μετά μετά την δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία που ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ερωτηθούν, αλλά δεν θα συμμετάσχουν σε τυχόν συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου

Στη Σύνοδο που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, αναμένεται να συζητηθούν οι προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκλείσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, η θέση που πρέπει να υιοθετήσει η Ευρώπη σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και το πώς μπορούν να προσφερθούν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας, είτε μέσω του ΝΑΤΟ είτε μέσω κάποιας ευρωπαϊκής δύναμης.

Ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, πρόκειται να συναντηθούν με Ρώσους διαπραγματευτές στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες ημέρες. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προσκλήθηκε και η Ουκρανία - αν και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι η χώρα του δεν έχει λάβει τέτοια πρόσκληση.

Έντονη ανησυχία στην Ευρώπη για τις κινήσεις Τραμπ

Η ταχύτητα του Μακρόν στην προσπάθεια να ενώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες πίσω από μια κοινή απάντηση δείχνει την έκταση της ανησυχίας στην Ευρώπη για τις προσπάθειες των ΗΠΑ τόσο να ελέγξουν τη διαδικασία όσο και να αποκλείσουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από τις όποιες λεπτομερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Μιλώντας στη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σιρκόβσκι, δήλωσε ότι «είναι πολύ χαρούμενος που ο πρόεδρος Μακρόν κάλεσε τους ηγέτες μας στο Παρίσι» για να συζητήσουν «με πολύ σοβαρό τρόπο» τις προκλήσεις που θέτει ο Τραμπ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι «άκουσε» για την προτεινόμενη συνάντηση και αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι ο Στάρμερ θα παραστεί και θα μεταφέρει μηνύματα από τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, όταν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ. Βρετανικές πηγές δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι αυτοί που θα προσκληθούν στο Παρίσι από τον Μακρόν θα είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας.

«Αυτή είναι μια μοναδική στιγμή για την εθνική μας ασφάλεια, όπου θα αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα του σημερινού κόσμου και την απειλή που αντιμετωπίζουμε από τη Ρωσία. Είναι σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στο ΝΑΤΟ, καθώς συνεργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διασφαλίσουμε το μέλλον της Ουκρανίας και να αντιμετωπίσουμε την απειλή που αντιμετωπίζουμε από τη Ρωσία. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι θα κρατήσουμε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ενωμένες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οποιαδήποτε διαίρεση στη συμμαχία να αποσπάσει την προσοχή από τους εξωτερικούς εχθρούς που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο Κιρ Στάρμερ.

Η εμπλοκή του Στάρμερ αναδεικνύει επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου εμπλέκεται σε μια ευρωπαϊκή απάντηση, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποχωρήσει από την ΕΕ. Ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στο Παρίσι, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα για να χαράξουν την ειρηνευτική διαδικασία που σκοπεύουν να ακολουθήσουν.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι «φαίνεται ότι η Ευρώπη θα κληθεί να αστυνομεύσει μια συμφωνία στην οποία δεν είχε άμεση συμμετοχή στη διαπραγμάτευση. Εν τω μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να πάρει το 50% του ελέγχου των σπάνιων ορυκτών της Ουκρανίας».

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλέννα Μπέρμποκ δήλωσε ότι ο κόσμος βιώνει μια «στιγμή αλήθειας» καθώς πλησιάζουν οι πιθανές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Όλοι στον κόσμο πρέπει να αποφασίσουν αν είναι στο πλευρό του ελεύθερου κόσμου ή στο πλευρό εκείνων που πολεμούν εναντίον του ελεύθερου κόσμου».

Σε μια διαβεβαίωση του δικαιώματος της Ευρώπης να είναι παρούσα στις συνομιλίες, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «μακροπρόθεσμη ειρήνη εάν δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ειρήνη».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, David Lammy, δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να προφυλαχθεί από το ενδεχόμενο μελλοντικών ρωσικών παραβιάσεων οποιασδήποτε συμφωνίας. Ο ίδιος δήλωσε: «Ο κ: «Χρειαζόμαστε μια εγγύηση ότι, εάν παραβιαστεί η συμφωνία, μπορούμε να δράσουμε, και αυτή είναι μια επαρκής απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία να μην παραβιάσει αυτή την εγγύηση».

Προέτρεψε επίσης τις ΗΠΑ να μην απεμπλακούν από την Ουκρανία, λέγοντας ότι η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας για τη χώρα έναντι μελλοντικής ρωσικής επιθετικότητας είναι η δέσμευση της αμερικανικής βιομηχανίας, των επιχειρήσεων και των αμυντικών δυνατοτήτων στο μέλλον της. «Αυτό είναι που θα κάνει τον Πούτιν να καθίσει και να δώσει προσοχή και αυτό είναι που είναι ελκυστικό για έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που ξέρει πώς να πετύχει μια καλή συμφωνία».

Η επιστολή των ΗΠΑ στην Ευρώπη για συνεισφορά σε ειρηνευτική δύναμη

Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων εντάθηκαν το Σάββατο, όταν ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να εμπλακούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

«Και στους Ευρωπαίους φίλους μου, θα έλεγα: «Μπείτε στη συζήτηση, όχι παραπονούμενοι ότι θα μπορούσατε, ναι ή όχι, να είστε στο τραπέζι, αλλά παρουσιάζοντας συγκεκριμένες προτάσεις, ιδέες, αυξήστε τις [αμυντικές] δαπάνες», ανέφερε ο Κιθ Κέλογκ και πρόσθεσε ότι εργάζεται σε «χρόνο Τραμπ» και ότι αναμένεται συμφωνία σε εβδομάδες και μήνες.

Οι ΗΠΑ φέρονται επίσης να έχουν στείλει επιστολή σε ευρωπαϊκά κράτη, με την οποία ζητούν να μάθουν τι στρατεύματα είναι πρόθυμα να διαθέσουν σε μια ειρηνευτική δύναμη.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η σοβαρή ανησυχία ήταν ότι ο Τραμπ μπορεί να διαπραγματευτεί τους όρους της εκεχειρίας που προοριζόταν να είναι μια μακροπρόθεσμη συμφωνία, αλλά ότι γρήγορα θα νίψει τας χείρας των ΗΠΑ από κάθε ρόλο στη μελλοντική ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ο Κέλογκ δήλωσε ότι ένας λόγος για τον οποίο οι προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες είχαν αποτύχει ήταν επειδή συμμετείχαν πάρα πολλές χώρες. «Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο», δήλωσε στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα την ομιλία του στη διάσκεψη για να προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη ήταν πιθανό να αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις. Προέτρεψε την Ευρώπη να αναλάβει δράση και να σχηματίσει έναν ευρωπαϊκό στρατό στον οποίο η Ουκρανία θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο.

Ο Ζελένσκι είπε στην Ευρώπη να αποφύγει να εγκαταλειφθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον Τραμπ. «Ας είμαστε ειλικρινείς - τώρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η Αμερική μπορεί να πει όχι στην Ευρώπη σε θέματα που την απειλούν. Πολλοί ηγέτες έχουν μιλήσει για μια Ευρώπη που χρειάζεται τον δικό της στρατό - έναν στρατό της Ευρώπης. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα. Πρέπει να δημιουργηθούν οι ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης.

«Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος Τραμπ μου μίλησε για τη συνομιλία του με τον Πούτιν. Ούτε μια φορά δεν ανέφερε ότι η Αμερική χρειάζεται την Ευρώπη σε αυτό το τραπέζι. Αυτό λέει πολλά. Οι παλιές μέρες έχουν τελειώσει - όταν η Αμερική υποστήριζε την Ευρώπη απλώς και μόνο επειδή το έκανε πάντα.

Με πολλά ευρωπαϊκά έθνη να αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο ευρωσκεπτικιστικά εκλογικά κόμματα, οι ιδέες του για την ολοκλήρωση είναι απίθανο να απογειωθούν, αλλά οι παρατηρήσεις του μπορεί να κινητοποιήσουν την ήπειρο σε πιο λεπτομερείς συζητήσεις σχετικά με τον στρατιωτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων με την τοποθέτηση στρατευμάτων στο έδαφος για την προστασία της κατάπαυσης του πυρός.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσήλθαν στη σύνοδο του Σαββάτου της Διάσκεψης του Μονάχου ήδη ταραγμένοι από την ομιλία που εκφώνησε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στην οποία τους επέπληξε ότι αγνόησαν τις λαϊκές ανησυχίες για τη μετανάστευση και τους κατηγόρησε για καταστολή της ελευθερίας του λόγου.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, είπε για τον Βανς ότι «ψάχνει για καυγά» με την Ευρώπη, όπου βρίσκονται ορισμένοι από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, απάντησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας: «Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως το δικό της σχέδιο δράσης σχετικά με την Ουκρανία και την ασφάλειά μας, αλλιώς άλλοι παγκόσμιοι παίκτες θα αποφασίσουν για το μέλλον μας. Όχι απαραίτητα σύμφωνα με τα δικά μας συμφέροντα ... Αυτό το σχέδιο πρέπει να προετοιμαστεί τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα